به گزارش حلقه وصل، علیرغم گذشت یک ماه از اعلام خبر سهمیهبندی و افزایش قیمت بنزین که بهعلت عدم اقناع افکار عمومی از سوی دولت با عصبانیت مردم و متعاقب آن بروز ناآرامی و وارد آمدن خسارات جانی و مالی سنگین همراه شد، هر یک از مسئولان دولتی که بهنوعی در این تصمیم دخیل بودند همچنان تلاش میکنند تا از مسئولیت خود در قبال این تصمیم ناگهانی شانه خالی کنند.
سریال تناقضها درباره مسئولیت اجرای تصمیم بنزینی از سخنرانی رئیسجمهور در جریان سفر به آذربایجان شرقی آغاز شد؛ زمانی که حسن روحانی بهعنوان رئیس قوه اجرایی کشور گفت که تمامی مسئولیت اجرای تصمیم بنزینی را به وزیر کشور محول کرده و خودش نیز صبح جمعه همان روز گرانی متوجه افزایش قیمت بنزین شده است.
پس از این اظهارات رئیسجمهور ــ که علاوه بر منتقدان دولت، اینبار واکنش تند حامیان اصلاحطلبِ روحانی را نیز در پی داشت ــ عبدالرضا رحمانی فضلی که بهگفته روحانی مسئولیت فرماندهی این طرح را بهعهده داشت، در پاسخ به انتقادات، صداوسیما را مقصر اصلی عدم اطلاعرسانی بموقع درباره تصمیم بنزینی دولت معرفی کرد و گفت: "درباره علت عدم اطلاعرسانی درست از صدا و سیما بپرسید، وظیفه با این سازمان بوده است."
همان روز در حاشیه نشست هیئت دولت، محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور، برای اولین بار به مقصر بودن دولت در عدم اقناع افکار عمومی اذعان کرد. واعظی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر این که آیا دولت خود را در قضیه اطلاعرسانی سهمیهبندی بنزین مقصر میداند یا خیر، گفت: "بله، مسئولیت همه اینها با دولت است؛ وقتی آقای دکتر رحمانیفضلی فرمانده این مسائل میشوند و جلسات متعددی را برگزار میکنند، موضوع مشخص است، ایشان کمیته تعیین کردهاند از جمله کمیته اطلاعرسانی".
البته ساعتی پس از انتشار این گفتوگو دبیرخانه شورای اطلاعرسانی دولت با ارسال پیامکی با اشتباه خواندن برداشت خبرنگاری از این مصاحبه مدعی شد: "منظور آقای واعظی این عبارات نبوده است".
این در حالی است که بررسی فایل صوتی این مصاحبه نشان میدهد که وی نهتنها بر این نکته که دولت در اطلاعرسانی سهمیهبندی بنزین مقصر بوده تأکید میکند بلکه در توضیح آن نیز میگوید: "دولت در این زمینه مسئول است و مسئولیت خود را گردن صداوسیما نمیاندازد".
اما این پایان تناقضگویی مسئولان دولت تدبیر و امید نبود. علی ربیعی سخنگوی دولت در یادداشتی که در شماره امروز (شنبه 23 آذر) روزنامه ایران منتشر شده، علت اصلی رخدادهای پس از اعلام سهمیهبندی بنزین از سوی دولت را تحریمهای خارجی معرفی میکند.
ربیعی در بخشی از این یادداشت با اذعان به عدم اقناع افکار عمومی از سوی دولت، آورده است: "این روزها ضرورت اقناع افکار عمومی را بهکرّات میشنویم، اینکه باید جامعه برای افزایش قیمت بنزین اقناع میشد. من هم معتقدم که ما اقناع نکردیم اما موضوع اقناع مورد نظر من اقناع جامعه درباره تحریم است".
وی در ادامه تصریح کرده است: "رخدادهای تلخ اخیر محصول سیاست غلط اطلاعرسانی (در حقیقت «اطلاعنرسانی») درباره تحریمها بود. باید به سؤال «برای چی تحریم میشیم؟» و تحریم چیست پاسخ داد. در غیر اینصورت همه فجایعی که تحریم بر سر ایران میآورد به جانب حاکمیت فرافکنی خواهد شد".
موضعگیری روزهای اخیر مقامات دولتی درباره عواقب طرح افزایش قیمت بنزین نشان میدهد علیرغم تلاشهای وزیر کشور برای مصون نگهداشتن دولت از عواقب این تصمیم، اما بهقدری نقش دولت در این اجرای این طرح پررنگ است که نمیتوان از آن صرفنظر کرد.
البته نکته قابل تأمل درباره این قضیه این است که علی ربیعی بهعنوان سخنگوی دولت علیرغم اذعان به عدم اقناع افکار عمومی در ماجرای افزایش بنزین، بار دیگر پای تحریمهای خارجی را بهمیان کشیده و تحریمها را عامل اصلی بروز رخدادهای اخیر اعلام کرده است، در حالی که حتی حامیان دولت نیز در این ماجرا انگشت اتهام را بهسمت دولت و "بیتدبیری"های دولتمردان و مدیریت و اجرای بد آنها نشانه گرفتهاند.