سرویس سیاست حلقه وصل - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
«شورشیان علیه مشارکت ۸۵ درصدی» از «روح دموکراسی» می گویند
«علی تاجرنیا» فعال سیاسی اصلاح طلب و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ گفت: «یک جریان فکری در کشور خواهان قبضه تمامی قدرت است؛ یعنی پس از این که تمامی نهادهای انتصابی را در اختیار گرفته، سعی دارد تا تمامی نهادهای انتخابی را هم از کانال نظارت استصوابی در دست بگیرد ... این جریان میگوید در جمهوری اسلامی نباید انتخاباتی باشد و اگر انتخاباتی هم هست بیعت با یک کاندیدا است. انتخابات با این شیوه گام به گام در حال خالی شدن از روح دموکراسی است».
تاجرنیا در ادامه گفت: «تصور میکنم با توجه به مجموعه فضای موجود عدهای تعمد دارند روح جمهوریت را از ساختار نظام بگیرند و پوستهای از جمهوری اسلامی باقی بماند. آنچه در این انتخابات و روند بررسی صلاحیتها گذشت نه تنها جمهوریت، بلکه نگاه اسلامی و انسانی را خدشهدار کرد».
طیف تندرو اصلاح طلب به هیچ عنوان صلاحیت اعلام نظر درباره مشارکت حداکثری و جمهوریت و مردم سالاری را ندارد.
این طیف همان جماعتی است که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ با دروغ تقلب و عدم پذیرش شکست در انتخابات و امتناع از پیمودن مسیر قانونی اعتراض به نتیجه آراء، یک جشن بزرگ ملی را که به واسطه مشارکت ۸۵ درصدی شکل گرفته بود، به آشوب و التهاب بدل کرد.
فعالین فتنه ۸۸، شورش گران علیه جمهوریت و رفوزه های آزمون مردم سالاری هستند. این طیف بجای سخنرانی پیرامون جمهوریت، باید ابتداییات حضور در انتخابات را آموخته و جنبه شکست و ظرفیت پیروزی را داشته باشد.
اصلاح طلبان ۲ دروغ بزرگ را در انتخابات های اخیر در کارنامه خود ثبت کرده اند؛ دروغ تقلب و دروغ کمبود اختیارات؛ بنابراین این طیف نه جنبه شکست در انتخابات را دارد و نه ظرفیت پیروزی در انتخابات.
سناریویی درباره کناره گیری رئیسی مطرح نیست
«حمیدرضا ترقی» عضو شورای مرکزی حزب موتلفه در مصاحبه با اعتمادآنلاین گفت «تصمیم قطعی شورای ائتلاف و وحدت حمایت از ابراهیم رئیسی است و در این زمینه شک و شبههای نداریم. به فکر تعیین و یا بررسی گزینه دیگری به عنوان گزینه نهایی اصولگرایان نیستیم و سناریویی درباره تغییر یا کنارهگیری نیز مطرح نیست».
ترقی افزود: «در جریان اصولگرا ایده یا طرحی مبنی بر کاندیدای پوششی نداریم؛ ممکن است برخی افراد برای بیان برخی از انتقادات به وضعیت ناشی از مدیریت دولت فعلی در عرصه بمانند و بخواهند حرفهایی را بزنند، اما این به معنای تصمیم اصولگرایان برای در نظر گرفتن کاندیدای پوششی نیست».
وی با بیان اینکه درر شرایط فعلی به هیچ وجه نمیتوان درباره موضوع کنارهگیری کاندیداها اظهارنظر کرد، گفت: «در شرایط فعلی تنها باید تلاش کرد تا شور و نشاط انتخاباتی افزایش یابد یا با بیان راهکارهای مشکلات مردم، امید را افزایش داد. این تصمیم برای بعد از فضای مناظرهها است و زمانی که مناظرهها فضای جامعه را با نشاط کرد. طرح این مسائل زودهنگام است و به روند پرشور شدن انتخابات خدشه وارد میکند».
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه از گفته های اصلاح طلبان در راستای سرد کردن فضای انتخابات انتقاد کرد و گفت: «این ادعای اصلاحطلبان که کاندیدایی برای حضور در عرصه ندارند بنابراین رقابت پرشور نخواهد بود، درست نیست. بالاخره افرادی که حالا در میان نامزدها هستند در دورههای مختلف همراه با جریان اصلاحات بودند و منشا خودشان را هم جریان اصلاحات میدانستند نه چیز دیگری. بنابراین این اظهارات بهانهجویی است».
۴ گزینه پیشنهادی برای شهرداری تهران
«مرتضی طلایی» رئیس ستاد انتخابات شورای وحدت اصولگرایان در تهران در خصوص ویژگیهای شهردار آینده پایتخت گفت: «شهردار تهران باید دارای ویژگیهایی مانند رویکرد اجتماعی، علم مدیریت و تخصص باشد که رستم قاسمی، سردار دهقان، سعید محمد و بذرپاش دارای این ویژگیها بوده و گزینه ما هستند».
