
سرویس پرونده: مهدی کلانتری تا شش ماه پیش مدیرعامل موسسه شفا بود. از زمانی که این موسسه پاگرفت در آنجا حضور داشته و این موسسه را با همکاری آقای بانکی و صدری و دوستان دیگرش راه انداخته است. با کلانتری که این روزها دغدغه تازهای دارد و فعالیتش را در بخش دیگری ادامه داده، به گفتوگو نشستیم.
***
ایده شکلگیری موسسه شفا از کجا ایجاد شد؟
یکی از نکاتی که در سازمان ملی جوانان به آن توجه شد، معضل ازدواج بود. آماری که استخراج شد این بود که حدود 13، 14 میلیون جوان در آستانه ازدواج هستند ولی پشت سد ماندهاند. برای همین تصمیم گرفتیم فعالیتی در این حوزه انجام دهیم. به نکتهای که رسیدیم این بود که این کار، کاری نیست که از عهدة یک نفر یا یک تیم و یک سازمان بر بیاید، همه باید در این حوزه کمک کنند چون جمعیت زیادی است و حوزه هم حوزة خاصی است. برای همین قرار شد از همة کسانی که در این حوزه هستند کمک بگیریم. این شد که ایدهای به ذهنمان رسید که شبکهای شکل بگیرد و بیاید تشکلهایی را که افراد آن در آستانة ازدواج هستند، شناسایی کرده و آنها را کنار هم جمع کند تا همافزایی بین آنها ایجاد شود و با همدیگر بتوانند این مشکل را رفع کنند. این شد که شبکه فعالین ازدواج شکل گرفت و مخخف آن شد «شفا».
ما پیگیر مجوز شدیم که بتوانیم آن را به عنوان یک تشکل ثبت کنیم تا اگر تغییراتی در سازمان ملی جوانان ایجاد بشود این کارها معطل نماند و با تغییر مدیرها از بین نرود. سازمان ملی جوانان منحل شد و ما چون این مؤسسه را ثبت کرده بودیم، شبکه شفا به عنوان یک تشکل غیردولتی در کشور ثبت شد و کارش را به صورت رسمی شروع کرد. این مرحلة اول راهاندازی شبکه شفا بود و وارد کار اجرایی شد. اولین کاری که انجام دادیم، شناسایی تشکلها در کل کشور بود. تشکلهای مختلف شناسایی شد. فعالین حوزه، اساتید، روحانیها، مشاوران و کسانی که در این حوزه بودند شناسایی شدند. برای شفا ده بخش تعیین شد که در سایت به طور کامل هست.
این موسسه سعی کرد از تمام توانمندیهای موجود کشور استفاده کند. یعنی کار جدید انجام نداد بلکه بهترین کارها را به جامعه معرفی کرد. نکتة دیگر هم این بود که بازسازی لازم در زمینة ازدواج را انجام داد.
الان بسیاری از مؤسسهها و خیریههای مختلف در کشور هستند که جهیزیه تهیه میکنند، همسر معرفی میکنند و یکسری کارهای خاص انجام میدهند برای اینکه ازدواج تسهیل شود. مؤسسه شما چه ویژگی خاصی نسبت به اینها داشت که یک مؤسسه برتر در کشور شده است؟
ما تلاشمان این بود که مؤسسات مختلف در این زمینه را شناسایی و تقویت کنیم. سالهاست مؤسسهای یا حتی افرادی در این زمینه کار میکنند. ممکن است فرد یک سخنران خیلی خوب در این زمینه باشد و دارد کار میکند. باید به ایشان کمک شود. فردی هست که در مجموعة خودش یا توی شهر خودش در حوزة ازدواج یا درحوزة تسهیلات ازدواج و مشاوره و همسریابی یا چیزهای دیگر کار میکند، اینها باید شناسایی و توانمندتر شوند. تقویت شوند و اگر کمکی لازم دارند، به آنها بشود.
در بحث همسریابی، مؤسسه شما چه کاری انجام میدهد و چرا این مساله اهمیت دارد؟
همسریابی یکی از آن ده بخشی است که گفتم به عنوان سیاستهای کلی مشخص شد. همسریابی جزء کارهایی بود که ما آخر کار شروع کردیم. علت هم این بود که اگر بحث همسریابی را فعال میکردیم، مخالفتهای مختلفی با آن میشد. بحث همسریابی حساس است. برای همین شاید دو سه سال اول با اینکه روی بحث همسریابی کار کارشناسی میکردیم اما مستقیماً وارد نشدیم. افراد را شناسایی کردیم، الگوهایشان را در تهران، اصفهان و شهرهای مختلف بررسی کردیم که هرکدام در این حوزه چه کارهایی میکنند ولی خودمان مستقیماً وارد نشدیم. الان یکی دو سال هست که خودمان هم مستقیماً وارد شدیم و مؤسسهای در اصفهان زدهایم که فعالیت میکند.
