
سرویس حاشیه نگاری: با شروع حرکت زائران اربعین حسینی از شهرهای مختلف کشورمان به سمت مرزها، تجمع و تردد در برخی استان های مرزی از جمله ایلام افزایش می یابد و هر ساله حضور موکب های مردمی و خدمت رسانی به زوار نه تنها نور امیدی در دل خادمان حسینی بود که امکان شرکت در این راهپیمایی عظیم را نداشتند بلکه غبار خستگی را نیز از تن زوار می شست اما امسال با تصویب استانداری و فرمانداری ایلام برپایی موکب در ایلام و مهران ممنوع شده است. با توجه به افزایش تردد زائران در ایلام و مهران به سراغ موکب دارانی رفتیم که سال های گذشته پذیرای زوار بودند، تا از دلایل این تصمیم توسط مسئولان استان و صحت وسقم آن مطلع شویم.
ملکی یکی از موکب داران اصلی شهر مهران است که در این خصوص به حلقه وصل می گوید: ما در مهران چندين سال است مشغول خدمت به زوار هستيم و خدمت به زوار را براي خودمان شرف ميدانيم كه از طرف اهل بيت و خصوصاً اباعبدالله(ع) نصيب مردم مهران شده است و بسيار خوشحال و خرسند هستيم كه در خدمت زوار بوديم و انشالله به اميد خدا و با كرم امام حسين همچنان خدمت زوار خواهيم بود.
اما طي يكي دو سال گذشته، بحثي مطرح شد و متأسفانه يكسري سياسي كاريهايي در خصوص اربعين به وجود آوردند و از موكبهاي مردمي در سطح شهر ممانعت كردند. بحث عدم وجود موكب در سطح شهر يك بحثي است كه واقعاً اميد، شور و شوق مردم را گرفته است.
مردمي كه واقعا دوستدار خدمت به زوار بودند، مردمي كه دوستدار حضور زوار در سطح شهر بودند، با دل و جان در حال خدمتدهي به زوار بودند،از دو سال پيش آرام آرام به خاطر ممانعتي كه شده است تعداد موكبها در سطح شهر كم شده است و امسال كه اصلاً عملاً آقايان برخورد كردند و از برپایی موكبها در سطح شهر جلوگيري كردند.
الان شما سطح شهر را بگرديد، سطح شهري كه در سالهاي گذشته مملو از موكب در ايام اربعين بود از خود ميدان ورودي شهر تا انتهاي شهري كه مردم از شهر به سمت مرز خارج ميشدند، مملو از موكب مردمي بود كه از طوايف مختلف، از قوميتهاي مختلف كه در سطح شهر وجود دارند، از بچههاي مسجد و حسينيهها و تكايا مختلف ميآمدند در سر راه زوار در كنار پيادهروها، در كنار جادهها موكب ميزدند و به خدمت رسانی به زوار مشغول ميشدند، امسال متاسفانه تقريبا ميشود گفت كه موكبي در حال حاضر وجود ندارد.
شما برويد با زوار عزيز مصاحبه كنيد به خدمت شما ميگويند كه موكبي تقريبا وجود ندارد. حسينيه است، الان هم حسينيه ما چون حسينيه است باز مانده است آن هم با سماجت خود بچههاي حسينيه، اگرنه همين را هم ميخواستند ببندند.
جريان چيست كه نميگذارند؟
امسال تقريبا از دو ماه پيش آقاي استاندار در يك مصاحبهاي بيان كردند كه طبق مصوبه شوراي تامين استان، جهت رفاه حال و منفعت اقتصادي كسبه و بازاريهاي مهران و ايلام، از برپايي موكب در شهر ايلام و شهر مهران جلوگيري خواهد شد.
بعد از ايشان معاونشان با شدت و عدت بيشتري همين حرفها را بيان كردند. متاسفانه نيروي انتظامي را هم موظف كردند كه طبق مصوبه شوراي تامين با كساني كه موكب ميزنند، برخورد كنند و نگذارند چنين اتفاقي بيفتد و الان همچين چيزي شده است و موكبی وجود ندارد.
