
در هفتههای اخیر علوم اسلامی و به ویژه علم اقتصاد اسلامی در جامعه به ویژه بین اساتید حوزه و دانشگاه مورد بحث قرار گرفته است. این امر پس از ادعای آیتالله علوی بروجردی در رد اقتصاد اسلامی مطرح شد. پس از آن بسیاری از اساتید حوزه و دانشگاه در یادداشتها و گفتوگوهای مختلف این ادعا را رد کرده و به این اظهارات واکنش نشان دادند. در این باره با حجتالاسلام والمسلمین «رضا غلامی»، رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا به نکات مهمی اشاره کرده است.
حجت الاسلام غلامی درباره نظرات آقای علوی بروجردی در خصوص اقتصاد اسلامی گفت: سخنان جناب آقای علوی بروجردی وجاهت علمی ندارد. وقتی به رزومه ایشان مراجعه میکنیم، متوجه میشویم که آقای علوی تخصصی در این بحثها ندارد. نه کتابی و مقالهای و تدریسی در این ساحت دارد و نه تاکنون از جهت علمی علاقهای به این بحثها در رزومه ایشان قابل مشاهده است. معلوم نیست چه عاملی موجب شده تا حاضر شوند با ورود عوامانه به این بحث با آبروی خودشان بازی کنند. بحث اقتصاد اسلامی در جهان اسلام بیش از ۶۰ سال سابقه مطالعاتی دارد و تاکنون چند صد کتاب و مقاله در این زمینه به زبانهای گوناگون منتشر شده است و طبیعی است کسی میتواند درباره اقتصاد اسلامی نظر بدهد که به ادبیات علمی این عرصه اشراف داشته باشد. ایشان در اظهاراتشان مطالبی میگویند که یک طلبه یا دانشجویی که دو- سه سال در زمینه اقتصاد اسلامی تحصیل کرده، نادرستی آن را متوجه میشود.
غلامی افزود: من در گذشته به افرادی مانند ایشان که چنین سخنان خامی در باب علوم انسانی اسلامی بیان کردهاند، مانند آقای روحانی رئیس جمهور به صراحت توصیه کردم که بیشتر مطالعه کنند و الآن به جناب آقای علوی بروجردی هم با نهایت احترام عرض میکنم شما صاحب علم لدنّی که نیستید؛ پس کمی مطالعه کنید. کمی با صاحب نظران این عرصه نشست و برخاست کنید و گوش بدهید. گوش دادن برای علما زینت است و خودتان را از این زینت محروم نکنید.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا گفت: جدای از اینکه جناب آقای علوی بروجردی سخنان نادرستی درباره اقتصاد اسلامی گفتند، رفتار نامطلوبی هم داشتند که از شأن و منزلت ایشان به دور بود. ایشان صریحاً گفتند بیایید من را درباره اقتصاد اسلامی قانع کنید، اما درخواست گفتوگوی همه فضلای حوزه در این زمینه را بیپاسخ گذاشتند! کسی که قصد بیاحترامی به ایشان نداشته و ندارد؛ میخواهند با ایشان صمیمانه و با روشهای علمی گفتوگو کنند، اما ایشان از دأب افتخارآمیز علمای حوزه مقدسه علمیه که همواره از بحث و گفتوگو و مناظره استقبال میکردند و از خودشان در برابر منتقدان سعه صدر نشان میدادند، عدول کرد و باب گفتوگو و نقد را بست. این رفتار جناب آقای علوی بروجردی برای حوزه خسارت بار بود و نمایش بدی از حوزه به دیگران ارائه داد. ایشان و امثال ایشان باید الگوی همه ما باشند و ما به آنها تاسی کنیم اما با این رفتار طلاب و دانش پژوهان را سرخورده کردند. البته هنوز هم دیر نشده و جا دارد ایشان اجازه بدهند با ایشان بحث و گفتوگو شود.
وی تاکید کرد: از طرف دیگر، کسی که مختصری به تعالیم اسلامی آشناست، میداند که اسلام یک دین فردیِ سیال و پلورال نیست؛ بلکه یک دین اجتماعی با نظمی روشن است، و دینی که نظم مشخص و اهداف اجتماعی دارد، نمیتواند لوازم تحول اجتماعی مانند رویکرد سیستمی به آموزههای خود را در نظر نگیرد یا علم اجتماعی، حکومت و امثال آن را نداشته باشد و تن به علم یا حکومت سکولار بدهد. اگر این بحثها ناشی از مشاهده ضعف و ناکارآمدیهای دولتهای قبلی و فعلی در اقتصاد و غیره است، خب این چه ارتباطی با علوم انسانیِ اسلامی دارد؟ در این چهل سال کی علوم انسانیِ اسلامی مجال داشته تا خود را در اجرا محک بزند؟ حتی اقتصاد اسلامی به رغم قدمت زیادی که دارد، هیچ وقت در کشور ما اجرایی نشده است. نه بانک ما اسلامی به معنای دقیق کلمه بوده و نه سیستمهای اقتصادی کشور نسبتی با اسلام دارد. از طرف دیگر، در اکثر اوقات حساسترین وزارتخانهها و سازمانها در اختیار کسانی بوده که اعتقادی به حضور دین در صحنه اداره جامعه نداشتهاند و به اجرای نسخههای غربی در کشور مباهات کردهاند. پس کی میدان عمل در اختیار جریان اسلامی بوده که بعضی الان طلبکاری میکنند.
