رضا هدایتی مسئول روابط عمومی قرارگاه جهادی سنگر کتاب در گفتگو با حلقه وصل به تشریح عملکرد این قرارگاه پرداخت و گفت: قرارگاه جهادی سنگرکتاب یک مجموعه مردمی خودجوش است و با توجه به دغدغههای رهبر معظم انقلاب در بحث کتابخوانی و معرفی کتاب خوب، سنگر کتاب به میدان آمد تا کتاب خوب را به خانوادهها معرفی نماید.
وی افزود: در این زمینه کتبی که رهبر معظم انقلاب تقریظ نموده یا معرفی مینمایند(مثل کتاب سلام بر ابراهیم) به شهرهای مختلف و مخصوصا شهرهایی که کتابفروشی جبهه انقلاب در آنها وجود ندارد ارسال شده و در سنگرهای کتاب به نمایش درمیآیند. سنگر کتاب از سال 97به صورت غیررسمی وارد جریان کتاب شد و از سال 98 به صورت یک سیستم اداری شروع به کار کرد. در این مدت 25 شهر تحت پوشش سنگر کتاب قرار گرفت. در حال حاضر 18 شهر در نوبت عضویت هستند.
هدایتی گفت: برای انتخاب افراد و محلهای برگزار میز کتاب ملاکهایی درنظر گرفته شده که از بین آنها میتوان به «آیا در شهری که قرار است سنگر کتاب برپا شود کتابفروشی جبهه انقلاب وجود دارد یا خیر؟»و «آیا خود شخصی که قصد دارد این امر را عهدهدار شود کتابخوان است یا خیر؟» اشاره کرد. بعد از انتخاب افراد ارتباطات اولیه برقرار شده و یک آزمون خاص از آنها گرفته میشود و در صورتی که موفق به گذراندن آن شدند همکاری با ایشان در زمینه برپایی سنگر کتاب آغاز میشود.
مسئول روابط عمومی سنگر کتاب اظهار داشت: اولویت و مأموریت اصلیمان این است که کتابهایی که مقام معظم رهبری تقریظ میزنند را معرفی کرده و زنده نگهداریم، در کنار آن نیز کتبی هست که توسط تیم مطالعاتی سنگر کتاب مطالعه شده و اگر دارای محتوای غنی و قوی باشند به میز کتاب اضافه میشوند. تمرکز فعالیت ما نیز بر استان خراسان شمالی و شهر بجنورد است، در کنار آن نیز بعضی از شهرهای بزرگ مانند مشهد، اهواز و شیراز تحت پوشش سنگر کتاب میباشند.
هدایتی با بیان اینکه سنگر اصلی ما در مساجد و مصلیها است و بیشتر میزهای کتاب در مساجد برپا میشود بیان داشت: سنگر کتاب در دو بخش فعالیت میکند؛ یک بخش آن فروش کتاب است که در آن 30% یا 35% از هزینه فروش در اختیار فرمانده سنگر قرار میگیرد و یک قسمت آن بخش امانی است یعنی کتابها را به صورت امانت در اختیار مخاطب قرار داده و بعد از مطالعه از آنها باز پس میگیرند. در بعضی از مناسبتها مثل نیمه شعبان نیز کتاب امام زمانی انتخاب میشود و تعدادی از آن را از ناشر خریداری نموده و به فرمانده سنگر اعلام میشود اگر میتوانید از ظرفیت خیرین استفاده کرده و این کتب را توزیع نمایید.
وی عنوان کرد: ما به نهاد یا دستگاه خاصی وابسته نیستیم، وابستگی ما تنها به انقلاب و آرمانهای انقلاب است و سعیمان این است که در همین حوزه فعالیت داشته باشیم تا بتوانیم پاسخگوی خون شهدا باشیم.
وی افزود: در ابتدای تشکیل سنگر کتاب از مسئولین استانی دعوت کرده و با آنها همفکری کردیم ولی خروجی حاصل نشد، ما انتظار داشتیم با توجه به دیداری که مقام معظم رهبری با بچههای کانون مساجد در استان خراسان شمالی داشتند و بر اهمیت کتاب بسیار تأکید فرمودند که «حتماً مسئله کتاب و کتابخوانی را جدی بگیرید» اتفاقات مثبتی در این زمینه رقم بخورد ما این اتفاق نیفتاد. به همین علت از این نهادها ناامید شدیم و تنها مجموعهای که از آن کمک گفته و آنها هم لبیک گفتند مجموعه خوشه به مدیریت آقای اسماعیلی بود که یک اعتباری را به صورت وام قرضالحسنه در اختیار ما قرار دادند و توانستیم مجموعه سنگر کتاب را راهاندازی کنیم.
