به گزارش حلقه وصل، انتشارات انقلاب اسلامی کتاب «بیان قرآن در تفسیر سوره برائت»، تفسیر سوره مبارکه برائت از اوایل سال 1351 آغاز و حدوداً تا بهمن 1351-برابر با محرم الحرام 1393 هجری قمری- ادامه یافت.
سلسله جلسات تفسیر قرآن کریم توسط حضرت آیتالله العظمی خامنهای از پاییز سال 1350 در مدرسه «میرزاجعفر» مشهد (دانشگاه رضوی(ع) فعلی) شروع شد. در این جلسات سورههای مبارکهی مائده، انفال، برائت و آیاتی از سورهی مبارکه یونس مورد تفسیر و تبیین قرار گرفت. این درس تفسیر که یکی از دو درس تفسیر در حوزه علمیه مشهد در آن روزگار بود، بهطور معمول در روزهای تعطیلی دروس رسمی حوزه یعنی پنجشنبهها و جمعهها در «مدرسه میرزاجعفر» از مدارس علمیه در محدوده حرم مطهر و بعدها در مسجدی در «پایین خیابان» و سپس «مسجد قبله» برگزار میشد.
حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی راد، نویسنده و قرآنپژوه، درباره این تفسیر گفت: در سالهایی که مقام معظم رهبری در مشهد درس تفسیر قرآن داشتند، بنده نیز حضور داشتم و از مستمعین و مستفیدان بودم. تحقیقاً همه این بحثها را نوشته بودم که متاسفانه در حادثهای از میان رفت.
وی ادامه داد: اکنون 123 آیه از سوره برائت در قالب «بیان قرآن» در تفسیر سوره برائت منتشر شده است که تفسیری بسیار خواندنی و قابل توجه است. بسیار هم شکیل و مناسب منتشر شده است.
مهدوی راد گفت: این تفسیر در 600 صفحه است و در 100 صفحه نیز دانشجویان دانشگاه علوم اسلامی رضوی(ع) با توجه به متن کتاب، قواعد و روشهای تفسیری مقام مظعم رهبری را بیان کردهاند. همچنین 100 صفحه از این اثر نیز شامل فهارس است.
وی درباب اهمیت این دروس تفسیری اضافه کرد: اولا ًزمانی که این تفسیرها انجام میشد، حکومت وقت جامعه را به شدت مبتلی به خفقان و ظلم کرده بود؛ بنابراین حضور عینی قرآن به عنوان هدایت نسل جوان برای زندگی مؤمنانه و ایستادن در مقابل قدرت و ستم بسیار ضروری بود. از سوی دیگر، از مهمترین وجه تفسیر همان است که مغظم له تفسیر آیات را بگونهای مطرح کردند که در جهت روشنگری هدایت و ایستادن انسان مومن در مقابل ستم باشد.
وی افزود: دوستانی که به علم تفسیر آشنایی دارند، میدانند که معظم له با چه دقتی بین اسباب نزول و فضای نزول را جدا میکنند، به لغات تاکید بسیاری دارند؛ نه به جهت بحث کردن بلکه برای روشن کردن جهت آیات. همچنین استفاده خوبی از روایات در ذیل آیات انجام شده است. بحثهای بیاهمیت به نیز کمتر مورد بحث قرار گرفته است. در واقع تمام هم و اندیشه ایشان بر این بوده که جنبه هدایت از قرآن عرضه شود.
مهدوی راد گفت: رهبر انقلاب در سالهای دهه 50 یه صورت صریح از طاغوت و حاکمیت ظلم و ضرورت درگیری با طاغوت صحبت کردهاند که امیدوارم نوارهای صوتی سایر تفاسیر ایشان که شامل سوره انفال و بخشی از مائده است نیز پیدا شود تا بتوان آنها را منتشر کرد