غلامی اشاره کرد: رفتار این افراد تاسف برانگیز است. کارشان به جایی رسیده که برای بیشتر دیده شدن و عقده گشایی آشکارا دروغ میگویند. شرم هم نمیکنند! کارشان این شده که دائماً بگردند با ژست روشنفکری یک موضوع حساس را پیدا کنند و فحش و ناسزایی بیندازند تا نظرات دیگران را به خودشان جلب کنند. الحمدلله آثار شهید صدر( ره) در دسترس همگان است و با مراجعه به همان صفحات اولیه کتابهایی مانند «اقتصادنا»ی ایشان میتوان متوجه شد که بحث شهید صدر بر سر تبیین اقتصاد اسلامی و ساخت جامعه اسلامی است و نه اقتصاد و جامعه مسلمانان. یعنی مشت آدم دروغگو درباره شهید صدر سریع باز میشود. اساساً کسی که مختصر آشنایی با تفکرات شهید صدر داشته باشد، میداند که ایشان که حقیقتاً یک نابغه بیبدیل در حوزه محسوب میشدند، دنبال چه بودند و چه کار بزرگی انجام دادند و امروز بخش مهمی از اقتصاد اسلامی مدیون تلاش های جسورانه شهید صدر است.
غلامی با تاکید بر اینکه علوم انسانی اسلامی به طور کل، و اقتصاد اسلامی به طور خاص، مولود متن حوزه و دانشگاه است و در یک پروسه طبیعی و با تلاشهای خودجوش صدها تن از استادان و پژوهشگران زبده حوزه و دانشگاه ظهور و بروز پیدا کرده است، گفت: البته در این چهل سال، دولتهای مختلف در جمهوری اسلامی بر اساس تاکید قانون اساسی بر تحقق اسلام اجتماعی، موظف بودهاند در این زمینه سرمایهگذاری کنند و فرصت شکلگیری مغزافزار اسلامی بر پایه عدالت را برای اداره کشور به وجود بیاورند، اما متاسفانه این کار را نکردهاند. دولت آقای هاشمی رفسنجانی که اعتقادی به این حرفها نداشت و با همه توان خط تکنوکراتهای لیبرال زده را در کشور تقویت کرد. دولت اصلاحات سید محمد خاتمی که دنبال گفتمان پروتستانیسم و شخصی و نسبی کردن اسلام بود و طبیعی بود سر سوزنی به پیشرفت این بحثها کمکی نکند. در اوایل دولت آقای احمدی نژاد کمی به این بحثها عنایت شد و کمکهای اندکی هم صورت گرفت، اما خیلی سریع خط عوض شد و شخص آقای احمدی نژاد و اطرافیان او همان خط سید محمد خاتمی البته با پوششی متفاوت را دنبال کردند.
وی با اشاره به دولت فعلی هم گفت: در دولت فعلی هم که کانه روح میرزاملکم خان و آخوندزاده در کالبد بعضی آقایان وارد شده و همان حرفهایی زده میشود که منورالفکرهای قجری میزدند. فراموش نکردهایم که همین آقای روحانی چه اباطیلی را علیه علوم انسانیِ اسلامی مطرح کرد و بعد هم آمدند در جشنواره فارابی، و بر خلاف فلسفه وجودی این جشنواره به آقای سید جواد طباطبایی و دکتر داریوش شایگان جایزه دادند. پس ببینید دولتهای سابق و فعلی نه فقط کمکی نکردند، بلکه جلوی این حرکت ایستادند. اگر منظور کمکهای مقام معظم رهبری حفظه الله تعالی به این حرکت است، بله مهمترین مشوق و محرک اساتید حوزه و دانشگاه در این ساحت شخص رهبر عزیز انقلاب بودهاند. اما وسعشان نمیرسید که کمک مالی مهمی بکنند. واقعاً در این چهل سال مجموعههای فعال در عرصه علوم انسانیِ اسلامی مظلوم بودهاند و با فقر و تنگدستی این حرکت را جلو بردهاند؛ جالب است کسانی ما را متهم به حکومتی بودن و استفاده از بودجههای حکومتی میکنند که خودشان هیچوقت کرسی ریاست را واگذار نکردهاند و همیشه از بودجههای نظام برای کارهای ذوقی و آبکی و گشتن به دور دنیا کمال استفاده را کردهاند.
غلامی افزود: طرف رئیس یک مرکز است و درست فردای روزی که برکنار میشود، جای دیگر رئیس میشود. آن وقت تصور میکند، سکوت ما به منزله بیاطلاعی است؛ خیر دلیل سکوت بیاطلاعی نیست، بلکه بیاعتنایی است. من کسانی را سراغ دارم که در این سالها همیشه در محیط های دانشگاهی نقش اپوزسیون را داشتهاند، اما سرجمع میلیاردها تومان از دولتهای مختلف پروژه تحقیقاتی گرفتهاند. شخصی بود که همیشه با جریان اسلام مخالفت میکرد، بعد سالهای پیش دیدم در مرکز تحقیقات شهرداری تهران در موضوع مسجد پروژه چند صد میلیون تومانی گرفته است!
منبع: فارس