
به گزارش حلقه وصل، محمدحسین نیرومند پیشکسوت هنرهای تجسمی و مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، پیرامون حضور ایران در بیینال ونیز، اظهار داشت: نفس حضور در این برنامهها خیلی خوب است و باید سیستم فرهنگی کشور تلاش کند تا هنرمندان ما در مجامع بزرگ هنری از جمله بیینال ونیز حضور داشته باشند. اما عقل حکم میکند، کسانی در این برنامهها حضور یابند که بتوانند از هویت ملی، دینی، فرهنگی و انقلابی، ایران اسلامی دفاع کنند.
در واگذاری کار فرهنگی به بخش خصوصی باید به دیدگاهها توجه کرد
وی ادامه داد: نکتهای که در انتخاب هنرمندان باید به آن توجه کرد این است که در کجای دنیا، انتخاب هنرمندان یک کشور و ملت از سوی افراد خارجی انجام میگیرد؟! ضمن اینکه مگر قابل قبول است که در چنین رویداد هنری بزرگی که هنرمندان میتوانند خودشان را محک بزنند، عدهای خاص حضور پیدا کنند؟!
این پژوهشگر فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی بیان داشت: در این شرایط واگذاری حوزه فرهنگ، کار اشتباهی بوده آن هم تا حدی که ساخت تصویر فرهنگی کشور به بخش خصوصی انجام گیرد که معلوم نیست این بخش خصوصی با چه دیدگاهی فعالیت میکنند.
مسئولان اثر منتخبین بیینال ونیز را با افکار آوینی محک بزنند
این استاد دانشگاه یادآور شد: نکته مهم دیگر این است که 20 فروردین همزمان با سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی، روز هنر انقلاب اسلامی است؛ خیلیها معتقدند که آقا مرتضی یک نظریه پرداز حوزه هنر است؛ حتی مسئولان وزارت ارشاد هم به ظاهر قبول دارند که شهید آوینی در حوزه هنر حرفی برای گفتن داشته است؛ بنده خواهشم این است که مسئولانی که از هنر انقلاب اسلامی، دین و خدا و پیامبر (ص) حرف میزنند، آثار هنرمندانی که به بیینال ونیز ارسال شده را با افکار آقامرتضی محک بزنند و ببینند کدام آثار با این دیدگاه همراه و همسو است. البته به جز دو سه نفر که هنرمندانی پر تلاش هستند و هویت دینی و بومی در آثارشان دیده میشود.
وی افزود: در جریان انتخاب هنرمندان برای حضور در بیینال ونیز، بنده به فضای اینترنت مراجعه کردم تا ببینم چه افرادی قرار است نماینده فرهنگی ایران در جهان باشد، در این جستوجو حتی اثر قابل توجهی از برخی منتخبین دیده نمیشد. در حالی که وقتی هنرمند به یک سطحی میرسد که آثارش کم کم دیده میشود. چرایی این انتخاب را میخواهم بدانم.
نیرومند بیان داشت: به نظرم این کارها روشنفکربازیهایی است که دوستان حواسشان نیست و وارد این بازیها شدهاند؛ باید این بازیها را کنار بگذارند چرا که بِرَند ایران بر اساس دیدگاه انقلابی است؛ دنیا کشورمان را با انقلاب اسلامی میشناسد؛ بسیاری از هنرمندان انتخاب شده نماینده ایران محسوب نمیشوند. ما اگر میخواهیم حرفمان شنیده شود نباید در زمین دشمن بازی کنیم.
مطرح شدن در جامعه جهانی به چه قیمتی؟
این پژوهشگر فرهنگ و هنر انقلاب ضمن انتقاد از حضور هنرمند زنی که آثاری علیه حجاب داشته در بیینال ونیز، گفت: چرا باید آثار یک خانمی که آشکارا علیه حجاب فعالیت کرده و مخالف باور دینی است، را به دنیا نشان بدهیم؟! بی تردید این کارها اثرات سوء خواهد داشت و آنها نیز این آثار را برجسته کرده و روی آن مانور میدهند؛ آن وقت دلخوش هستیم که هنرمند ایرانی در بیینال ونیز دیده شده است!