طي دو سه هفته گذشته جلسات مختلفي برگزار شد كه در خدمت امام جمعه شهر حضور داشتيم، نماينده ولي فقيه استان، امام جمعه ايلام، جاهاي مختلفي كه توانستيم برويم و حرف بزنيم. حتي در جلسه شوراي تامين شهرستان هم حضور پيدا كرديم به عنوان نماينده موكبداران و حرفهاي خودمان را زديم اما متاسفانه در جلسه آقايان سياسي يك حرف ميزنند، در عملكرد دقيقا خلاف حرف خودشان در جلسات عمل می کنند و دوباره همان رويهاي كه استاندار فرمودند را پيگيري ميكنند. كه اين واقعا يك جو بدبيني در بين مردم به وجود آورده است. جو ياس و نااميدي بين مردم به وجود آورده است. مردمي كه در انتظار قدوم زوار اباعبدالله بودند متاسفانه الان با دلزدگي در خانههاي خودشان به سر ميبرند.
مسئله منفعت اقتصادي که به عنوان دلایلشان مطرح می کنند چقدر صحت دارد؟
ین موضوع كاملاً بيپايه و اساسي است. چرا؟ مهمترين دليلش را الان خود شما اينجا مشاهده كنيد، اينجا دو سه تا مغازه غذافروشي در كنار حسينيه هستند، هم در سمت چپ حسينيه و هم در سمت راست حسينيه هستند. شما از اينها بپرسيد خود اين بندگان خدا سالهاي گذشته، اربعينهاي گذشته به حدي مشتريشان زياد بود و به حدي فروش داشتند كه از فرط خستگي ميآمدند پيش ما چاي ميخوردند و استراحت ميكردند. بعد الان متاسفانه ميگويند (به خاطر اينكه اين شور و اشتياق اربعين حسيني را خاموش كنند، دارند ميگويند) كه نه ما به خاطر منفعت مردم، به خاطر منفعت كسبه و بازاريها ميگوييم كه موكب زده نشود.
اين يك عوام فريبي بزرگ است كه دارد صورت ميگيرد. اصلا اين طور نيست. هيچ كسبه و بازاري مهراني چنين حرفي نزده است و چنين اعتراضي نكرده است. چرا كه خود كسبه و بازاريان هم ميدانند كه خود شهر مهران حداكثر بيست هزار جمعيت دارد. در مواجهه با دويست هزار نفر كه در روز در مهران حضور دارند، ما به فرماندار محترم گفتيم كه اگر تمام اصناف مختلف محترم مهران تغيير شغل دهند، همه سوپرماركتدار شوند، همه اغذيه فروش شوند، باز جوابگوي اين حجم جمعيت نيستند. بعد آن وقت به دروغ يك چنين حرفي را در دهان مردم گذاشتهاند، در دهان كسبه و بازاريان گذاشتهاند كه ما به خاطر منفعت كسبه و بازاريان اين كار را كرديم. هيچ بازاري نيست كه در مهران به حضور موكب در سطح شهر براي خدمتگذاري اعتراض داشته باشد.
معمولاً موكبداران خريدهايشان را از كجا انجام ميدهند؟ از شهر مهران، شهر ايلام يا نه، از جاي ديگر؟
درود بر شما. اين هم يك نكته خيلي خوبي است. ما كه آنجا موكب داريم، ششمين يا هفتمين سال است كه خدا اين افتخار را نصيبمان كرده است. باور بفرماييد از ريزترين اقلام مورد نيازمان، تا درشتترين اقلام را از خود كسبه شهر ميخريم. همه دوستان ما كه در اينجا موكب زدند يا در حسينيه و مساجد خودشان دارند كار ميكنند، به همين ترتيب بود. ازسيب زميني و پياز و نمك گرفته تا ديگ و قابلمه و گاز و هر چيزي كه ملزومات خدمت به زوار بود از خود شهر تامين شده است.
