به گزارش حلقه وصل: ویژه برنامه «تماشاگه راز» به مناسبت ایام شهادت سید شهیدان اهل قلم سید مرتضی آوینی در پنج قسمت از قاب شبکه افق سیما پخش میشود.
شب گذشته مهدی همایونفر، مسئول اسبق سینمایی روایت فتح و همراه شهید سید مرتضی آوینی بوده در اکثر آثار روایت فتح، در برنامه «تماشاگه راز» در رابطه با نقطه شروع گروه روایت فتح گفت: به فضایی که پس از انقلاب اسلامی با آمدن بزرگ مردی مثل امام خمینی اتفاق افتاد برمیگردد. با پیروزی انقلاب اسلامی، در سال 58 تعدادی از دانشجویان در قم خدمت امام میرسند و امام در فرمایش خود فرمان جهاد سازندگی را عنوان میکنند که بروید کار جهاد سازندگی کنید، منظور ایشان تشکیلاتی نبود، امر جهاد سازندگی بوده است.
وی در ادامه افزود: آنها برای اینکه فرمایش امام را محقق کنند، نهادی به نام جهاد سازندگی را راه اندازی میکنند. آنچه بعدا تحت عنوان جهاد سازندگی راه اندازی شد، یک نهاد مردمی بود که امکانات رسمی دولتی نداشت. جهاد تلویزیونی نیز در سال 1358 در مکان کنونی صداوسیما راه اندازی شد. سید مرتضی آوینی هم که آن زمان فارغ التحصیل معماری دانشگاه تهران بود، به همراه تعدادی از دوستان خود به این جمع بندی رسیده بودند که کار سازندگی انجام دهند.
*مرتضی آوینی از شهریور 58 در گروه جهاد تلویزیونی مستقر شد
همایونفر ادامه داد: از آنجا که سید مرتضی آوینی قبل از انقلاب نیز تعلق خاطری به فیلمسازی و امور هنری داشت، برای تهیه امکاناتی به گروه جهاد تلویزیونی میرود. مرتضی آوینی از شهریور 58 در گروه جهاد تلویزیونی مستقر شده و کارهای فیلمسازی انجام داده است.
*پس از پایان جنگ بنایی برای تولید تصویری از کار جنگ نداشتیم
مسئول اسبق سینمایی روایت فتح افزود: سید مرتضی آوینی عنوان «روایت فتح» را در بهار سال 1365 ابداع کرد و پس از آن برنامهها به جهت عنوان خوبی که داشت با همین نام روایت فتح پخش شد. اما پس از پایان جنگ در سال 67 بنایی برای تولید تصویری از کار جنگ نداشتیم و مرتضی آوینی هم فکر نمیکرد که بخواهد در این عرصه کار بکند. تنها اتفاقی که افتاد این بود که در جریان سال 68 حادثه رحلت امام رخ داد که مجموعه روایت فتح به صورت خودجوش فیلمبرداری کردند. مرتضی نیز نمیتوانست خودش را نگه دارد و کار «فراق یار» را ساخت. با اینکه از پیش از انقلاب با خودش عهد کرده بود که دیگر شعر نگوید، اما در متن «فراق یار» چندجا مطالبی به صورت شعر از او منتشر شد.
*مقام معظم رهبری اشاره کردند که چرا روایت فتح تعطیل شده است؟
او ادامه داد: در مجموعه جهاد تلویزیون به لحاظ اداری مسئولین ما از جهاد سازندگی بودند. پس از ارتحال امام (ره) تصور ما این بود که دیگر نیازی به ساخت آثاری از جنگ نیست. تا اینکه آقای فرید زاده، مدیر شبکه یک گفت در دیدار خصوصی با مقام معظم رهبری ایشان اشاره کردند که چرا روایت فتح تعطیل شده است؟ بنده این حرف را که شنیدم به مرتضی منتقل کردم و قرار بر این شد اگر ایدهای داریم دور هم جمع بشویم و این ایده را در میان جمع منتشر کنیم که ببینیم میشود کار کرد یا نه؟ از موضع مقام معظم رهبری موضوع «روایت فتح» جدی بود.