به گزارش حلقه وصل، دهمین سوگواره بین المللی هنر عاشورایی سه شنبه 11 آبان ماه با حضور شخصیتهایی همچون محسن مومنیشریف رئیس حوزه هنری و جمعی از مدیران ستادی این نهاد انقلابی و همچنین اساتید و هنرمندان پیشکسوت عرصه تجسمی و شرکت کنندگان در این سوگواره در حوزه هنری به کار خود پایان داد.
در ابتدای این مراسم، مرتضی گودرزی دیباج مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با بیان اینکه 10 سال است که خیمه سوگواره بین المللی هنر عاشورایی را برپا کردهایم، اظهار کرد: از علی قربانی مدیر مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری تشکر میکنم که در طول این مدت ما را یاری کرد تا سوگواره به بهترین شکل برگزار شود.
وی ادامه داد: هر ساله حدود 600 شرکت کننده در این مراسم حضور دارند و آثارشان را ارسال میکنند و امسال، دومین سالی است که سوگواره هنر عاشورایی به صورت بین المللی برگزار میشود. در دورههای ابتدایی برگزاری این سوگواره، از یک رشته تجسمی شروع کردیم و امروز این مسابقه در 3 رشته هنری برگزار می شود.
گودرزی دیباج خاطرنشان کرد: برخی بخش های این سوگواره هنوز در ابتدای راه و جوان است و امیدواریم در سال های آینده آثار به لحاظ کمی و کیفی رشد داشته باشند. البته در بخش پوستر و پرچم های عاشورایی آثار بسیار خوبی به دستمان رسیده است و دوستان تلاش می کنند که به سمت نماد سازیهای جدید بروند. در دوره های پیشین مصاحبه کردم و گفتم که متاسفانه در خلق آثار تجسمی مرتبط با عاشورا به ویژه پوستر به تکرار افتاده ایم و باید به دنبال شناخت بیشتر این موضوع برویم. مرحوم جابر عناصری در همان دوران با من تماس گرفت و گفت که درباره نمادشناسی عاشورا در حال تالیف کتابی است، اما متاسفانه عمر ایشان به اتمام کتاب کفاف نداد و دار فانی را وداع گفتند.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با تاکید بر اینکه نیازمند حرکت محکم هنری با ساختار درست و دقیق هستیم، عنوان کرد: اگر بخواهیم به شیوه سنتی پیش برویم، کار تولید آثار خلاقانه و تازه تجسمی در این حوزه پیش نمی رود. این مضمون سرداری به نام امام حسین (ع) دارد و کسانی که زیر این خیمه آمده اند، با پای خود نیامده اند، بلکه توفیق و انگیزهای باعث شده که این افراد امروز در سوگواره هنر عاشورایی شرکت کنند و باید این توفیقات را ببینیم و خواهشم این است که دوستان با تعمق بیشتر مطالعات خود را برای رسیدن به بیانی نوین از حادثه عاشورا گسترده تر کنند.
وی همچنین گفت: نیازمند هر دو بال تخصص و مفهوم هستیم. هنرمندان تجسمی برای خلق آثار خود باید از طرفی مطالعات تخصصی رشته هنری خود را دنبال کنند و از سوی دیگر به حوزه مفهوم و مضمونی که به دنبالش هستند، فکر کنند و در این رابطه نیز تحقیق و پژوهش داشته باشند. اگر قرار است در افق عاشورا کار کنیم و ماجرای کربلا در کربلا نماند و با نسلهای بعد هم همکاری داشته باشیم، یکی از تذکرات این است که مفاهیم را با ابزار خود برسانیم.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با بیان اینکه در آثار گرافیک این دوره از سوگواره هنر عاشورا جز چهار یا پنج اثر، آثاری که مفهوم عاشورا را به دوره جدید آورده باشد ندیده است، اظهار کرد: اگر قرار باشد در آثار هنری هم همان علم و پرچم و ... را با ترکیبات جدید ارائه کنیم، بی فایده است. نمیتوان از عاشورا گفت و چشم بر روی یمن و سوریه و ... بست. عهدی که امام حسین (ع) با ما دارد، عهد باوری در دوره جدید است. اگر پیام عاشورا را در اثر ضعیف ارائه کنیم، در واقع به موضوع عاشورا آسیب زدهایم.
گودرزی دیباج با بیان اینکه حال خوب ایام عاشورا را باید در طول سال نگه داشت، گفت: باید از همین امروز برای جشنواره سال آینده کار کنیم و اثر تولید کنیم. در کنار کار برای عاشورا، اگر هر شب ذکر کوچکی را بگوییم، می بینیم که چه برکاتی در آثارمان و زندگی مان پدیدار می شود.