خیلی از جوانهای ما اصلاً ملاکهای خوبی برای انتخاب همسر ندارند که بخواهیم به آنها مورد معرفی کنیم. یعنی اشتباه است که به آنها موردی معرفی کنیم. متأسفانه موسسه همسریابی اولین کاری که میکند این است که یک فهرست جلوی طرف میگذارند. ما این را قبول نداریم که فهرست دخترها را جلوی پسرها بگذاریم و بگوییم انتخاب کن. بعضی مؤسسات این کار را میکنند.
روالی که ما داشتهایم این بوده که به پسرها مورد معرفی میکنیم ولی اصل بحث همسرگزینی را به اینها یاد میدهیم. ما باید اول آموزش بدهیم. سعی کردهایم با کارگاههای آموزشی، سیدیها، کتابها و مجموعه نمایشگاههایی که میگذاشتیم این مساله را آموزش بدهیم. یعنی حوزه اول ما در بخش ازدواج بحث حساسسازی جامعه بود، بعد بخش فرهنگسازی و بعد هم بحث الگوسازی.
مثلا در بخش الگوسازی، بحث مهریه 14 سکه را راه انداختیم، با عنوان ازدواج آسمانی. سایتی راهاندازی کردیم که کسانی که مهریه آنها زیر 14 سکه است، ثبتنام کنند. در مدت دو ماه که ثبتنام کردیم حدود 175 هزار زوج در کشور ثبتنام کردند.
تأثیرات مؤسسه شما بین مخاطبان استان اصفهان یا بقیة استانها به چه شکل بوده است؟ چقدر راضی بودهاند؟
مؤسسه در بخش تسهیلات خیلی فعال بوده و پنج هزار زوج تا به حال از این تسهیلات استفاده کردهاند. سیستمی تحت عنوان ازدواج آسان داریم که خدمات ازدواج را با رقمهای بسیار مناسب انجام میدهند، از قبیل ثبت ازدواج، آرایشگاه، لباس عروس، کارت عقد و عروسی، پذیرایی. یکی از کارهایی که کردیم این کار برای استانهای مختلف معرفی شد و حدود 25 استان برای بازدید ازشبکه آمدند.
این نهضت راه افتاد و استانهای مختلف بازدید میکردند. طرح را میپسندیدند و در استان خودشان یک مجموعه راه میانداختند. در خیلی از استانهای دیگر این مؤسسه راه افتاده است که از این روش استفاده میکند. به اسم شفا نیست، اسمهای مختلف دارد و هیچاشکالی هم ندارد. ما میخواستیم حرکت راه بیفتد، هشت تا نه مؤسسه راه بیفتد نه اینکه همه خدمات بدهند. یکی در انتشارات کار میکند، یکی در فرهنگسازی کار میکند و...
شما پیشنهادی برای بهبود کیفیت این مؤسسه دارید؟
مؤسسه شفا یک نکتهای که دارد کار هماهنگ کننده و کار حاکمیتی انجام میداد و کار مدیریتی داشت. متأسفانه حمایتها از این مؤسسه قطع شد. اگر حمایتها از مؤسسه بود خیلی فعالتر میشد. در این دو سه سالی که اوج کار مؤسسه بود و فعال هم بود کارهای بسیار خوب و تأثیرگذاری انجام شد. متأسفانه سازمان ملی جوانان منحل و ادغام شد و هیچ متولیای برای بحث ازدواج و خانواده در کشور نداریم. قاعدتاً یک مؤسسة خصوصی وقتی دولت یا ارگان دولتی حمایت نکند، نمیتواند در سطح ملی تأثیرگذار باشد. الان تنها کاری که دارد بحث سایت خانواده است. بقیة کارها خیلی محدود شده است. دیگر کارهایی که در سالهای قبل میشد اتفاق نمیافتد. ما چهار اجلاس کشوری برای فعالان ازدواج کشور گذاشتیم. سامانة ازدواج را سالهای مختلف با حضور رئیسجمهور برپا کردیم. موج اول ذیالحجه موجی بود که هرسال توسط شبکه جوان و سازمان جوانان کشور میافتاد و فعال بود. ولی متأسفانه یکی دو سال هست که دیگر این حمایتها نیست. قاعدتاً انتظار نباید داشته باشیم که خیلی تأثیر زیادی ببینیم.
الان اگر یک جوان دختر یا پسر بخواهد ازدواج کند و به امکانات شما نیاز داشته باشد از چه طریقی میتواند از این امکانات استفاده کند؟
باید از طریق سایت WWW.KHANEVADEH.ORG اطلاعات را کسب کند. در اصفهان هم یک مؤسسه داریم که خدمات ازدواج و تسهیلات را انجام میدهد در خیابان آیتالله کاشانی، نبش خیابان میرداماد، کانون پیوند مهر. بخش تسهیلات و بحث کتابفروشی آنجا است. یک انتشارات هم داریم که کار تولید کتاب را انجام میداد. شبکة توزیع کتابهای آموزش خانواده هم هست که قویترین انتشاراتی است که در حوزة خانواده بهترین کتابها را تولید کرده است. یک مؤسسه پژوهشی هم به نام «حیات طیبه» داریم که آن هم وظیفهاش تولید و پژوهش در حوزة خانواده است.