به گزارش حلقه وصل، کتاب «عشق الهی در نیایشهای اهل بیت (ع)»، ترجمه «الحب الالهی فی ادعیه اهل البیت (ع)» است که به همت دکتر سید مهدی نوری کیذقانی و سکینه صارمی ترجمه شده و در مرحله آماده سازی برای چاپ است.
مترجمان در بخشی از مقدمه کتاب مینویسند: «ارتباط صحیح با خداوند متعال از مجموعه ای از عناصر تشکیل میشود که هر یک کلیدِ دری از درهای رحمت گستردۀ الهی است. بحث درباره این عناصر یا کلیدها و یا راههای رسیدن به رضوان الهی گسترده است و مؤلف گرامی در این کتاب به برترین و مؤثرترین این عناصر یعنی عشق الهی میپردازد؛ زیرا عبادتی که برخاسته از عشق به خدا باشد طبق فرمودۀ امام صادق (ع) عبادت آزادگان است که برترین نوع عبادت است. مؤلف در این کتاب از عشقی سخن میگوید که اگر نباشد بنده زیان میبیند. ایشان به معرفی این عشق میپردازد و بیان میکند که آن برترین عناصر است و ارتباط میان عشق و ایمان، لذت و شیرینی این عشق را در قلب مؤمن، نقش آن را در ایجاد نشاط و عمل مفید و نیک و زمینه سازی برای رسیدن به رضوان الهی و سعادت را بیان میکند.»
در این کتاب مسائل متعددی طرح شده است از جمله:
1. درجات عشق و مراحل آن. مؤلف نمونههایی از تابلوهای عشق و امید در نیایشهای امام علی (ع) و نوهاش امام زین العابدین (ع) را ارائه میکند و دو نمود عشق یعنی شوق و انس را در آنها شرح میدهد. حالت اول هنگام دوری محبوب به عاشق دست میدهد و حالت دوم مربوط به حضور معشوق است.
2. توحید عشق. استاد آصفی بیان میدارد که نصوص مربوط به عشق الهی در کتاب و سنت برای انسان ضوابطی را معین میسازد و تأکید دارد بر این که انسان باید محبت الهی را بر همه چیز برتری و ترجیح دهد و در تمام روابط و تمایلات او باید عشق الهی حاکم و غالب باشد و دوست داشتن و ناخوش داشتن انسان باید در محدود دوست داشتن و ناخوش داشتن خداوند قرار گیرد.
3. خداوند متعال نخستین مصدر عشق و مبدأ و منتهای آن است. مؤلف در پاسخ به این پرسش که چگونه خداوند را دوست بداریم؟ میگوید: درک نعمتهای الهی و حمد و سپاس آنها عامل اساسی در عشق است و نتایج و آثاری در زندگی انسان دارد از جمله: پیروی و اطاعت، طهارت قلب، رضایت به دستورات الهی، دوست داشتن و دشمن داشتن برای خدا و... اینها باعث میشود خداوند نیز بنده را دوست بدارد و ارتباط میان خدا و بنده دو سویه گردد.
محتوای این کتاب عبارت است از: حب، برترین عنصر ارتباط با خداوند، ایمان و حُب، لذت حب، حب، کم کاری را جبران میکند، حب، انسان را از عذاب نجات میدهد، درجات حب و انواعش، صحنههایی از حب و رجا (= عشق و امید) در دعاهای امام علی (ع) و نوهاش زین العابدین (ع)، شوق و انس در حب، با امام زین العابدین (ع) در شوق و اُنسش، ورودی و خروجی قلب، فراز و فرود دعا، وسایل سه گانه ی رفتن به سمت خدا (حاجت و نیاز، دعا و درخواست، حب و دوستی)، یگانگی حب، نقشه و طرح عشق و نفرت، حب و بغض نسبت به خدا، نقشه دوستی و دشمنی در نفس و جامعه، مساحت و محدوده دوست داشتن و دشمنی نفس، اخلاص و صداقت دوست داشتن برای خدا، تعصب خدا بر بندهاش، دوستی برای خدا و در راه خدا، عشق و محبت خدا را از کجا میگیریم؟، آگاهی از نعمات خداوند، نتایج و آثار محبت و دوستی خدا در زندگی انسان، رابطه تبادلی میان عشق خداوند و نتایج آن، تبادل عشق میان خداوند تعالی و بندهاش، زمانیکه خداوند بنده را دوست بدارد، چگونه به خدا محبت کنیم؟ و موانع محبت و دوستی.
