
شماره 87 ماهنامه حلقهوصل با پرداختن به موضوع رشد بیرویه و بدون نظارت کافهبازیها در شهرهای مختلف کشور، به بررسی این پدیده نوظهور فرهنگی پرداخته است. چرا جبهه نمیشویم؟ سوالی است که در این شماره هم حلقه وصل تلاش کرده به آن پاسخ دهد. همچنین مروری بر فعالیت بانوان در جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و موانع ظهور و بروز آنها از موضوعات مهم دیگری است که در این شماره به آن پرداخته شده است.
از کارتبازی تا کافهبازی
صادق یزدانی سردبیر ماهنامه حلقهوصل در سرمقاله این شماره با یادآوری کارتبازی برای بچههای دهه شصت و سرگرمی بازیهای رومیزی، به رشد این بازیها در سالهای بعد اشاره کرده و دهه 90 را زمان رشد جدی بازیهای رومیزی معرفی میکند و مینویسد: « برخی افراد خوشفکر و البته کاسب، به فکر افتادند تا با تجمیع این بازیها در یک مکان دنج و آرام، فضای پرهیجان و متنوعی برای مشتریها فراهم کنند و چه جایی بهتر از یک کافه. مکانی به دور از هیاهوهای بیرون، که افراد، بدون هیچ محدودیتی دور هم جمع میشوند و تازهترین بازیهای جذاب خارجی را کنار هم تجربه میکنند و ساعتی را خوش میگذرانند. این کافهها از محیط تیره و تار قبلی درآمده و فضایی رنگی و جذاب پیدا کردهاند؛ البته همچنان بوی تند قهوه و سیگار در فضا میپیچد و محصولات خوردنی هم با اسامی عجیب و غریب و قیمتهای عجیبتر در این محیطها سرو میشود. این مکانهای به ظاهر فرهنگی، به دلیل تدبیر جماعت روشنفکر و عقبنشینی واضح جریان فرهنگی انقلابی، تبدیل به محیطهای ضدفرهنگی شدهاند که آسیبهای رفتاری فراوانی را منجر شده است.»
یزدانی تاکید میکند: « نباید تصور کرد که فقط خوراکیها، غذای جسم هستند؛ این روزها بازی و تفریح از هر خوراکی دیگری برای مردم و بهخصوص قشر جوان واجبتر است.»
کافه با طنین صدای طاس
بررسی وضعیت کافهبازیها در کشور و دلایل علاقه جوانان به حضور در این مکانها محور اصلی بخش «لعل» شماره 87 نشریه حلقه وصل است. حسین قیامت در مطلبی با عنوان «کافههایی با طنین صدای تاس!» به بررسی وضعیت کافهها و مشتریانش پرداخته است. در ادامه، حلقه وصل در گفتوگو با حسین زینلیان بروجنی کارشناس مطالعات منطقهای و پژوهشگر حوزه تفریح و گردشگری، نگاه متفاوتی به مقوله تفریح و سرگرمی کرده است. بروجنی در این مصاحبه معتقد است که؛ «تفریحات صاحب ندارد!»
حلقه وصل برای بیان یک تجربه شکستخورده در کافهداری سراغ «سارا عرفانی» نویسنده رفته است و او درباره دلایل راهاندازی و در ادامه شکست «کافه مهربان» به نکات مهمی اشاره کرده است. در ادامه حسن سلطانی راهکارهایی برای مجموعههای مردمی در حوزه تفریحات داده است و از ایدهای به نام «باشگاه نوآوران تفریح و نشاط» پردهبرداری میکند. آخرین مطلب این بخش هم با عنوان «مافیایِ کنج کافه» به مکان دورهمیهای هیجانانگیز جوانان پرداخته و از زاویهای متفاوت به این کافهها پرداخته است. نویسنده به غفلت فعالان فرهنگی از ورود به حوزه تفریح و سرگرمی گلایه کرده است.
جبهه زنانه!
در بخش «رواق» این شماره، درباره ورود بانوان به جبهه فرهنگی، الزامات و موانع این مساله گفتوگوها و یادداشتهای مفصلی مطرح شده است. خانم طاهره همیز درباره چرایی و چگونگی ورود بانوان به جبهه فرهنگی مطالب مفصلی بیان کرده است. همیز تاکید میکند که در این حوزه، «مردها زیر بار نمیروند». او وضعیت الان حضور بانوان در جبهه فرهنگی انقلاب را مطلوب نمیداند و اعتقاد دارد وظایفی که در خانواده بر دوش بانوان است نمیگذارد آنها انقلابیوار وارد میدان شوند، برای همین شکل مطلوب این همکاری این است که خانمهای متخصص و باتجربه در حوزه نظریهپردازیِ عرصه فرهنگ وارد شوند. عرصه سیاست و اقتصاد هم برای مردها.