هدایتی اضافه کرد: در بعضی از شهرها فرمانده سنگرها مستقل شده و حتی فروشگاه کتاب تاسیس کردهاند و ما پشتیبانی تزریق کتاب آن را انجام میدهیم و بعضی از آنها نیز با همین سودی حاصلشان میشود مسابقه کتابخوانی گذاشته و برنامههای فرهنگی برگزار مینمایند. خوبی کار اینجاست که که فرمانده سنگر هیچ وقت منتظر این نیست که نهادی مثل کانونهای مساجد، سپاه یا.. به کمک او بیاید.
مسئول روابط عمومی قرارگاه جهادی سنگر کتاب گفت: متأسفانه بعضی از کتابفروشهای ما نشستند پشت میز و توقع این را دارند که مخاطب بیاید دنبال او، اما کتابفروش نباید اینطور باشد، اصلاً نباید پشت میز نشین باشد، باید خودش برود در دل مردم و کتاب معرفی کند، هر جا که میتواند، در خانوادهاش، در هیئت، در مدرسه، در دانشگاه، در هر جایی که میتواند باید برود کتاب معرفی کند.
وی تصریح کرد: ما با حدود پنجاه نفر از ناشرین جبهه انقلاب اسلامی صحبت کردیم و با بعضی از آنها قرارداد داریم و قسمتی ازکتابهایی که در سنگرها توزیع میکنیم را هم ازهمین دوستان میگیریم، قسمتی را هم از پخشیهای کتاب تهیه میکنیم. یک فروشگاه مجازی کتاب هم تازه راهاندازی شده است که «چاپار کتاب» نام دارد و علاقهمندان از هرکجای کشور که بخواهند میتوانند سفارش ثبت کرده و همه کتابهای این فروشگاه را با تخفیف 20% الی 40% تهیه نمایند.
هدایتی گفت: یکی از مشکلات بچههای فرهنگی جبهه انقلاب این است که پول ندارند، اگر پول و امکانات باشد کار به نحو احسن پیش میرود. به همین دلیل هم است که معمولا به سمت دستگاهها و ادارهجات میروند و آنها به قدری افراد را میدوانند که خسته شده و انگیزه خود را از دست بدهند. در این میان سنگر کتاب میگوید آقا جان ما کتاب را با درصد تخفیف بالا میدهیم شما کتاب را مطالعه کنید و بعد از مطالعه چرخش کتاب کنید و کتاب را کنج خانه نگه ندارید.
وی عنوان کرد: به این دلیل این مجموعه «سنگر کتاب» نام گرفت که نشانگر یک مقر جهادی برای مقاومت در عرصه کتاب باشد. درست است که گاهی اوقات بعضی از مجموعهها خطا میکنند، خب معصوم که نیستند، ما باید همدیگر را حمایت کنیم، در همه حوزهها باید اینطور باشد، نه اینکه یک مجموعهای اشتباهی کرد و ما اشتباه آنرا دوبرار جلوه کنیم.
هدایتی تاکید کرد: دغدغه اصلی ما برپایی میز کتاب است، در یکی از سخنرانیها نیز خود حضرت آقا فرمودند که هر کجا نیاز بود میز کتاب بگذارید و کار کتاب کنید بگویید من به مسئولین تذکر بدهم که این کار انجام بشود. پیرو این مباحثی که مطرح شد گزارش فصل به فصل هم برای دفتر مقام معظم رهبری ارسال کرده و بازخوردهای خوبی هم گرفتهایم. انشاءالله یک روزی فرا برسد که امام جمعههای شهرها این سنتی که توسط رهبر معظم انقلاب رواج پیدا کرد را بیشتر توسعه بدهند حتی مانند حضرت آقا در کتابها دستخط بنویسند. همچنانکه تقریظ نوشتن فقط مختص حضرت آقا میباشد ائمه جمعه میتوانند در کتابها دستخط یا یادداشت بنویسند و در زمینه معرفی کتاب گامهای بلندتری برداشته بشود.