سرویس حاشیه نگاری: روزهای منتهی زمستان هر سال با توجه به قرارگرفتن در آستانه برگزاری جشنواره های بزرگ سینمایی در ایران و جهان روزهای داغی برای سینما محسوب میشود. از یک سو جشنواره سینما حقیقت برگزار می شود، از سوی دیگر جشنواره مردمی فیلم عمار در استانه برگزاری است و همچنین اخبار و شایعات داغ جشنواره فیلم فجر در داخل دست به دست می شود. در خارج از ایران نیز استارن جشنواره اسکار زده شده و امسال فیلم «نفس» به کارگردانی نرگس آبیار نماینده ایران در این جشنوراه بوده است. به همین بهانه نگاهی داریم به مهمترین اخبار جشنواره ای در روزهای اخیر، که در ادامه ملاحظه خواهید کرد.
پردیس چارسو این روزها میزبان سینما حقیت است که امسال وارد یازدهمین دوره برگزاری خود شده و همه ساله برقرار بوده، محتوی آن به صورت فیلم،مستند می باشد و مورد استقبال فیلم سازان قرار گرفته است. این جشنواره مثل سایر دوره های قبل ،این دوره نیز با حاشیه هایی همراه بوده. فهرست نامزدهای بخشهای مختلف یازدهمین جشنواره فیلم سینماحقیقت در حالی اعلام شد که همچون همیشه بحثهای بسیاری در ارتباط با نامزدهای این دوره از جشنواره در میان اهالی رسانه و فعالان عرصه مستند پیرامون این آثار صورت گرفت. بحثهایی که برخی از آنها نشاندهنده تعجب اهالی رسانه و فعالان رسانه از نادیده گرفته شدن برخی آثار و همچنین چگونگی راهیافتن برخی دیگر از این آثار به فهرست نهایی نامزدها بود.
شاید بتوان گفت نکته جالبی که در ارتباط با فهرست نهایی نامزدهای بخشهای مختلف وجود دارد ، پیشتازی 3 فیلم در جستجوی فریده ، زنانی با گوشواره های باروتی و بانو قدس ایران در لیست دریافت جایزه از بخشهای مختلف جشنواره بود. آثاری که سوژه محوری هر سه آنها زنان هستند و از این نظر میتوان یازدهمین دوره جشنواره سینماحقیقت را در زمینه پرداختن به آثاری در ارتباط با زنان نسبت به همه دورههای پیش از خود متفاوت دانست.
یکی از نکات جالب توجه در ارتباط با فهرست آثار راهیافته به جمع نامزدهای نهایی این دوره از جشنواره سینماحقیقت که اتفاقا به محل بحث و نظر بسیاری از اهالی رسانه و مستند نیز تبدیل شده ، چگونگی راه یافتن مستند «بانو قدس ایران» به جمع نامزدهای پنج بخش جشنواره بود. مستندی در ارتباط با زندگی همسر امام خمینی(ره) که قرار بود به عنوان فیلم افتتاحیه جشنواره به نمایش درآید ولی به یکباره و با درخواست سرمایهگذار اثر از همه بخشهای جشنواره کنار گذاشته شد.
نکته عجیب در ارتباط با این اثر، نمایش ناگهانی آن درست یک روز پیش از اعلام فهرست نامزدهای جشنواره بود! آن هم در شرایطی که اطلاعرسانی چندانی در ارتباط با این تغییر تصمیم ناگهانی اعلام نشده بود و این فیلم در شرایطی به نمایش درآمد که اساسا بسیاری از اصحاب رسانه از تصمیم جدید سرمایهگذاران اثر و بازگشت مجدد آن به جشنواره بیاطلاع بودند.
ماجرا زمانی جالبتر شد که یک روز پس از نمایش ناگهانی این اثر، ستاد خبری جشنواره فهرست نهایی نامزدهای بخشهای مختلف جشنواره را اعلام میکند و این مستند ساخته مصطفی رزاقکریمی، در پنج بخش نامزد میشود. موضوعی که با توجه به اتفاقات پیشآمده پیرامون این اثر قبل از اعلام نامزدهای جشنواره، موجب تعجب بیشتر رسانهها و فعالان عرصه مستند شد.
نامزدهای بخش های مختلف سینما حقیقت
فیلمهای «در جستوجوی فریده» ساخته مشترک آزاده موسوی و کوروش عطایی و «زنانی با گوشوارههای باروتی» به کارگردانی رضا فرهمند با هفت عنوان نامزدی، پیشتاز لیست دریافت جایزه از بخش مسابقه ملی در آیین اختتامیه جشنواره بینالمللی سینماحقیقت هستند.
