
سرویس پرونده: رهبر انقلاب در دیدار رمضانی با دانشجویان، آنها را به تلاش جدی و همهجانبه برای غلبه دادن گفتمان انقلاب در دانشگاه توصیه نمودند. ایشان در ضمن این بحث فرمودند: «من به همهی آن هستههای فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و بهقول میدان جنگ، آتشبهاختیار.»
فرمان آتش به اختیار رهبر انقلاب در دیدار ۱۷ خردادماه برای خیلیها عجیب بود و شاید برای شما هم سوال ایجاد شده که منظور از آتش به اختیار چیست و مصادیق آن چه کسانی هستند؟ حلقه وصل در پروندهای با همین عنوان به دنبال معرفی مصادیق «آتش به اختیار» است.
امروزه در ایران مانند سایر کشورهای دنیا در بسیاری از عرصههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... گروهها و تشکلهای مختلفی از فعالان هر عرصه بوجود آمده که تحت عناوینی همچون صنف، اتحادیه، مجمع، خانه و ... به فعالیت مشغولند و وظیفه پیگیری امور کلی آن حوزه، جریانسازی و همچنین جذب نیروهای با استعداد را بر عهده دارند.
این اتفاق در در عرصه فرهنگ و هنر نیز جریان دارد. یکی از تشکلهای هنری که که چندسالی هست به همت گروهی از شاعران جوان انقلاب اسلامی تشکیل شده، موسسه «شهرستان ادب» است که در این نوشته بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
اعضای «شهرستان ادب» جمعی از شاعران هستند که چند سالی است با مشاهده وضعیت شعر در وزارت ارشاد و همچنین با دغدغه ارتقای شعر کشور و با انگیزه جهادی پا به عرصه فعالیت گذاشتهاند و در عرصه شعر و داستان فعالیت میکنند.
مؤسسه فرهنگی- هنری «شهرستان ادب» سال 1389 به همت گروهی از شاعران و داستاننویسان نخبه کشور تأسیس شد. این موسسه در مدت کوتاه فعالیت خود توانسته است به عنوان پایگاهی برای تولید متن و تربیت استعدادهای جوان شعر کشور در حوزه ادبیات متعهد به جایگاه قابل توجهی دست یابد، جایگاهی که دستگاههای دولتی و نیمهدولتی با صرف بودجههای آنچنانی، به خدمت گرفتن نیروهای بیشتر و قدمت زمانی نتوانستهاند به آن دست یابند.
شهرستان ادب از سال 90 دوره «آفتابگردانها» را با هدف پرورش نخبگان شعری آغاز کرده و در طول این سالها که چند دوره از آن برگزار شده توانسته است شعرای ممتازی را بپرورد و به ادبیات کشور معرفی کند که بسیاری از آنها امروز صاحب کتاب و کرسی در ادبیات کشورند.
دفتر شعر «شهرستان ادب» اکنون در ششمین سال فعالیت، کانون گرمی برای تربیت و حمایت از شاعران جوان و بسترساز ارتباط آنها با شاعران پیشکسوت برای استفاده از راهنماییهای ایشان شده است. این دفتر و گروه شاعران آن علاوه بر برگزاری مستمر برنامههای آموزشی، به رصد فضای ادبی کشور، برگزاری نشستهای تخصصی شعر، برگزاری دورههای آموزشی [شامل اردوها، نقد مکتوب و تلفنی و ارائه بستههای آموزشی]، جلسات هفتگی نقد و خوانش شعر و نقد کتاب و دیدار با بزرگان شعر انقلاب و نشر کتابهای شعر یا در حوزه شعر میپردازد.
«شهرستان ادب» همچنین نخستین مدرسه رماننویسی را در کشور با هدف تربیت رماننویسان جوان کشور تاسیس کرده است. مدرسه رمان «شهرستان ادب» با بهرهگیری از تجارب ارزشمند استادان مختلف و در قالب طرحی جدید، سال 93 افتتاح شد. سابقه کاری، استعداد نویسندگی، مقبولیت داستانی طرح ارائه شده و داشتن ایدههای نو از جمله شاخصهای مهم در پذیرش هنرجویان هر دوره است. برنامههای طراحی شده برای هنرجویان مدرسه رمان عبارت است از: جلسات مشاوره به صورت هفتگی، کلاسهای مجازی، نقد و بررسی بخشهای نگارش یافته، کارگاههای آموزشی، سفرهای تحقیقاتی (از جمله بازدید از مناطق عملیاتی دفاعمقدس در خوزستان برای نویسندگان رمانهای با موضوع دفاع مقدس) و گردهماییهای عمومی هنرجویان و استادان (ماهانه یک بار).
یکی دیگر از فعالیتهای دفتر داستان، برگزاری جلسات مدون داستان کوتاه با حضور استاد مجید قیصری است. در این جلسات ضمن نقد و بررسی آثار نویسندگان جوان ظرایف و دقایق آثار چهرههای برجسته ادبیات داستانی در عرصه جهانی و ملی بررسی و تحلیل میشود. دفتر داستان ضمن برگزاری منظم این جلسات، به صورت دورهای جلساتی با حضور استادان برجسته ادبیات داستانی برای شناخت جهان رمان برگزار میکند.
مرور خلاصهای از فعالیتهای «شهرستان ادب» در چند سال گذشته نشان میدهد که این موسسه توانسته دامنه فعالیتهای خود را به بیرون از تهران نیز ببرد و در بسیاری از شهرهای کشور فعال باشد.
در جمعبندی باید اشاره کرد با توجه به اهمیت شعر در میان فارسیزبانان و جلسات مستمر و سالیانه رهبر انقلاب با شاعران که نشان از اهمیت این حوزه فرهنگی دارد، امیدواریم «شهرستان ادب» نیز مانند تشکیلاتی که در حوزه سینما، تئاتر و سایر شاخههای فرهنگی-هنری وجود دارند، بتواند به مرکز اصلی شعر کشور تبدیل شود و خانه اول شاعران و نویسندگان نوظهور کشور باشد.