
محمد مرشد: در میانه هشدارهای مکرر رهبر انقلاب در خصوص تلاش برای نغییر و نفوذ در نظام آموزشی کشور و همچنین مسئله کمرنگ ساختن فرهنگ جهاد و شهادت در بین نسل جوان، نهادهای بالادستی فرهنگی همچنان در انفعال و بیتحرکی محض به سر میبرند. بعد از آنکه رهبر انقلاب در جمع معلمان و فرهنگیان از سند 2030 یونسکو و تلاش برای نفوذ سبک زندگی معیوب و فاسد غربی سخن به میان آوردند، در فاصلهای کوتاه پس از آن و در سالروز آزادسازی خرمشهر باز هم درباره حذف فرهنگ جهاد و شهادت از مجموعه کتابهای مدرسهای و دانشگاهی و سایر کتابها به طور جدی هشدار دادند. به راستی دلیل این هشدارهای رهبر انقلاب چیست و در رخوتآلودترین دوران نهادها و متولیان فرهنگی چه وظیفهای را میتوان برای جبهههای مردمی عرصه فرهنگ متصور بود؟
دوران دفاع مقدس مظهر الگوگیری پیروزمندانه نظام اسلامی از فرهنگ عاشورا بود و این خود، درس بزرگی برای تمامی نسلها در دوران آینده خواهد بود. جدا از اینکه پیروزی در برابر شرق و غرب متحد شده در برابر انقلاب اسلامی خود یک الگوی خودباوری برای ملت ایران بوده و هست، دفاع مقدس دستاورهای فکری، فرهنگی و معنوی فراوانی نیز به دنبال داشته است. تقویت اعتماد به نفس و خودباوری ملی، رشد معنویت و فضائل اخلاقی در بین نسل جوان، تحکیم وحدت و انسجام ملی و کمک به صدور فرهنگ انقلابی در بین مردم منطقه، از جمله برکات زنده نگهداشتن فرهنگ دفاع مقدس و شهادت است. از این رو میتوان به اهتمام همهجانبه نهادهای بینالمللی چون یونسکو برای رخنه و نفوذ فرهنگی و همچنین استحاله فرهنگ جهاد و شهادت در ایران پیبرد.
درست است که نهادهای متولی باوجود هشدارهای بزرگان و دلسوزان در مقابل این بعد از تهاجم فرهنگی همچنان در بیتحرکی به سر میبرند اما جبهه فرهنگی انقلاب با دارا بودن تجربیات ارزشمند در حوزه فرهنگ ایثار و شهادت میتواند کمکاری دستگاههای رسمی و دولتی در این حوزه را جبران کند. چه نهادهای فرهنگی مدنظر به خود بیایند و چه نیایند، نقش گروههای خودجوش فرهنگی و نهادهای انقلابی که همواره در این حوزه پیش قدم بودهاند، بسیار حیاتی به نظر میرسد.
اردوهای «راهیان نور» که از موفقترین تلاشهای کلان فرهنگی به حساب میآید و نقش مهمی در ترویج فرهنگ شهادت و جلوگیری از به فراموشی سپردن دوران دفاع مقدس داشته است، از منظری میتواند الگوی موثری در این زمینه باشد. اکنون که داستان »حسین فهمیده»ها را با توجیه و بهانههای مختلف از کتابهای درسی حذف کردهاند، میتوان روایتگران داستان شهدا یا همان «راویان نور» را از مناطق عملیاتی به درون کلاسهای درس مدارس رهسپار کرد تا با کلام شیوای خود برای دانشآموزان از شهدای تاریخساز دفاع مقدس بگویند. میبایست «راهیان نور» را علاوه بر مناطق عملیاتی در مدارس سراسر کشور تکثیر کرد تا از تاثیر ارتباط کلامی و رودررو نیز در ترویج سبک زندگی شهدایی بهره برد.
نکتهای که در این میان نباید از آن غفلت کرد اینکه با وجود همه بدخواهیها و دشمنیها، باب مجاهدت و شهادت در انقلاب اسلامی همچنان باز است و امروز نسل جدید شهدای انقلاب با اشتیاق تمام، جان خود را در راه دفاع از حرم اهلبیت(ع) فدا میکنند؛ در این رابطه هم وظیفه سنگینی بردوش ماست تا پیام شهدای جوان مدافع حرم را به همنسلانشان برسانیم تا بلکه آنان نیز از خون پاک این شهدا در یافتن مسیر صحیح الهام گیرند.