اسامی نامزدهای بخش مسابقه ملی یازدهمین دوره جشنواره سینماحقیقت به این شرح هستند:
بهترین فیلم مستند کوتاه (کارگردانی)
بیگدار (علیرضا دهقان)، پسر ویشتاسب (عباس صاحب)، محیطبان و پلنگ (فتحا... امیری و نیما عسگری) و وازاریه (حسن نقاشی)
بهترین فیلم مستند بلند (کارگردانی)
بانو قدس ایران (مصطفی رزاقکریمی)، ترور سرچشمه (محمدحسین مهدویان)، در جستوجوی فریده (آزاده موسوی و کوروش عطایی)، زنانی با گوشوارههای باروتی (رضا فرهمند) و علی آقا (کامران حیدری)
بهترین پژوهشگر
دستهای خالی (جمشید بیاتترک)، بیگدار (علیرضا دهقان و راحیل صحرایی)، پسر ویشتاسب (عباس صاحب)، وه آنتیوک شاپور (سودابه مجاوری) و عشق شمعدانیها (میلاد محمدی)
بهترین فیلمبردار
وه انتیوک شاپور (حسن اسدی و مهدی موسوی)، در جستوجوی فریده (محمد حدادی)، دیدن و بودن (علی شیلاندری)، زنانی با گوشوارههای باروتی (رضا فرهمند و مصطفی سیفی) و سربازخانه (هادی معصومدوست)
بهترین صدا
در جستوجوی فریده: حسن شبانکاره (صدابردار)، انسیه ملکی (صداگذار)، دیدن و بودن: علی شیلاندری (صدابردار)، حسین و حسن مهدوی (صداگذار)، زنانی با گوشوارههای باروتی: کیومرث محمدچناری (صدابردار)، حسن مهدوی (طراحی و ترکیب صدا)، سربازخانه: میثم حسنلو (صدابردار)، آرش قاسمی (صداگذار)، علیآقا: علی فرمانی (صدابردار) و کامیار بهبهانی (صداگذار)
بهترین تدوین
بانو قدس ایران (محمد پورفر)، علیآقا (کامران حیدری)، زنبورک در گام مینور (آرش زاهدیاصل)، زنانی با گوشوارههای باروتی (رضا فرهمند، فاطمه بنیادی، مصیب حنایی) و در جستوجوی فریده (حمید نجفیراد)
بهترین نویسنده گفتار متن
دستهای خالی (جمشید بیاتترک)، دیوارهای خاموش (سعید خدارضایی)، بانو قدس ایران (محمدرضا کریمیراد و مصطفی رزاقکریمی)، وه انتیوک شاپور (سودابه مجاوری) و عشق شمعدانیها (میلاد محمدی)
بهترین موسیقی
دیدن و بودن (بوریس اسکالسکی)، دستهای خالی (میثاق دومیرانی)، زنانی با گوشوارههای باروتی (کریستوف رضاعی)، در جستوجوی فریده (افشین عزیزی) و بانو قدس ایران (صبا ندایی و آرمین خیرابی)
بهترین فیلم (تهیهکننده)
بانو قدس ایران (موسسه فرهنگی هنری عروج)، در جستوجوی فریده (آزاده موسوی و کوروش عطایی)، زنانی با گوشوارههای باروتی (مرتضی شعبانی)، زنبورک در گام مینور (پیمان فتوت و مریم سپهری)، وه انتیوک شاپور (سودابه مجاوری)
جایزه شهید آوینی
فیلمهای ذیل را بهعنوان نامزد دریافت جایزه اعلام کردند:
بهترین فیلم مستند کوتاه (کارگردانی)
بهار را تو روایت کن (علیرضا آلیمین)، گیسوان حلب (میثم صبوحی) و همشهری جنگ (احمد زائری)
بهترین فیلم مستند بلند (کارگردانی)
بانو قدس ایران (مصطفی رزاقکریمی)، ترور سرچشمه (محمدحسین مهدویان)، زنانی با گوشوارههای باروتی (رضا فرهمند)، رزمآرا: یک دوسیه مسکوت (سیداحسان عمادی) و شرح یک عکس (ساتیار امامی)
مراسم اختتامیه یازدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت »یکشنبه 26 آذرماه 96 در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار خواهد شد.
وقتی نفس اسکار گرفته شد
اما روزهای گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه نفس اسکار گرفته شد و فیلم نفس از راهیابی به بخش اصلی رقابت باز ماند.آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار فهرست ۹ فیلم منتخب را برای رقابت در شاخه بهترین فیلم خارجی جوایز سینمایی اسکار معرفی کرد. به گزارش ایسنا، از میان رکورد ۹۲ فیلمی که امسال برای حضور در شاخه بهترین فیلم خارجی جوایز سینمایی اسکار به آکادمی معرفی شدند، ۹ فیلم توانستند به دور بعدی رایگیری راه یابند. «یک زن شگفتانگیز» ساخته سباستین للیو از شیلی، «خالی از عشق» به کارگردانی اندری زویاگینتسف از روسیه، «محوشدگی» به کارگردانی فاتح آکین از آلمان، «از جسم و روح» به کارگردانی ایلدیکو انیادی به نمایندگی از مجارستان، «خوشبختی» ساخته الن گومه از سنگال، «میدان» ساخته روبن اوستلوند از سوئد، «توهین» ساخته زیاد دوئیری از لبنان، «فاکس ترات» به کارگردانی ساموئل مائوز از رژیم صهیونیستی و «زخم» ساخته جان ترنگوو به نمایندگی از آفریقای جنوبی ۹ فیلمی هستند که در رقابت شاخه بهترین فیلم غیرانگلیسی اسکار ۲۰۱۸ باقی ماندند. سینمای ایران امسال با فیلم «نفس» به کارگردانی نرگس آبیار در این رویداد سینمایی حضور داشت که از راهیابی به جمع ۹ فیلم مرحله دوم این شاخه بازماند. نامزدهای نودمین دوره جوایز سینمایی اسکار روز ۲۳ ژاویه ۲۰۱۸ (سوم بهمن) اعلام خواهند شد و مراسم اعطای جوایز این رویداد مهم سینمایی نیز روز چهارم مارس (۱۳ اسفند) برگزار خواهد شد.
جشنواره فجر
محمدرضا فرجی، مدیر امور سینماهای سیوششمین جشنواره فیلم فجر اعلام کرد: «درحال بررسی گزینههای موجود از نظر شرایط فنی، محیطی و موقعیت جغرافیایی هستیم و بعد از نهایی شدن تا اوایل دی ماه سینماهای این دوره جشنواره را معرفی خواهیم کرد. تلاش میشود سینماهایی انتخاب شوند که بتوانند از نظر امکانات میزبان شایستهای برای علاقهمندان آثار جشنواره فیلم فجر باشند.»