به گزارش حلقه وصل، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
یوسف مولایی استاد دانشگاه تهران که در گذشته، نگاه نسبتاً مثبتی به برجام و توافق با آمریکا داشت، در گفتوگو با «دیپلماسی ایرانی» اظهار داشت: متاسفانه هیچ مرجع صالحی برای رسیدگی به دعاوی حقوقی برجامی ایران وجود ندارد.
چنانکه ذکر کردم حتی اگر درنهایت تهران بخواهد مکانیسم حل اختلاف ماده ۳۶ برجام را فعال کند، پرونده ایران بعد از ارجاع به کمیسیون مربوطه، هیئت وزیران و هیئت مشورتی نهایتا به شورای امنیت سازمان ملل کشیده میشود، در آن صورت احتمالا شرایط به نفع ایران نخواهد بود. چون در آنجا مسئله تفسیر حقوقی تعلیق و یا کاهش تعهدات هستهای ایران مطابق با خوانش تهران نخواهد بود.
به خصوص که اکنون اقتضائات پرونده فعالیتهای هستهای ایران بعد از برداشته شدن ۴ گام از کاهش تعهدات برجامی به شدت متفاوت از گذشته است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در گزارشهای اخیر خود بر این نکته تاکید کرده است.
وی افزود: لذا به موازات این شرایط اگر ظرف ۳۰ روز جواب قانعکننده از طرف ایران برای اقداماتش داده نشود، وضعیت سابق قبل از برجام برای ایران برقرار خواهد شد.
البته در کنار آن اگر هر کدام از اعضای ثابت شورای امنیت سازمان ملل که عضو برجام هم به شمار میروند به این مسئله رای مثبت دهند مکانیسم ماشه خود به خود و به صورت اتوماتیک توسط پروسه حل اختلاف ماده ۳۶ برجام اجرایی میشود. لذا دست ایران هم در مراجع و محاکم بینالمللی چندان باز نیست.