طلایی در پاسخ به این سؤال که شهردار آینده تهران باید دارای چه ویژگیهایی باشد، گفت: «شهردار تهران باید دارای رویکرد اجتماعی بوده و مدیران تابعش در دسترس شهروندان باشند، علاوه بر این دو خصوصیت باید دارای علم مدیریت، تخصص و مستقل باشد».
وی سپس رستم قاسمی، سردار دهقان، سعید محمد و مهرداد بذرپاش را دارای چنین ویژگیهایی عنوان کرد و گفت: «گزینه مطلوب بنده برای تصدی پست شهرداری تهران یکی از این ۴ گزینه است».
همتی، گزینه اصلی اصلاح طلبان؛ مهرعلیزاده در تلاش برای کسب رضایت
با اینکه برخی احزاب تندرو اصلاح طلب از جمله حزب اتحاد ملت- اعضای حزب منحله مشارکت- از تحریم انتخابات سخن می گویند، اما اکثریت احزاب اصلاح طلب مخالف چنین رویکردی هستند.
«صادق خرازی» دبیرکل حزب ندای ایرانیان- بهمن ۹۸- با انتقاد از رویکرد تحریم انتخابات گفته بود: «هر که انتخابات را تحریم کند، متعلق به بیگانگانی است که میخواهند این کشور به سمت نابودی برود، یک روز خوش این کشور در کنار مردم نبودند».
خرازی همچنین- تیر ۹۸- گفته بود: «مشکل اصلاح طلبان این است که ابتکار عمل ندارند، یا اگر دارند آن را در موقعیت نامناسبی به کار میبرند، جایی که میتوانند تفاهم کنند، قهر میکنند و جایی که نباید کوتاه بیایند، کوتاه میآیند و چک سفید امضا به رقیب میدهند».
در حال حاضر برخی احزاب اصلاح طلب از جمله کارگزاران، ندای ایرانیان در کنار چند حزب دیگر اصلاح طلب در پی حمایت از «عبدالناصر همتی» هستند.
از سوی دیگر «محسن مهرعلیزاده» در تلاش است تا به کاندیدای اصلی اصلاح طلبان بدل شود، اما در این میان، همتی شانس بیشتری برای تصاحب کاندیدای اختصاصی اصلاحات دارد.
همتی و مهرعلیزاده نمایندگان «بانیان وضع موجود» هستند. بر همین اساس در صورت پیروزی هرکدام از این افراد شاهد روی کارآمدن «دولت سوم روحانی» هستیم. دولتی که اعضای ستادهای موسوی و کروبی، نقش ویژه ای در آن داشته اند.
پروژه انتخاباتی «صبح بدون تحریم» از وین در راه است!؟
رسانه های اصلاج طلب در هفته ها و روزهای اخیر صراحتا اعلام کرده اند که منتظر «پاس گل انتخاباتی» از وین هستند.
در همین رابطه در هفته های گذشته، «غلامعلی رجایی» فعال سیاسی اصلاح طلب گفته بود: «اگر...مذاکرات وین نتیجه دهد و این توافق و لغو تحریمها در این دولت اتفاق بیفتد و دولت روحانی این پاس گل را به اصلاحطلبان بدهد به نظرم آورده خوبی برای اصلاحطلبان خواهد بود».
قطعا هیچ فرد منصف و دلسوزی که دغدغه منافع ملی دارد، از لغو تحریم ها ناراحت نمی شود، اما مسئله اینجاست که هیچ انعطافی در مواضع مقامات آمریکایی و اروپایی درباره لغو تحریم ها مشاهده نشده است،
آمریکا با شراکت اروپا به دنبال بازگشت بدون هزینه به برجام است. به عبارت دیگر آمریکا در پی آن است تا بدون لغو تحریمها به برجام بازگشته و در ادامه مذاکرات موشکی و منطقهای و دائمی کردن محدودیتهای برجامی ایران را به عنوان مسئله اصلی برجام جا بزند.
در این میان این احتمال وجود دارد که آمریکا با حفظ ساختار تحریمها، امتیازات نمایشی و بیخاصیت را به عنوان تعهدات برجامی روی میز بیاورد. با اینحال طیف اصلاح طلب با دهن کجی به منافع ملی و عزت مردم، برای ماندن در پاستور، به دنبال فریبکاری با استفاده از مذاکرات وین است.
با اینحال برخی مقامات ارشد وزارت خارجه از پیشرفت مناسب مذاکرات و افزایش احتمال توافق نهایی در وین سخن گفته اند!
این در حالی است که مطالبه اصلی ایران از آمریکا در برجام، لغو یکباره و دائمی تمامی تحریم هاست. مقامات ایران صراحتا اعلام کرده اند که آمریکا ابتدا باید تمامی تحریم ها را لغو کند و این اقدام توسط ایران راستی آزمایی شده و در صورت تایید، ایران به تعهدات کامل برجامی بازمی گردد.
در سالهای گذشته علیرغم عهدشکنی و بی عملی آشکار آمریکا در برجام، مقامات وزارت خارجه در اظهارنظری عجیب گفته بودند «آمریکا برجام را نقض کرده اما هنوز با نقض فاحش برجام فاصله داریم»! متاسفانه روند اقدامات وزارت خارجه در وین، شائبه انتخاباتی بودن این اقدامات را تقویت کرده است.