به گزارش حلقه وصل، در سالهای اخیر آمریکایی ها ادعاهایی را درباره حضور حزب الله لبنان در آمریکای لاتین مطرح کرده اند. آنها ادعا می کنند رابطین حزب الله لبنان در مثلث مرزی سه کشور (Tri-Border Area) برزیل، آرژانتین و پاراگوئه حضور داشته و اقدام به قاچاق و پولشویی (بخوانید دور زدن تحریمها) میکنند.
*دستگیری به بهانه دور زدن تحریملبنانیهای بسیاری در این منطقه زندگی میکنند. در یک سال اخیر آمریکا سعی کرده است محدودیت های بسیاری را علیه عرب تبارهای این منطقه اِعمال کند. به عنوان مثال، دولت برزیل با همکاری آمریکا، در تابستان ۹۷ شخصی به نام اسد احمد برکت و چند نفر از مرتبطین وی را به اتهام قاچاق و پولشویی دستگیر کرد که ادعا می شود در تامین مالی حزب الله لبنان دست داشته اند. برزیل میگوید برکت را در منطقه گردشگری مرزی با پاراگوئه و آرژانتین بازداشت کرده است. اسد احمد برکت در پاراگوئه به اتهام جعل هویت تحت پیگرد قرار داشته و پیشتر هم به اتهام فرار مالیاتی ۶ سال زندانی شده بود. آرژانتین هم این فرد را متهم به پولشویی (دور زدن تحریم) ۱۰ میلیون دلاری برای حزبالله در منطقه آبشار ایگواسو در مرز برزیل و آرژانتین کرده است. وزارت خزانهداری آمریکا نیز اسد احمد برکت را یک «تروریست جهانی» خوانده و نام او را از سال ۲۰۰۴ در لیست تحریمی خود (SDN) قرار داده است.
*برگزاری کارگاه مقابله با دور زدن تحریم توسط آمریکا برای سه کشورهمزمان با این اقدام در تابستان ۹۷، وزارت دادگستری آمریکا برای مقامات ارشد اجرایی و قضایی سه کشور برزیل، آرژانتین و پاراگوئه یک کارگاه آموزشی با موضوع مبارزه با تروریسم و جرائم فراملی در شهر پورتو یواسو آرژانتین برگزار کرد. این کارگاه متمرکز بر تجزیه و تحلیل قاچاق، تهدیدات مالی و تروریسم، بهبود تحقیقات و مدیریت موارد، بهره برداری از اطلاعات مالی و ارتقای همکاری اطلاعاتی و بین المللی برای مقابله با تروریسم و جرائم بود. این کارگاه همکاری میان سازمان های دولتی سه کشور را برای مبارزه با کسانی که ادعا میشود حزب الله را حمایت مالی می کنند، تقویت کرد.
*جرائم سازمان یافته فراملی، بهانه ای برای مقابله با حزب الله لبنانبرگزاری این کارگاه و دستگیری های انجام شده در ماههای اخیر نشان دهنده تمرکز ویژه آمریکا برای جلوگیری از دور زدن تحریم در آمریکای لاتین است. اما نکته مهم این است که آمریکا تحت عنوان مبارزه با «جرائم سازمان یافته فراملی» و «سازمانهای مجرم فراملی»، این اقدامات را انجام میدهد. این همان عنوانی است که برای کنوانسیون پالرمو (مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی) استفاده میگردد.
در این زمینه، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در ملاقات با رییس جمهور پاراگوئه در ۲۴ فروردین ماه امسال گفت: «یکی از جنبه های مهم همکاری های آمریکا با پاراگوئه مربوط به «جرائم فراملی» می شود. برنامه های اداره توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) به آموزش نسل های بعدی وکلا و قضات کمک میکند. ما درباره «سازمان های مجرم فراملی» که از حاکمیت پاراگوئه و همسایگان سه گانه آن در مناطق مرزی سوء استفاده میکنند صحبت کردیم. ما در مبارزه با این سازمانها بسیار جدی هستیم. وزارت خزانه داری ایالات متحده، تعدادی از افراد، شرکتهای پوششی و دیگر نهادهای واقع در مرزهای سه گانه مرتبط با حزب الله را تحریم کرده است. ما کارگاههایی را برای بازرسی و پیگرد سازمانها و نقشههای مالی تررویستی پیچیده تدارک دیدهایم و در نتیجه افراد مربوط به حزب الله در مناطق مرزی سه گانه بازدداشت و آنها را به کشورشان تحویل دادیم».
*آمریکا ایران و حزب الله را تحت عنوان «سازمان های مجرم فراملی» تحریم میکندآمریکا از سال ۱۳۹۰، سازمان ها و گروه هایی را تحت عنوان «سازمانهای مجرم فراملی» و با برچسب TCO (Transnational Criminal Organizations) وارد لیست تحریمی خود میکند. این اقدام بر اساس دستور اجرایی ۱۳۵۸۱ است که اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا آن را صادر کرده است.
در حال حاضر، در لیست تحریمی آمریکا ۱۲۵ فرد و نهاد از سراسر جهان تحت این عنوان تحریم است که دو شرکت ایرانی گروه نرم افزاری آجیلی و اندیشه وصال خاورمیانه نیز تحت عنوان «سازمان های مجرم فراملی» و با برچسب TCO در این لیست دیده می شود.
در نتیجه، مشاهده می شود که امریکا شرکتهای ایرانی و مرتبطین با حزب الله را تحت عنوان «سازمانهای مجرم فراملی» تحریم میکند. آیا مشابهت اقدامات آمریکا علیه ایران و حزب الله تحت عنوان «جرائم سازمان یافته فراملی» و «سازمانهای مجرم فراملی» با کنوانسیون مقابله با جرائم سازمان یافته فراملی (پالرمو) اتفاقی است؟ در صورت پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو که یکی از درخواست های گروه ویژه اقدام مالی FATF است، چه تعریفی از جرائم سازمان یافته فراملی پذیرفته خواهد شد و مصادیق این جرائم و سازمان هایی که مرتکب آن می شوند، کدام خواهد بود؟ آیا دور زدن تحریم تحت عنوان جرائم سازمان یافته فراملی شناخته نخواهد شد؟