
به گزارش حلقه وصل، نشست عصری با کتاب ویژه کتاب «بیایید شعر بگوییم» اثر انسیه موسویان در این خبرگزاری برگزار شد.
*این کتاب به مخاطب عام کمک میکند از شعر لذت ببرد
مصطفی محدثی خراسانی در این مراسم با اشاره به سابقه آشنایی با موسویان گفت: انسیه موسویان اول دبیرستان درس میخواند که با او روبرو شدم و از همان ابتدا روی شعر و شخصیت او حساب باز کردیم. زیرا حس کردم از آن شخصیتهایی است که مسیر را به درستی طی خواهد کرد و از همان زمان او تبدیل به رابط ما با دانشآموزان شده بود.
وی در ادامه با اشاره به کتاب «بیایید شعر بگوییم» گفت: درمورد کتابهای آموزشی وقتی خبر یک اثر جدید را میشونیم ممکن است گفته شود قبلا چنین کاری صورت گرفته و ضرورت انتشار یک کتاب دیگر چه بوده اما وقتی کتاب تازه را ورق میزنیم میبینیم چاپ چنین کتابی لازم بوده است.
این شاعر خراسانی گفت: این کتاب هم شاعران جوان را در بر میگیرد و هم مخاطب از آن استفاده خواهد کرد. این کتاب کمک خواهد کرد که مخاطب عام نیز از شعر لذت ببرد. مهمترین ویژگی این کتاب به نسبت سایر مجموعههای آموزشی را لحن صمیمی و نه چندان خشک کتاب میداند.
محدثی خراسانی در پایان گفت: در این کتاب ما در انتخاب شعرها شاهد دقت مولف هستیم. او اگر میخواهد صنعتی را آموزش دهد تنها به صورت توجه نکرده و به سیرت ابیات نیز توجه داشته است. همچنین او صنایع شعری را در چند شاعر محدود ندیده که این اقدام ارزشمندی است. صفحهآرایی این کتاب را به سمت فرمت کتب درسی نزدیک کرده که این نیز به مخاطب کمک میکند. نویسنده دغدغه حجیم نشدن کتاب را داشته و این در برخی بخشها به چشم میآید.
*«بیایید شعر بگوییم» برای مخاطب نوجوان است
خانم جلالی از اساتید دانشگاه با اشاره به کتابهایی که به دستش میرسد گفت: وقتی کتابی به دستم میرسد از سه منظر به آن نگاه میکنم یکی خالق، دیگر متن و دیگری مخاطب آن. وقتی از منظر خالق به کتاب نگاه میکنم به جایگاه خالق مینگرم.
وی افزود: درمورد متن هم به ویژگیهای آن نگاه میکنم تا ببینم متن چه حرف تازهای برای مخاطب دارد و در مرحله سوم مخاطب برایش این کتاب چه جذابیتی خواهد داشت. وقتی کتاب «بیایید شعر بگوییم» به دستم رسید حس کردم که مخاطب اصلی آن نوجوانان هستند. زیرا فرم و متن به گونهای بود که من را به این نتیجه رساند.
این استاد دانشگاه گفت: حسنی که کار دارد با تجربههای کلامی نوشتههای خود را آغاز کرده به نظرم سیر ادبیات کودک و نوجوان با بزرگسالان فرق دارد و به تعبیری متن از مخاطب آغاز میشود و بعد نویسنده و متن مطرح میشود.
او اضافه کرد: در برخی انتخابها به نظرم میرسید از شاعران به روز میشد استفاده کرد و مثلا خاقانی یا نظامی میشد با شاعر دیگری که در روزگار ما بوده جایگزین شود.
*همه گروههای سنی میتوانند از «بیایید شعر بگوییم» استفاده کنند
مصطفی علیپور منتقد و مدرس دانشگاه در ادامه این مراسم گفت: امروز فکر میکنم صنعت نشر در تجدید چاپ هزینهای ندارد و ممکن است بشود در چاپهای مجدد یک اثر را اصلاح کرد و این کتاب نیز میتواند با اصلاحاتی بهتر شود.
وی افزود: این کتاب ساده بوده و مخاطب خاصی ندارد و همه گروههای سنی میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. برخی تعریفها هست که به نظرم میرسد باید تغییراتی در آن ایجاد شود مثلا در تعریف شعر، همچنین در بخش سبکشناسی نفهمیدم چرا این بخش در آخر کتاب آمده است. اگر به صورت معرفی تاثیر سبک و در شعر امروز این بخش را کار میکردیم به نظرم بهتر میشد اما اکنون به نظر میآید تنها چند صفحه را پر کردهاید.
*منش چند صدایی کتاب ارزشمند است
مهدی محمدیان با اشاره به نحوه انتخاب نمونه اشعار در این کتاب گفت: منش چند صدایی در این کتاب به نظرم ارزشمند است و همین مساله دید متفاوتی به خواننده میدهد.
*«بیایید شعر بگوییم» حاصل سالها مربیگری در کانون است
انسیه موسویان در پایان این نشست گفت: کتاب «بیایید شعر بگوییم» حاصل سالها مربیگری در کانون است که بخش زیادی از آن از تجربیات خودم نشأت گرفته است این کتاب را سال 85 برای مخاطب دیگری که همان مربیان کانون بودند نوشته بودم و به صورت جزوه تکثیر شده بود تا اینکه ناشر پیشنهاد انتشار آن را داد.
وی افزود: از آنجا که قرار بود مخاطب کتاب از مربی به نوجوان تغییر کند کتاب چند مرتبه بازنویسی شد و به نوعی تبدیل به خودآموز شعر شد. در حالی که کتاب آموزشی است اما فرمت کتابهای آموزشی را ندارد و از این حیث تصویرگری برای کتاب در نظر گرفته شده که چند تصویرگر نمونه کار انجام دادند تا به این تصویرگر رسیدیم.
موسویان در پایان سخنانش گفت: مبنای این کتاب شعر کلاسیک، نیمایی و سپید بود و چون سبکهای تثبیت شده بودند مورد توجه قرار گرفت و به این خاطر به جریانهای جدیدتر که کمتر تثبیت شده بودند توجه نشده است.