به گزارش حلقه وصل، روایت ها از دلایل آغاز بحران اوکراین متفاوت است و این موضوع تا حد زیادی بستگی به این دارد که راوی در کدام سوی این مناقشه ایستاده باشد.
در روایت ارائه شده از سوی مسکو، ناتو به وعده خود مبنی بر عدم توسعه به سمت مرزهای روسیه عمل نکرده و با وسوسه اوکراین برای الحاق به این پیمان نظامی، بیش از پیش به دنبال بازدارندگی و ممانعت از رشد و بالندگی روسیه است. تلاش اوکراین برای نسل کشی سازمان یافته روس تبارهای جمهوری های خودخوانده مناطق شرقی، تقلا برای برخورداری از سلاح هسته ای و عدم اعلام وضعیت بی طرفی در مناقشه مسکو-ناتو، از دیگر دلایل روسیه برای اقدام نظامی علیه کی یف محسوب می شود.
اما داستان ارائه شده از سوی بلوک غرب کاملا متفاوت است و حول محور ابراز تأسف علنی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق به عنوان «بزرگ ترین فاجعه ژئوپلیتیک» قرن بیستم می چرخد.
در این روایت، ابراز تاسف پوتین بازتاب این ایدئولوژی قدیمی است که هسته اصلی امپراتوری روسیه نه از یک بلکه از سه روسیه تشکیل شده است: روسیه کوچک (اوکراین)، روسیه سفید (بلاروس) و روسیه بزرگ (خود روسیه).
پوتین می گوید پیشبینی میکردم که بگویند روسیه به دنبال بازسازی امپراتوری در مرزهای قدیمی است اما این موضوع هیچ ربطی به واقعیت نداردطی یک هفته ای که از نبرد اوکراین می گذرد، راویان این داستان هر یک به نوبه خود، رنگ و لعابی به آن داده اند مثلاً وزیر خارجه فرانسه مدعی است که «پوتین می خواهد به زور جنگ امپراتوری روسیه را احیا کند و در ادامه، این سناریو را به مولداوی و گرجستان هم تعمیم می دهد». رئیس جمهور آمریکا همتای روس را به تلاش برای احیای شوروی سابق متهم می کند و صدراعظم آلمان هم در تازه ترین سخنرانی خود مدعی شد که «پوتین به دنبال احیای امپراتوری روسیه و نظام جهانی جدید است».
اما خود پوتین در این باره چه نظری دارد- مردی که می گوید اوکراین نوین وام دار «جوزف استالین» است و فراتر از همسایگی، بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ روسیه تلقی می شود. او عبارت «امپراتوری دروغ» را در تقابل با ادعای غربی ها قرار می دهد و اینگونه استدلال می کند که کل بلوک غرب و در رأس آنها آمریکا، اهداف خود را در چارچوب این امپراتوری تعریف می کند که از آن میان می توان به بهانه های واهی برای لشکرکشی به عراق، افغانستان، لیبی و در نهایت تجاوز علیه سوریه اشاره کرد.
پوتین در سخنرانی که به مناسبت به رسمیت شناختن جمهوری های لوهانسک و دونتسک ایراد کرد، به وضوح از فرهنگ مشترک، دین مشترک و وابستگی های قومی میان مردم روسیه و اوکراین سخن گفت. این تاکید نشان می دهد که فارغ از مرزهای جغرافیایی، ملت های روسیه، بلاروس و اوکراین در یک بستر معنوی به یکدیگر متصل هستند. از منظر هویت ملت ها، در ذهن پوتین روسیه بزرگ هرگز فرونپاشیده که اکنون او به دنبال احیای آن باشد و این نکته ظریف، اصالت روایت غربی را زیر سوال می برد.