
به گزارش حلقه وصل، نشست خبری «بیست و پنجمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران»، صبح امروز دوشنبه ( 15 آبان ماه)، در سرای اهل قلم خانه کتاب برگزار شد.
بر اساس این گزارش، مجید غلامی جلیسه دبیر هفته کتاب در این نشست اظهار داشت: طی سه سال گذشته با توجه به تمهیداتی که سیدعباس صالحی در وزارت ارشاد داشت، چند نگاه ویژه در برپایی هفته کتاب طرح ریزی شده بود. ما نیز این نگاهها را چشمانداز فعالیتها قرار دادهایم.
وی ادامه داد: نخستین نگاهمان این بود که هفته کتاب را به عنوان یک هفته ملی و برند در حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور و حتی در دنیا مطرح کنیم. سیر این اتفاق به گونهای بوده که علیرغم توقعات بالایی که ما داریم تا حد قابل قبولی در این مسیر رو به جلو حرکت میکنیم. نکته دوم مردمیتر شدن هفته کتاب است، هفته کتاب به عنوان یک رویداد ملی با گسترش جغرافیایی وسیع فعالیت میکند، ما در حوزه مردمیتر شدن هفته کتاب شاهد اتفاقات خوبی در این چند سال بودیم، هر سال پویایی و رشد گروههای مردمی برای حضور پررنگتر در هفته کتاب شاهد هستیم.
دبیر هفته کتاب خاطر نشان کرد: امسال سعی کردیم با همین رویکرد در چند ماه گدشته برنامهریزی کنیم، جلسات شورای سیاستگذاری تشکیل شده، شعار هفته انتخاب و اسامی روزهای هفته نامگذاری شده است.
مدیرعامل خانه کتاب تصریح کرد: نکته دیگری که ما داشتیم، ایجاد یک ستاد مرکزی هفته کتاب است، برای اینکه بتوانیم رویکردهایی را در طول سال دنبال کنیم، خوشبختانه نگاه اعضای شورای سیاستگذاری مثبت بود، ما میتوانیم با برنامهریزی هر چه بیشتر این اتفاق را امسال در خانه کتاب رقم زده و برنامهریزی را دز طول سال انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه امسال خانواده محور برنامهریزیهای ما قرار گرفته است، گفت: اعضای شورای سیاستگذاری معتقد هستند، اگر قرار است در سطح کلان در توسعه کتابخوانی اتفاقی بیافتد، نقش خانواده پررنگ است، و جامعه کتابخوان زمانی شکل میگیرد که ما خانواده کتابخوان داشته باشیم.
غلامی جلیسه با اشاره به همکاری نهادهای مختلف در برپایی هفته کتاب گفت: امسال خوشبختانه آموزش و پرورش و سازمان صداوسیما با ستاد برگزاری هفته کتاب همکاری پررنگی داشتند.
دبیر هفته کتاب از افتتاح هفته کتاب در روز یکشنبه ۲۱ آبان و در شهر بوشهر، پایتخت کتاب ایران خبر داد و گفت: امسال در همه استانها، ستاد هفته کتاب به ریاست استاندار و با دبیری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها تشکیل شده است.در دوره پیشین هفته کتاب، ۱۰ هزار برنامه برگزار شد، امسال تصور ما این است که برنامهها کیفیتر و کمیتر برگزار شوند.
وی با اشاره به برخی از برنامههای پیشبینی شده افزود: ۵۰۰ برنامه زنگ کتابخوانی در مدارس، کتابخانهها و کتابفروشیهای سراسر کشور، اجرای جشن ملی کتابخوانی در شبکه 4 صدا و سیما که در روز 24 آبان از ساعت 10 صبح تا 10 شب به دو صورت زنده و ضبطشده پخش خواهد شد، همچنین کمپین بزرگ تجهیز کتابخانههای نابینایان از جمه برنامههای مهم ماست.
بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ اصحاب رسانه و دبیر هفته کتاب اختصاص داشت، جلیسه در پاسخ به پرسشی درباره زمان آغاز طرح پاییزه کتاب گفت: ما مشکلات جدی در سطح وزارتخانه برای تأمین اعتبارات و تخصیص بودجه داریم که بخشی از برنامههای ما را نیز مختل کرده است. منجمله بحث حمایت از کتابفروشیها. قطعا با توجه به فاصله زمانی اندکی که تا هفته کتاب داریم، آغاز طرح پاییزه کتاب در این ایام منتفی است. اما امیدواریم ظرف چند روز آینده اعتبارات لازم از طرف وزارت ارشاد برای تسویه حساب با کتابفروشیهای شرکت کننده در طرح تابستانه کتاب تامین شود و ما بتوانیم بلافاصله بعد از اتمام هفته کتاب، طرح بعدی یعنی پاییزه کتاب را به مرحله اجرا بگذاریم.
وی با اشاره به روز کتابگردی گفت: تاریخ 25 آبان و 2 آذر برای روز کتابگردی درنظر گرفته شده است که به احتمال بسیار 2 آذر خواهد بود؛ ما تلاش میکنیم آغاز طرح پاییزه کتاب را همزمان با روز کتابگردی یعنی 2 آبان داشته باشیم.
جلیسه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر مشارکت باغ کتاب در هفته کتاب گفت: تاکنون هیچ طرح و ایدهای از طرف باغ کتاب برای هفته کتاب ارائه نشده است.
دبیر هفته کتاب درپاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چگونه موفق به افزایش میزان همکاری صدا و سیما در این دوره هفته کتاب شدهاند و آیا صدا و سیما برای تولید و پخش برنامه برای کتاب مبلغی تقاضا کرده است، گفت: امسال ارتباط خوبی میان وزیر ارشاد و صدا و سیما شکل گرفت، به تبع آن تغییر و تحولات در مدیریت برخی از شبکههای رادیویی و تلویزیونی رویکردها نسبت به مقولات فرهنگی از جمله کتاب در رسانه ملی را تغییر داده است، خوشبختانه صداوسیما عطش بیشتری برای پرداختن به مسائل فرهنگی و به ویژه کتاب از خود نشان میدهد هرچند معتقدیم سهم کتاب در رسانه ملی باید بیش از اینها باشد.
وی ادامه داد: ما از طرف ستاد هفته کتاب هیچ هزینهای را به صدا و سیما نپرداختهایم، البته اسپانسرهایی برای این برنامهها داریم که هزینه ساخت این برنامهها را تامین میکنند.
جلیسه در بخش دیگری از این نشست با انتقاد از نبود بانک اطلاعاتی کاملی از کتابهای بریل و صوتی برای نابینایان گفت: این خلاءها آسیبهای جدی هستند برنامهریزیها را با مشکل مواجه کرده است، ما با همکاری انجمن نابینایان تمهیداتی جدی اندیشیدهایم و بحثهای زیرساختی را دنبال میکنیم.
وی در پایان با اشاره به همکاری برخی از ناشران برای توزیع کتابها در مراسم پیادهروی اربعین گفت: خوشبختانه امسال گروههایی از ناشران مختلف در خروجیهای کشور مستقر هستند و کتابهای متناسب با این پدیده را در اختیار زائران کربلای معلی آنها قرار میدهند.