
به گزارش حلقه وصل، چاپ ششم کتاب «نقشهای هندسی در هنر اسلامی» نوشته عصام السعید و عایشه پارمان با ترجمه مسعود رجب نیا از سوی انتشارات سروش منتشر و وارد بازار نشر شد.
از میان هنرهای تجسّمی اسلامی، نقش هندسی، که نخست در معماری روزگار کهن (به ویژه در مصر)، با دسترسی نداشتن به معیارهای اندازهگیری دقیق برای انتقال نقشه ساختمانها به کار برده میشد و تنها با ریسمان و چندپاره چوب بهره گیری از آن میسّر میگشت، اهمیتی یافت و پایهای گشت برای پیدایش نقشهای دلکش و دلاویز اسلیمی.
در این کتاب، اصول و شیوه پرداختن این نقشها نمودار شده است و زیباییهای مندرج در بناهای اسلامی که سهم عمدهای از آن در ایران موجود است، به دست داده شده است. هندسه که اساس آن در تناسب و تقارن است در چند هنر اسلامی استفاده فراوان یافته است. هدف این پژوهش همانا پیگیری چگونگی پی بردن آدمیان است به اندازه ها و تصور کلی شکلهای هندسی ترکیبی و فرآیند به کار گیری آنها در رشتههای گوناگون هنر اسلامی.
هنر اسلامی از نظر تاریخ آن مورد بررسی های گستردهای قرار گرفته است؛ ولی بررسی شیوههای هنری آن که متضمن پژوهشهای علمی است و هم استادی فن، جز از سوی گروهی اندک طرف توجه نبوده است.
نویسندگان این کتاب در تحلیل کار خود تا آنجا که این الگوهای هندسی را در روزگار کهن در معماری برای اندازه گیری به کار میگرفتند؛ دنبال کردهاند. در واقع در غیاب واحدهای اندازه گیری دقیق به بهره گیری از انتقال و انطباق یک نقشه به اندازههای مختلف از طریق جا دادن آن در یک «دایره مبنا» در اندازههای گوناگون میپرداختند.
این اثر که در هفت فصل به نگارش در آمده است مباحثی چون آدمی و اندازه، الگوهای هندسی در طرح های اسلامی، معماری، خوشنویسی اسلامی، عروض در شعر عرب، موسیقی در جهان اسلام، و تحلیل الگوها در هنرهای عملی را مورد ارزیابی قرار داده و هریک را با مثالهای قابل لمس در ذهن مخاطبان به تصویر میکشد.
چاپ ششم کتاب «نقشهای هندسی در هنر اسلامی» در 168 صفحه مصور و با قیمت 18 هزار تومان از سوی انتشارات سروش منتشر و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.