در ادامه خانم شریعتنژاد، مسئول خواهران جبهه فرهنگی انقلاب در خراسان رضوی مخاطبان را بیشتر در مورد جزئیات ساختار جبهه بانوان قرار میدهد. ساختاری که در مشهد چندین سال است اجرا میشود و بر مبنای «استفاده از ظرفیت خود بانوان جهت توانمندسازی بانوان» شکل گرفته است. درهمین راستا بانوان ساختاری مجزا و مستقل دارند. او از «سیاستهای مردانه برای موضوعات زنانه» هم نکات مهمی بیان کرده است.
خانم مقصودی مسئول بانوان جبهه فرهنگی استان اصفهان هم درباره فقدان ذهنیت مثبت مسئولان برای حضور بانوان و عدم درک ضرورت آن، موارد ارزشمندی اشاره کرده است. او معتقد است: «با فرض نبود بانوان، وارد جبههسازی شدیم»
خانم رجبی مسئول واحد خواهران جبهه انقلاب اسلامی استان گلستان هم درباره الزامات ورود بانوان به جبهه فرهنگی اشاراتی کرده است. او از تاثیر خودانتقادی برای رسیدن به الگوی مناسب سخن گفته است.
اصل و فرع را قاطی کردیم!
چیستی همافزایی و بود و نبود آن در جبهه فرهنگی انقلاب و پاسخ به این سوال که «چرا جبهه نمیشویم؟» نیز موضوع بخش «گره» این شماره ماهنامه حلقهوصل است. موضوعی که خیلیهای معتقد هستند گرههای پیشروی جبهه فرهنگی انقلاب از همین نشات میگیرد. دکتر عرباسدی به این سوال جواب داده است که «آیا ما الان یک جبهه هستیم یا نه؟» او سوالات دیگری هم طرح کرده که «آیا میشود جبهه باشیم و همدیگر را بزنیم؟!»، «میشود جبهه باشیم و هر کس یک هدف را بزند؟!» او پیشنهاد میدهد اگر قرار است در مورد همافزایی حرف بزنیم، بهتر است برداشت دینی آن یعنی واژه «برکت» را که عمیقتر هم هست، به کار ببریم. عرباسدی حرف اصلیاش این است که «همه ما در جبهه انقلاب کم آوردیم و امروز باید تعریفمان از عنوان جبهه را واقعبینانه کنیم.»
دکتر جمال یزدانی در مطلبی با عنوان «دستههای بیدست!» تاملی بر ریشههای عدم همافزایی و ایدههای کار جبههای انجام داده است. محسن صفری هم در مطلبی تنها راه جبهه شدن را ضرورت خودارزیابی، بازخوانی ماموریت و بازسازماندهی عنوان کرده و تاکید کرده است فعالان فرهنگی باید خود را در ترازوی 2/2 و 19/ 8 وزنکشی کنند. محسن شیری هم در یادداشتی تاکید میکند جبهه وجود دارد فقط ما باید دقت کنیم و پیدایش کنیم. محمدعلی ملکیان نیز در یادداشتی به این سوال جواب داده که «چرا جبهه نمیشویم؟» او اشاره میکند که این سوالی است که خیلی وقتها پس از ناکامیها در خلوت خودمان میپرسیم و غصه میخوریم. آیا واقعا کارمان را خوب بلد نیستیم؟ آیا دانش لازم را نداریم؟ آیا جهادی کار نمیکنیم؟ آیا به اهداف و آرمان¬هایمان ایمان نداریم؟ آیا همدیگر را نمیشناسیم؟ مشکل کار کجاست؟
بررسی ریشههای شکلگیری بسیج
بخش «خلوص» این شماره ماهنامه حلقهوصل هم به مناسبت هفته بسیج اختصاص دارد به گفتوکوی قدیمی نشریه «پیام انقلاب» با حجتالاسلام سالک فرمانده وقت بسیج مستضعفان در سال 1361 پیرامون دلایل شکلگیری بسیج و فعالیتهایی که از ابتدای شکلگیری بسیج تا آن موقع صورت گرفته بود.
زنان تاریخساز!
بخش «هلاهل» حلقهوصل هم با زبانی طنز در این شماره به موضوع حضور اجتماعی زنان و مسائل پیرامون آن پرداخته است. مهدی سلیماننژاد در این شماره، مروری بر چند زن تاریخساز داشته و احوال آنها را با زبانی گزنده مرور کرده است.
نشریه حلقهوصل به مدیرمسئولی و سردبیری صادق یزدانی منتشر میشود. برای دریافت این نشریه میتوانید با شماره تلفن 88395324-021 تماس بگیرید. همچنین برای اطلاع از آخرین خبرها و گزارشهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، میتوانید از سایت Hvasl.ir و بخش «قدح» نشریه استفاده کنید.