حلقه وصل: تیتر نیم صفحه نخست روزنامههای سیاسی پنجشنبه 10 مرداد ۹۸ به مسائل مهم روز سیاست پرداخته است.
روزنامه «آفتاب یزد»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «چرا تحریم قطر موثر نبود؟» نوشت:
«...قطر شروط 13 گانه کشورهای تحریمکننده درصدر آن عربستان را غیرموجه و بیاساس خواند و فهرست درخواستها و شروط ریاض و متحدانش را رد کرد. در عین حال اعلام کرد که اینکشور آماده انجام گفتگو در شرایط مناسب است. پس از آن، وقتی قطر شروط 13 گانه ریاض و متحدانش را رد کرد، تحریمکنندگان فشارها را علیه دوحه افزایش دادند. به دنبال این وضعیت؛ قطر از عربستان، بحرین، مصر و امارات به سازمان بین المللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) به خاطر محاصره هوایی این کشور شکایت کرد. این چهار کشور نیز در اعتراض به دادگاه بین المللی لاهه، اعلامکردند که سازمان ایکائو شایستگی و تخصص رسیدگی به شکایت قطر را ندارد...»
روزنامه «ابتکار»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «ناپایداری پایداریچیها» نوشت:
«...جبهه پایداری، همان جریان سیاسی- فکری که آیتالله مصباح یزدی پدر معنویشان است، در طی این سالها هم به اصلاحطلبان حمله کرده و هم دولت را متهم به نداشتن کفایت سیاسی کردهاند. این جبهه تندور جزو گروه و دستهای هستند که ایده عدم کفایت رئیسجمهوری و استیضاح ظریف را در مجلس کلید زدند. رویکردهای رادیکال اعضای جبهه پایداری برکسی پوشیده نیست. از همان نیمه دوم سال ۹۶ طرح سوال از رئیسجمهوری را کلید زدند. دائم بر تشویق و ترغیب مردم برای اعتراض عمومی دمیدند. عناصر این جریان به ویژه بعد از خروج ترامپ از برجام به هر بهانهای در تریبون مجلس موضوع استعفا یا استیضاح رئیسجمهوری را مطرح میکردند. آنها بدون توجه به مواضع نظام، جلوی دوربینها در مجلس برجام را آتش زدند. همه کار از طومار نویسی، ارسال پیامکهای تهدیدآمیز و هوچیگریهای تبلیغاتی و طرح ادعاهای کذب انجام دادند تا لوایح FATF که کانالهای ارتباط مالی ایران با دیگر کشورها است، تصویب نشوند...»
روزنامه «فرهیختگان»:
این روزنامه در گزارش ویژه ای با عنوان «گام سوم، گام آخر ایران در برجام است» نوشت:
«...محمدی در ادامه با اشاره به اجرای پروتکل الحاقی در ایران و امکان متوقف کردن آن از سوی تهران گفت: «این موضوع جزء تعهدات کلیدی برجام است و تعهداتی از این دست همچنان اجرا خواهند شد.» این کارشناس مسائل هستهای خاطرنشان کرد: «مجموعه این موارد همچنان بهمعنای تخریب چارچوب برجام نیست و طبق ماده 36 بهمعنای کاهش پایبندی ایران بوده که بهدلیل کاهش تعهدات طرف مقابل تحت فرمول
less for less یا همان کمتر در برابر کمتر، الان مبنای سیاست ایران در کاهش تعهدات برجام است.» وی درخصوص این فرضیه که کاهش دسترسیها و جمعآوری دوربینهای آژانس و... حیات برجام را به خطر میاندازد، یادآور شد: «به هر حال این اقدامات گامی بلند در کاهش تعهدات خواهد بود و این هرچه باشد بدتر از توقیف نفتکشهای تجاری ایران در آبهای جهان یا عدم تمدید معافیتهای مربوط به خرید نفت توسط آمریکا یا قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی وزارت امور خارجه آمریکا -که همگی مستقیما نقض برجام محسوب میشوند- نیست.» محمدی تصریح کرد: «هرچند این یک گام بلند محسوب میشود، ولی همچنان این گام بهاندازه گامهای طرف مقابل در ضربه زدن به برجام و بازگرداندن تمام تحریمها و اضافه کردن آنها نیست و ما همچنان فاصله زیادی با موازنهشدن محیط به نفع ایران داریم...»