«بعضيها ميگويند خيلي از موكبهايي كه از ديگر استانها ميآيند البته الان ديگر هيچ كس اينجا نيست. خارج از استان خريدهايشان را انجام ميدهند. این موکب ها چند درصد خارج استاني و چند درصد داخل استاني است؟
الان متاسفانه بعضي از عزيزاني كه سالهاي گذشته بودند نيستند والا شهادت ميدادند كه موكبداراني كه خارج از شهرها و استان بودند، اينجا آمدند و خواستند براي موكبشان ملزومات تهيه كنند، برنج و عدس و .. ديگر در سطح شهر موجود نبود. مجبور بودند از خارج از شهر بياورند. عرض ميكنم شهر مهران حداكثر بيست هزار نفر جمعيت دارد. چقدر ميتواند جوابگو باشد تعداد سوپرماركت و خواربار فروشي مگر چه تعداد است؟
خب این در مورد شبهه اقتصادی، در مورد بحث امنیتی که مطرح می شود این مسئله چقدر به نظر شما توجيه دارد؟
شبهه امنيتي هم يك شبهه بيمنطق و بيپايه و اساس است. چرا؟ شما از دوستان هيات و حسينيهها بپرسيد، همكار و همدل ترين نيروها با نيروي انتظامي كه واقعا زحمت ميكشند خود اين بچههاي موكبهاي هيئتها و مساجد و حسينيهها بودند. اگر موردي بود، اگر گره ترافيكي بود، اگر مسئلهاي بودند، خود اين بچهها پيش قدم می شدند در صدد رفعش يا گزارش به مراجع امنيتي و انتظامي می دادند براي رفع آن مشكل و معضل. سنوات گذشته شهر مملو از دستفروش ميشد.
دست فروشان از خارج استان ميآمدند يا براي داخل استان بودند؟
دقيقا از خارج استان ميآيند. من اينجا به شخصه دست فروش خراساني، سيستان و بلوچستاني، ترك آذربايجان، كرد كردستان، عرب خوزستاني، بندرعباسي در سطح شهر ديدم كه مشغول دست فروشي در معابر عمومي بودند. يعني شهر مملو از دست فروش ميشد. اين آقايان مسئول، تدبير اين را نداشتند كه اين دست فروشها را جمعآوري كنند و در يك جايي ساماندهي كنند. ما هم منكر اين نيستيم كه كسبه و بازاري بايد فروش خودش را داشته باشد و منفعت اقتصادي خودش را داشته باشد. اينها به حدي بيتدبير بودند كه نتوانستند دست فروشان را جمع كنند و ساماندهي كنند. بعد امروز آن گره ترافيكي كه آن عزيزان دست فروش درست ميكردند را به ما منتصب ميكنند. شما الان ببينيد همين حسينيه اگر يك ميليمتر به حريم پياده رو كه معبر عمومي است تعرض دارد، آقايان بيايند اين حسينيه را تعطيل كنند.
در خصوص حسینیه ای که شما هم در آن فعالیت می کنید مثل اینکه مطرح کردند در حریم پیاده روست در حالی که آنچه ما می بینیم اینگونه نیست؟
ملاحظه ميكنيد كه؛ يك ميليمتر اگر اثبات كنند حسينيه در مسير معبر عمومي است بيايند حسينيه را تعطيل كنند و ما را هم به زندان بيندازند اما واقعيت مطلب اين است كه اصلا چنين چيزي صحت ندارد. شايد بعضي از زواري كه در سالهاي گذشته به مهران آمده بودند ميدانند دست فروش ها از اول شهر تا آخر شهر در سطح خيابان، جادهاي كه محل تردد ماشين بود حضور داشتند و آنها گره ترافيكي درست كردند. (فيلم پارسال هم موجود است) بله بعضي از اينها نه البته همه، حتي مسائل خلافي هم مرتكب ميشدند.
در ادامه به سراغ موکب دار دیگری می رویم که سال های گذشته بزرگ ترین موکب را در مهران و نزدیکی پل زائر داشته اند اما امسال با توجه به آنچه که ما مشاهده می کنیم خبری از خدمات و زوار در این موکب نیست.