مشخصات نویسنده
آیتالله محمد مهدی آصفی، عالم مجاهد و متفکری نواندیش بود که در سال 1316 شمسی در خاندانی که به علم و تقوا مشهور بودهاند، چشم به جهان گشود. پدر ایشان «آیت الله شیخ على محمد بروجردى آصفى» از علما و مجتهدین حوزه علمیه و از عارفان روزگار خود بود. وی پس از طی مراحل تحصیلات ابتدایی و متوسطه، به فراگیری علوم دینی پرداخت که مقدمات و سطح را در نجف در محضر والد و جمعی از بزرگان حوزه فراگرفت. همچنین خارج فقه و اصول را در همین حوزه در درس بزرگان عصر خود حاضر میشد و از گنجینه معارف آنها بهره میبرد. دروس دانشگاهی را نیز تا مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه بغداد گذراند.
آیت الله آصفی در حوزه علمیه نجف و قم خارج فقه و اصول و فلسفه و خارج تفسیر قرآن را تدریس کرده و در اغلب علوم اسلامی به ویژه تفسیر و کلام و فقه صاحبنظر بودند. این عالم مجاهد و متفکر نواندیش در مسائل سیاسی نیز ایشان بیش از 25 سال علیه رژیم بعث عراق فعالیت کرد و عضو کادر رهبری حزب الدعوة این کشور بود و بیش از ده سال سخنگویی رسمی این تشکیلات را نیز به عهده داشت. ساده زیستی و زهد کم نظیر آیت الله آصفی نیز زبانزد خاص و عام بود. آیت الله آصفی پس از سقوط رژیم بعثی صدام حسین به عراق بازگشت و در حوزه علمیه نجف اشرف به فعالیتهای علمی مشغول شد. وی همچنین به عنوان «نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در نجف اشرف» و عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت (ع) نیز انجام وظیفه میکرد. علامه آصفی در 14 خرداد 1394 مصادف با 16 شعبان 1436 درگذشت.
دفتر نشر معارف در راستای معرفی آثار اندیشمندان جهان اسلام چهار کتاب «راهبردهای اسلام»، «شیعه امامیه»، «گسترش ارزشها در پرتو اسلام» و «قیام امام حسین (ع) در پرتو نص و سند» از مرحوم علامه عبدالهای الفضلی (متفکر برجسته شیعی عربستان)، دو کتاب «شبهات یهودی» و «خاخام شکست خورده» از علامه جعفر مرتضی عاملی (مورخ برجسته لبنانی)، «سید حسن نصرالله؛ انقلابی جنوبی» (نوشته دکتر رفعت سید احمد، اندیشمند مصری) و «اسلام، دین بیداری» از استاد محمد العاصی (اندیشمند آمریکایی و عضو مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی)، دو کتاب «میراث عظیم و امت خفته» و «جهان اسلام و خیزش آگاهی» از دکتر مظفر اقبال (رئیس مرکز اسلام و علوم کانادا) و «انقلاب اسلامی؛ بزرگترین چالش آمریکا» از دکتر ظفر بنگاش را ترجمه و منتشر کرده است و به زودی در راستای معرفی شخصیتهای برجسته جهان اسلام کتابهایی درباره امام خمینی (نوشته آیت الله سید عبدالله الغریفی و یک کتاب هم نوشته سید فاضل نوری)، آیت الله شهید سید محمدباقر صدر (نوشته علامه عفیف نابلسی و یک کتاب هم نوشته سید فاضل نوری)، امام موسی صدر (نوشته دکتر صادق نابلسی)، علامه محمدجواد مغنیه، آیت الله شهید محمدباقر حکیم (نوشته استاد سید منذر حکیم)، آیت الله شهید سید محمد صدر، آیت الله سید عبدالعلی سبزواری و... منتشر میکند.