روزنامه «ایران»:
این روزنامه طی گزارشی با عنوان «مقاومت منطقی یعنی برجام و دیپلماسی پویا» نوشت:
«من میگویم مقاومت فعلاً راهبرد منطقی است به شرطی که متکی به شعار نباشد بلکه متکی به تاکتیکهای واقعگرایانه و درک و فهم واقعیت باشد و قدرت اقتصادی امریکا امروز یک واقعیت است. این واقعیت نباید ما را بترساند اما ما هم به بهانه انقلابیگری اگر به نفی این واقعیت روی بیاوریم معنایش این است که داریم معادلهای غیرواقعی برای مقاومت طراحی میکنیم و مقاومت یا هر کار دیگری بر اساس معادلات غیرواقعی اگر منجر به شکست نشود، منجر به موفقیت هم نخواهد شد. بنابراین مقاومت مؤثر و نتیجه بخش حاصل داشتن دید واقعی به صحنه معادلات و توان طرفهای درگیر است. در همین جنگ اقتصادی با ایران ما شاهد هستیم که اگر چه بسیاری از کشورها با ایالات متحده امریکا همراهی نکردهاند اما بهدلیل قدرت فائقه اقتصادی این کشور، بازیگرانی که مخالف فشار بر ایران هستند وارد فاز انفعال شدهاند...»
روزنامه «جوان»:
طی گزارشی درباره «امریکا با هیچ رئیسجمهوری به برجام برنمیگردد» نوشت:
«...جو سستاک، نامزد دموکرات گفته که به محض رئیسجمهور شدن، دوباره به برجام ملحق خواهد شد و از اینکه ترامپ از آن خارج شده انتقاد کرده است: «ما زیر حرف خودمان زدیم، بنابر این ما نباید مطالبه تغییر در توافق را داشته باشیم.» او با وجود تأکید بر این مسئله گفته توافق هستهای «یک توافق بینقص نیست»، زیرا به گفته او «به تهدید موشکهای ایران رسیدگی نکرده است یا به حمایت آنها (ایران) از افراطگرایی خشونتبار» نپرداخته است. او در جایی از پاسخ خود گفته که اگر برجام شانس این را داشت که یک دهه کامل باقی بماند «میتوانست مبنایی برای توافق بعدی باشد....»
روزنامه «کیهان»:
طی گزارشی درباره «حفظ ارزش پول ملی با رونق تولید یا حذف 4 صفر؟!» نوشت:
«...دولت به دلایل عدیدهای تصمیم گرفته صفرهای پول ملی را حذف کند، تصمیمی که در اصل با هدف افزایش ارزش پول ملی انجام میشود و برابری پول ملی ایران با سایر کشورها-روی کاغذ- بهبود مییابد؛ اما نباید فراموش کرد که این اقدام صرفا یک کار اسمی بوده و تاثیر واقعی در متغیرهای اقتصادی نخواهد گذاشت. به عبارت دیگر، با حذف صفرهای پول ملی، تنها واحد هزینههای مردم کوچک نمیشود، بلکه واحد درآمدها نیز به تناسب آن کاهش مییابد؛ بر همین اساس، تاثیر اصلی این اقدام صرفا جنبه روانی داشته و معنای دیگری که حاکی از بهبود متغیرهای اقتصادی یا تغییر وضع معیشت مردم باشد را نمیتوان از آن استنباط نمود. نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که چنین تصمیمی (حتی با فرض اینکه اثرات روانی مثبت ایجاد کرده و برابری قدرت پول داخلی با خارجی را تقویت کند) چه زمانی قابل اجراست...؟»
روزنامه «وطن امروز»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «تدبیر صفرها!» نوشت:
«...ولیالله سیف در سال 1394 درباره حذف صفر از پول ملی گفت: این اقدام نیازمند بررسی شرایط اقتصادی است که آیا این کار را انجام دهیم یا خیر و یکی از پیشنیازهای آن رسیدن به تورم پایدار تکرقمی است؛ آن زمان بهترین موقع برای انجام این کار است. باید آمادگی لازم را ایجاد کنیم و به محض مهیا شدن شرایط و تورم پایدار و ثبات اقتصادی و با توجه به اقتضائات کشور، این کار را انجام میدهیم. کارشناسان پولی و بانکی معتقدند رفرم پولی وقتی باید انجام شود که ثبات اقتصادی وجود داشته باشد و در اقتصاد پرنوسان که ارزش پول ملی هم ثبات ندارد، نمیتوان این کار را کرد. حتی در سال 1395 که دولت اعتقاد داشت تورم زیر 10 درصد است ولیالله سیف، رئیسکل وقت بانک مرکزی اعلام کرد اکنون زمان مناسبی برای تغییر رفرم پولی نیست...»