مسئول این موکب می گوید: امسال آقایان مسئول مطرح کردند که در حد فاصل ميدان تا پل زائر به هيچ وجه هيچ گونه موكبي برقرار نباشد. حالا مسئله ی ما اين است كه اينجا حسينيه است و موكب هم نيست و هيچ گونه تعرضي هم در پيادهرو نداريم. اما ميگويند كه چون داربست و برزنت ميزنند پيادهرو را ميگيرند و تجمع زائر ميشود.
خب در حالي كه پيادهرو اينجا گرفته نشده است؟!
يك حسينيه است كاملا قانوني است هيات امنادار است، زير نظر حج اوقاف است. يكي از قديميترين حسينيههاست.
اسم حسينيه چيست؟
به اينجا خامس آل عبا ميگويند. اما در زبان عاميه مردم به آن تكيه سيد ميگويند. از قديميترين حسينيههاي مهران بوده است.
دلایلی که در خصوص اقتصاد اربعین می گویند به نظر شما درست است؟
حالا خودتان چند روز ديگر تشريف بياوريد، دست فروش ها از كل كشور داخل مهران مي شوند از همان ميدان اول شهر بساط ميكنند تا به گيت خروج ميرسند. هيچ كس هم اين ها را جمع نمی کند. آيا دستفروش ضربه به اقتصاد ميزند يا من موكبدار؟!
وسايلتان را از كجا ميخريد وسايل مربوط به موكب را می گویم؟
ما هر چه كه است از داخل شهر تامين ميكنيم. ما از جاي ديگر نميآورديم نه ما هر چه حسينيه و موكب كه داخل شهر است، حتي بنده خداهايي كه از جاي ديگر ميآيند خيلي از اقلامشان را از اينجا ميخرند.
ميگويند كساني كه از جاهاي ديگر ميآيند اقلام و وسايل خودشان را از شهرهاي خودشان ميآورند؟
درست است عمدهشان را ميآورند اما خيلي از وسايل را از اينجا ميخرند. خودم شاهد هستم. همين الان شما با چند تا از اين رستوراندارهايي كه اينجا هستند مصاحبه كنيد. دوتا اينجا است و دوتا بالاتر است وچند تا هم آن طرف است. بگوييد كه وجود اين حسينيه اينجا يا موكبهايي كه اين طرف و آن طرف چند سال بودند، آيا واقعا به شما ضربه زده است؟ مگر من چقدر ميتوانم غذا تقسيم كنم.
يعني بقيه مجبور ميشوند از سوپرماركتها و مغازههاي اطراف رستوانها بخرند؟
بله مجبور ميشوند
پس اين ضربه نميزند؟
اصلا. ما خودمان از آن ها ميخريم. هر وسيلهاي را كه می خواهیم نه ما بلكه همه حسينيهها.
كلا در مهران موكبي الان تا اين لحظه برپا نشده است؟
به ما گفتند خروجي شهر، نميگذارند كه ما به آن طرف برويم.
همين الان ميگذارند؟
فكر نكنم. مگر اينكه پاسپورت و ويزا داشته باشند.
ببینید دغدغه دیگر ما این است که از این مسائل دشمنان سوء استفاده نکند. صحبت ما با مسئولان است اين فرهنگ خدمت به زائر را در اين شهر تضعيف نكنيد. كه متاسفانه دارد تضعيف ميشود و بدجوري هم دارد تضعيف ميشود. الان كل مردم مهران، نذريهاي محرمشان را براي اربعين گذاشتند. چندين و چند سال است از وقتي كه بحث اربعين شروع شده است. ميآيند خودشان به هيئتها تقسيم ميكنند .اما متاسفانه امسال يك جو نااميدي را راه انداختند.
خود مردم و كسي كه نذري درست ميكند، باز از مهران مسلما خريد ميكند؟
خب پس از كجا خريد كند. مگر ميشود برود از كرمانشاه بخرد. رب و روغن بخرد و چيزهاي ديگر بخرد. هر چه هست داخل شهر مهران است. ما بحثمان اين است که يك بيتدبيري سر اين قضيه شده است. ما ميگوييم برويد اين قضيه را حل كنيد. بحث امنيت است ما خودمان نگهبان، بحث اقتصادی است ما خودمان داريم از داخل شهر خريد ميكنيم ديگر نميدانم كه گير قضيه ما كجا است.