به گزارش حلقه وصل، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش روز جمعه گفت که ششمین دور مذاکرات در وین درباره احیای برنامه جامع اقدام مشترک برای برنامه هستهای ایران تعطیلات آخر این هفته (شنبه و یکشنبه) برگزار خواهد شد.
وی در پیامی توییتری نوشت: «دیدار دیگر کمیسیون مشترک برای برنامه جامع اقدام مشترک این هفته برگزار میشود. این آغاز دور ششم مذاکرات وین در مورد احیای توافق هسته ای ایران است. آیا این دور آخرین آن خواهد شد؟ این حدس هر کسی است، اما مذاکره کنندگان امیدوارند که چنین شود».
پیشتر این دیپلمات روس در مصاحبه با رسانهها گفته بود که تقریبا شفافیتی درباره موضوع تحریمهای آمریکا علیه ایران که باید لغو شود وجود دارد. همچنین لیست گامهایی که تقریبا درباره آن توافق شده تا ایران برای پایبندی به تعهدات خود تحت برجام باید بردارد وجود دارد. در کل، تصویری درباره چگونگی اجرای این اقدامات وجود دارد.
پیش از آن نیز «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری روسی «ریانووستی» در خصوص روند پیشرفت مذاکرات وین درباره احیای برجام تأکید کرد که یکی از مؤلفههای کلیدی توافقی که در حال حاضر در وین در خصوص آن بحث میشود، فراهم آوردن زمینه برای بازگشت نفت ایران به بازار جهانی است.
وی در مصاحبه خود ضمن اعلام این خبر که مذاکرات وین در خصوص احیای برجام امروز (جمعه) مجدداً از سرگرفته میشود، گفت که تا زمانیکه مسائل باقیمانده در مذاکرات وین رفع نشود، احیای برجام غیرمحتمل است.
دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
مقامهای دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کردهاند اما تاکنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زدهاند و برگزاری پنج دور مذاکرات فشرده برای احیای برجام تاکنون به نتیجه نرسیده است.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش در این توافق هستهای پایبند بود اما اردیبهشتماه سال ۱۳۹۸ اعلام کرد قصد دارد با توجه به عدول طرفهای غربی از تعهداتشان، از حقوقش در چند بند برجام (از جمله بند ۳۶) برای کاستن از تعهدات خود ذیل این توافق استفاده کند.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
تهران اعلام کرده چنانچه طرف مقابل به تعهداتش بازگردد و تحریمها را به صورت قابل راستیآزمایی رفع کند اجرای کامل تعهداتش را از سر خواهد گرفت.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.