
حلقه وصل: حسن رحیمپور ازغدی استاد حوزه و دانشگاه و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی روز گذشته با حضور در جمع فعالان فرهنگی استان سمنان به تبیین برخی از وجوه بیانیه گام دوم انقلاب پرداخت.
رحیمپور ازغدی در ابتدای سخنان خود بیانیه گام دوم انقلاب را بیانیهای گفتمانساز توصیف کرد و گفت: بیانیه گام دوم بیشتر شبیه به مانیفست چهلسال دوم انقلاب بود؛ انقلابی که خیلیها نه منتظر آغاز آن بودند و نه منتظر چهلسالگی آن؛ چه رسد به این که نه از «چلهنشینی» بلکه از «چلهخیزی» دوم آن سخن گفته شود.
وی با بیان این که نگریستن به بیانیه گام دوم با چشم مسلح به نظریههای مختلف در حوزههای جامعهپردازی و تمدنسازی پاسخ بسیاری از پرسشهای بیپاسخ، مبهم یا اختلافی را به دست میدهد گفت: ما مکرر دیدهایم که افرادی در سطوح بالای تصمیمسازی و تصمیمگیری در حاکمیت، به نشانه تأیید سر میجنبانند اما به بسیاری از مبانی که گام دوم انقلاب را ساخته است به راستی معتقد نیستند.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به فحوای جلساتی که در حوزه سیاستگذاری فرهنگی کشور برگزار میشود گفت: در این جلسات، همه کلیات را تأیید میکنند اما در لحظه تصمیمسازی و تصمیمگیری غالبا به سمت مصونسازی حاکمان از پاسخگویی شفاف نسبت به وظایفشان گرایش پیدا میکنند.
رحیمپور ازغدی با تأکید بر این که تبیین شفاف بیانیه گام دوم متصدیان امور در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و روابط بینالملل را بر سر دوراهیهای سرنوشتسازی قرار میدهد که نمیتوانند در قبال آنها هم آری و هم نه بگویند گفت: طبعا متولیان امر نمیخواهند بر سر این دوراهیها قرار بگیرند.
وی افزود: به رغم آن که انقلاب اسلامی به عنوان بزرگترین، مردمیترین و دینیترین انقلاب عصر جدید پیروزیهای بزرگی در منطقه و جهان به دست آورده است در سطوح بالای حاکمیت و در درون حوزه و دانشگاه و میان نخبگان حوزوی و دانشگاهی، جریانهایی قوی وجود دارد که تضادهای رادیکال و ریشهای با برخی از تصریحات و دستورات امام و رهبری دارند.
انقلاب اسلامی؛ زنده و مظلوم
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تضادهای مذکور را نشانه زنده بودن و مظلومیت توأمان انقلاب اسلامی است گفت: با وجود آن که مهر اسلام بر پیشانی این انقلاب خورده است، بسیاری از کسانی که نان انقلاب و حاکمیت را خورده و میخورند، هزینهای برای انقلاب ندادهاند و از مزایای آن استفاده کرده و میکنند.
رحیمپور ازغدی افزود: این دسته از افراد با لحن روشنفکرمآب و مقدسمآب در لحظه تصمیمسازی و تصمیمگیری درست، مانعتراشی میکنند.
وی در ادامه سخنان خود، پروژه ویژه بیانیه گام دوم انقلاب را تمدنسازی جدید عنوان کرد و گفت: گرچه تغییر رأس و بدنه یک رژیم هدف کوچکی نیست اما هدف انقلاب اسلامی فقط در همین حد خلاصه نشد و تغییر رژیم اقتصادی، فرهنگی، مدیریتی، روابط بینالملل و تغییر نظام آموزشی از جمله اهداف آن بود و این یعنی انقلاب به تمدنسازی میاندیشید.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: باید پاسخ این سوال روشن شود که آیا حاکمیت و مردم در هر دهه گام مناسبی برای نیل به هدف تمدنسازی برداشته شده است؟
* اکثر انقلابها پس از مدتی از ماهیت انقلابی خود دست کشیدند
رحیمپور ازغدی با تصریح بر این که در برخی از دههها سرعت حرکت به سمت اهداف، کم شد و در برخی از مقاطع عقبگرد صورت گرفته است گفت: با این وجود بنیانهای نظام انقلابی باقی مانده است؛ باید توجه داشت که انقلابها خود اقلیت هستند؛ انقلاباتی که پیروز شدند و نظامی برساختند، اقلیت کوچکتری هستند و اکثر انقلابهای باقیمانده، انقلاباتی هستند که بعد از تشکیل نظام از ماهیت انقلابی خود دست کشیدند اما ماهیت انقلاب اسلامی دگرگون نشده است.
وی با بیان این که فارغ از عقبگردهای ایدئولوژیک، فساد نیز برخی از وابستگان به انقلاب را تهدید میکند گفت: در صدر اسلام نیز برخی در عمل فاسد شدند؛ چنانکه زندگی طلحه، زبیر، سعدبنابیوقاص و بسیاری دیگر به کلی اشرافی شده بود و در یک مورد خاص، یکی از حکام نیم میلیون درهم خمس آفریقا را به داماد خود هدیه کرد!
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که به واسطه انقلاب اسلامی پس از قرنها شاهد تجدید مطلعی در تاریخ انبیاء بودیم گفت: با انقلاب پس از قرنها غیبت توحید، بعثتی در راستای اهداف انبیاء پیش چشم ما اتفاق افتاد؛ گویی خداوند میخواست پس از یک هزاره نشان بدهد که محتوای قرآن نه فقط ایدهآل بلکه رئال و واقعی است.
رحیمپور ازغدی افزود: انقلاب اسلامی اگرچه از ایران و در میان شیعیان آغاز شد اما یک انقلاب ایرانی و شیعی صرف نیست بلکه یک انقلاب اسلامی و جهانی است و امروز شعاع آن از منطقه فراتر رفته و ساختار قدرت را در جهان تغییر داده است.
وی در ادامه با اشاره به برخی از نقاط ضعف داخلی در سه قوه گفت: اختلاسهای چندهزار میلیاردی، اعطای وامهای کلان به افراد خاص و رانتخواری، هزاران ساعت بحث علمی و تئوریک را بیاثر میکند.
این استاد حوزه و دانشگاه بزرگترین مشکل داخلی را برخی سوءمدیریتها در سه قوه عنوان کرد و گفت: پرسشهای امروز مردم بیشتر ناظر بر جنبههای عملی و نه نظری است؛ در سه دهه گذشته هرگز مانند امروز سوالات راجع به معطوف به جنبههای عملی انقلاب اسلامی نبوده است.