در این مراسم از هنرمندان بین المللی حاضر در سوگواره همچون حسین یونس، حسن عبید و محمد عیاش از لبنان و احمدعماد عزیز به نمایندگی از مرکز فرهنگی خط عربی عراق تقدیر و تشکر به عمل آمد.
همچنین احمدعماد عزیز به نمایندگی از مرکز فرهنگی خط عربی عراق لوح تقدیری تقدیم مرتضی گودرزی دیباج کرد.
در این مراسم و پیش از افتتاح رسمی نمایشگاه، برگزیدگان دهمین سوگواره هنر عاشورایی معرفی شدند.
برگزیدگان این سوگواره بدین شرح است:
بخش پوستر و پرچم
هیأت داوران این بخش حجت مجرد را با اثر «آب» از استان اردبیل شایسته رتبه اول و دریافت جایزه نقدی 30 میلیون ریالی و دیپلم افتخار دانست.
سمانه سادات رفائی با اثر «حسین از من است» از استان تهران به عنوان رتبه دوم شناخته شد و هیأت داوران با اهدای جایزه 20 میلیون ریالی و دیپلم افتخار از وی تقدیر کرد.
در این بخش هیأت داوران با اهدای لوح تقدیر و جایزه 10 میلیون ریالی، فاطمه سادات موسوی از استان قم را با اثر «سلام بر آن شیرخوار کوچک» به عنوان رتبه سوم معرفی کرد.
هیأت داوران، علیرضا معظمی گودرزی (ارسطو) با اثر «پرچم یا حسین شهید» از استان لرستان، وحید یعقوبلو با اثر «هیهات من الذله» از استان قم، محسن خلیل نژاد با اثر «چهار سلام» از استان تهران و محمد جواد زهادت را شایسته تقدیر معرفی کرد و با اهدای لوح تقدیر و پنج میلیون ریال از آنها تقدیر کرد.
بخش تصویرسازی
در بخش تصویر سازی علی محمدی از استان تهران با اثر «آستان حضرت قاسم(ع)» به عنوان رتبه اول معرفی شد و با اهدای جایزه نقدی 35 میلیون ریال و دیپلم افتخار از وی تقدیر شد.
هیأت داوران این بخش مهدی مزرعه فراهانی با اثر «حماسه عاشورا» از استان تهران را به عنوان رتبه دوم معرفی و با اهدای دیپلم افتخار و 25 میلیون ریال از وی تقدیر کرد.
رتبه سوم این بخش توسط معصومه صحبتی از استان تهران و با اثر «نبرد حضرت قاسم با دشمنان» کسب شد که با اهدای جایزه 15 میلیون ریالی و دیپلم افتخار از وی تقدیر شد.
بخش نقاشی
در بخش نقاشی احسان سلگی با اثر «عاشورا2» از استان لرستان رتبه اول را کسب کرد و با اهدای 35 میلیون ریال جایزه نقدی و دیپلم افتخار از وی تقدیر شد.
رتبه دوم این بخش به مهدی پرستار شهری با اثر «حماسه عاشورا» از استان همدان تعلق گرفت و با اهدای جایزه نقدی 25 میلیون ریال و دیپلم افتخار از وی تقدیر شد.
هیأت داوران این بخش طهمورث آشناگر با اثر «بیا به بالینم حسین جان» از استان لرستان را به عنوان رتبه سوم معرفی کرد و با اهدای جایزه نقدی 15 میلیون ریالی و دیپلم افتخار از وی تقدیر کرد.
در بخش «تصویر سازی و نقاشی» ابوالفضل همتی آهویی، اکبر نیکان پور و فاطمه رادپور و در بخش «پوستر و پرچم» احمد آقا قلی زاده، محمد خزائی و مهدی حاجی محمدی آثار را مورد ارزیابی قرار دادند.
در این دوره جمعا 109 اثر در سه بخش پوستر و پرچم، تصویر سازی و نقاشی روی دیوار رفته اند که به ترتیب 35 اثر در بخش پوستر، 17 اثر در بخش پرچم و 11 اثر در بخش نقاشی و 46 اثر در بخش تصویر سازی هستند. همچنین 7 اثر از هنرمندان کشورهای دیگر در این نمایشگاه حاضر است.
آثار این سوگواره از 11 آبان ماه 1395 به مدت یک ماه در گالری های ابوالفضل عالی و خانه عکاسان حوزه هنری در معرض دید علاقهمندان قرار دارد.