وی گفت: خاطرم است چند سال پیش یک زن هنرمند در بیینال ونیز شرکت کرده بود؛ اثر او این بود که بلوک سیمانی را با موی زنانه وصل کرده بود، معلوم است که این زن چه دیدگاهی دارد؛ متأسفانه رسانهها به این موضوع پرداختند و خوشحال بودند که اسم این هنرمند در رسانههای خارجی رفته است اما به چه قیمتی؟ به این قیمت که جریان ضد حجاب در کشور ما این گونه تقویت کنند.
نیرومند همچنین اظهار داشت: افرادی که عفاف و حجاب را قبول ندارند، شایسته این نیستند که معرف فرهنگ ایرانی باشند؛ به نظرم برای معرفی فرهنگ ایرانی یک بانوی معتقد، محجبه و هنرمند باید در مجامع بینالمللی حضور داشته باشد که این بانوان هم کم نیستند.
برای سیستم فرهنگی کشور متأسفم
نیرومند ضمن ابراز تأسف برای سیستم فرهنگی کشور، گفت: تعدادی از آثار هنرمندان منتخب در بیینال ونیز را دیدم، این افراد شایستگی این را نداشتند که نماینده ایران در جریان بزرگ فرهنگی جهان باشد؛ امیدوارم یک نفر از مسئولان هنری وزارت ارشاد بیاید و به همراه یک کارشناس هنری از این آثار دفاع کند و بگوید که آیا این افراد حقشان است که در بیینال ونیز حضور پیدا کنند؟!
آثار برخی هنرمندان غیرایرانی با اندیشههای انقلاب فاصله دارد
وی در خصوص انتخاب هنرمندان سایر کشورهای همسایه برای حضور در این بیینال گفت: ریشه تمدن کشورهایی به ایران وصل میشود و آثار برخی از هنرمندان را میبینیم که ریشه در فرهنگ کشورمان دارد. این برای ما افتخار است که کشورهای غیر ایرانی فرهنگ کشورمان را معرفی میکنند.
این پژوهشگر هنر انقلاب اسلامی ادامه داد: اینکه کشورهای دیگر معرف فرهنگی ایرانی باشند خوب است؛ اما بنده در بین افرادی که قرار است آثارشان معرف فرهنگ و هویت ایرانی باشد، اثر زنی را دیدم که وی نسبت به واقعیت استکبار جهانی شناخت ندارد؛ ضمن اینکه این اثر، سبک هنری ضعیفی داشته و فاصله زیادی با افکار و اندیشههای انقلاب دارد.
مسئولان بیینال ونیز، جامعه هنری را برای انتخابشان قانع کنند
وی افزود: بنده از مسئولانی که کمک کردند این آثار به نمایندگی از ایران به نمایش گذاشته شود، میخواهم که جامعه هنری کشور را در رابطه با انتخاب این افراد قانع کنند؛ قانع کردن کار پیچیدهای هم نیست.
نیرومند بیان داشت: وقتی آقای احصایی و تناولی در این بیینال شرکت میکنند کسی نمیگوید چرا اینها حضور داشتند؛ چون کارهای هنری قابل ارائهای دارند اما مسئولان باید ما را برای حضور دیگر شرکت کنندگان قانع کنند که آیا این افراد میتوانند به عنوان نماینده ایران در جامعه جهانی باشند؟
مفهوم هنر انقلاب، مفهوم ذهنی برای مسئولان فرهنگی است
وی یادآور شد: احساس میکنم قبل از اینکه مسئولان وارد این فضا شوند، باید جدیتر آثار را رصد میکردند؛ اینها بازیهایی است که برای ما طراحی میکنند. انتظار میرفت که معاون هنری و مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد قبل از اینکه اقدام به حمایت از این کار کنند، تبعات آن را بررسی میکردند و از اینکه طی 56 دوره توانستهاند برای پنجمین بار در این رویداد بزرگ هنری شرکت کنند، جو زده نمیشدند.
این پژوهشگر هنر انقلاب اسلامی گفت: مشکل اساسی ما این است که مفهوم هنر انقلاب، مفهوم ذهنی برای مسئولان فرهنگی است که باید به آن عینیت میبخشیدند.