
به گزارش حلقه وصل، روزنامه «الوطن» چاپ دمشق اخیراً کتابی را به عنوان «شوام شیوخ الصحافة» (پیشگامان روزنامه نگاری اهل شام)، نوشته «شمس الدین العجلانی» منتشر کرده است.
این کتاب دربردارنده پژوهشی است پیرامون نقش اصلی شخصیتهایی از سوریه که در اغلب کشورهای عربی روزنامه تأسیس کردهاند. از جمله این شخصیتها: لویس صابونی، فائز سلامة، سامی اشمعة، ادوارد نقولا مرقص، نجیب الریس، اسکندر الریاشی، حبیب کحالة، سعید فریحة، صبری القبانی، عزة حصریة، سلیم اللوزی، عباس الحامض، محمد بسیم مراد، ندیمة المنقاری، نشأت التغلبی، محمد کامل البنی، عبد الغنی العطری، احمد العسة، یاسر عبد ربه است.
آقای «شمس الدین العجلانی» در کتابش بیست شخصیت رسانهای از سوریه که از گذشته تاکنون در خبرنگاری و روزنامه نگاری نقش مهمی داشتهاند را معرفی میکند.
وی در مقدمه ؛ کتاب را به فرزند شهیدش «ثائر العجلانی» که روزنامه نویس بوده اهدا کرده است.
وی در آغاز کتابش به معرفی «جبران کوریه» متولد سال 1929 میلادی که قدیمیترین شخصیت روزنامه نگار سوریه است و در سال 2008 میلادی فوت نموده ، پرداخته است .
وی در کتاب خود به روزنامه نگاران سوری که به مصر مهاجرت کردند و در آنجا روزنامه منتشر کرده است، می پردازد.
بنا به نوشته کتاب، اولین روزنامه عربی که در اسکندریه در مصر چاپ و منتشر شد «الکوکب الشرقی» بود . این روزنامه را «سلیم حموی» در سال 1876 تا سال 1897 منتشر کرد. بر اساس مندرجات کتاب ؛ شخصیتهای شامی ( اهل سوریه بزرگ ) هفت روزنامه : الاهرام ، صدی الاهرام ، انتقال مصر ، التجارة ، الاسکندریة ، مصر الفتاة و الوقت، را در مصر پایه گذاری کرده اند. کتاب به تفصیل به این موضوع پرداخته است و از جمله به آقایان بشارة تقلا و سلیم تقلا می پردازد که در مصر و در شهرهای قاهره و اسکندریه مستقر شدند و هر دو روزنامه «الاهرام» در مصر را تأسیس کردهاند. همچنین آقای ژرژی زیدان ، خلیل مطران ، فرح انطوان ، ژرژ ابیض نماشنامه نویس و یوسف شاهین کارگردان معروف سینما از جمله سوری ها در مصر بوده اند.
از جمله شخصیتهای رسانهای معرفی شده در این کتاب «فائز سلامة» شاعر ، خبرنگار، ادیب و سیاستمدار سوری است که در نوشته هایش به موضوع فساد در جامعه سوریه می پرداخت و از رؤسای جمهور و فرانسه استعمارگر انتقاد میکرد.
«حبیب بن جرجی کحالة» دیگر روزنامه نگار، ادیب و سیاستمدار برجسته سوریه است که در سال 1898 در دمشق متولد شد و در سال 1965 فوت کرد. وی در دانشگاه آمریکایی بیروت درس خواند و در سوریه روزنامه «سوریة الجدیدة» را با همکاری آقای توفیق الیازجیدر سال 1918 تأسیس کرد.
وی همچنین مجله «المصر» را نیز منتشر کرد و در سال 1947 روزنامه «دمشق» را برای مدتی منتشر نمود. علاوه بر این ها وی مجله طنزی به عنوان «المضحک المبکی» (خنده دار گریه آور) را به مدت 37 سال منتشر کرده است.
«ندیمة المنقاری» از شهر حلب، مجله ماهانه ای در زمینه ادبیات و هنر با عنوان "المرأة" (زن) را در سال 1930 منتشر کرد. لازم به ذکراست اولین مجله زن را خانم «ماری عجمی» با عنوان «العروس» در سال 1910 در شهر حمص منتشر کرد. وی در این مجله همواره منتقد حکومت عثمانی بود و به همین دلیل توقیف شد ولی پس از جنگ جهانی اول درسال 1926 دوباره منتشر شد . این مجله یک مجله علمی ، ادبی ، تفریحی بود که مقالاتی درباره زن درآن منتشر می شد.
«یاسر عبد ربه» متولد 1932 در دمشق از دیگر روزنامه نگاران برجسته تاریخ مطبوعات سوریه است . وی فعالیت خبرنگاری خود را در دمشق شروع کرد و در روزنامه «الایام» کار میکرد. سپس به کویت رفت و در آنجا در تأسیس روزنامه «الرأی العام» شرکت کرد .
سپس به لبنان منتقل رشد و در بیروت در روزنامه «الکفاح العربی» و روزنامه «الأحد» مقاله می نوشت . در سال 1968 از لبنان به لیبی سفر کرد و در آنجا مدیر دفتر مجله «الأسبوع العربی» بود، همچنین در تأسیس روزنامه«الحریة» در لیبی شرکت کرد.
سپس در سال 1974 به بیروت بازگشت و هفته نامه «الدیار» را تأسیس کرد . در سال 1976 پس از انفجار در دفتر مجله ، مجبور به بستن این مجله شد و به پاریس سفر کرد.
وی با «نبیل الخوری» خبرنگار لبنانی ، در سال 1977 مجله «المستقبل» را تأسیس کرد. انتشار این مجله در پاریس تا سال 1988 ادامه داشت.