حلقه وصل: تیتر نیم صفحه نخست روزنامههای سیاسی یکشنبه 9 تیر ۹۸ به مسائل مهم روز سیاست پرداخته است.
روزنامه «آفتاب یزد»:
این روزنامه در تیتر اول خود با عنوان «تعارف مسئلهدار» درباره پیشنهاد روسیه برای فروش اس 400 به ایران نوشت:
«...روسیه در حالی برای ارسال اس 400 به ایران اعلام آمادگی کرد که طی هفتههای اخیر امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران به دعوت رسمی ارتشبد سرگئی به مسکو سفر کرده بود. اگرچه هدف از این سفر وزیر دفاع، شرکت و سخنرانی در یک کنفرانس امنیتی در مسکو اعلام شد اما با این همه با توجه به اعلام آمادگی روسها برای ارسال سامانه دفاعی اس 400 آنهم پس از سفر اخیر وزیر دفاع به مسکو، ابهاماتی مبنی بر احتمال درخواست ایران از روسیه در اذهان ایجاد شده است...»
روزنامه «آرمان امروز»:
این روزنامه طی گفتگویی با فاضل میبدی با عنوان «ظاهر جامعه مهمتر است یا زیرپوست جامعه؟» به بررسی این موضوع پرداخت. همچنین گزارشی از نشست مشترک ایران و کشورهای عضو برجام را نوشت.
روزنامه «اطلاعات»:
این روزنامه در تیترهای خود درباره عملیاتی شدن اینستکس، بدرقه با شکوه 150 شهید گمنام و حضور تیم ملی والیبال در جمع 6 تیم برتر جهان نوشت.
روزنامه «فرهیختگان»:
این روزنامه در گزارش ویژه ای با عنوان «اینستکس پروژه مهار ایران» نوشت:
«...چند نکته مهم درخصوص کارکرد INSTEX و حواشی و تاثیرات آن وجود دارد که مرور آنها توضیحدهنده همین استدلال است و میگوید چرا ایران باید مسیر کاهش تعهدات خود را ادامه دهد. صفر: قبل از هرچیز باید مساله مهمی را یادآور شد. اروپاییها طی یکسال گذشته چهاربار وعده دادهاند ولی زیر قولشان زدهاند و حالا که گفته شده اولین تراکنش در حال اجراست هیچ عقل سلیمی نمیتواند قبول کند با یک گل بهار شده است! حتی اگر اروپاییها تعریف خود را از این سامانه تغییر دهند و برای آینده درباره نوع معاملات با ایران هدفگذاریهای بزرگتری را در نظر بگیرند، واضح است که نباید هیچیک از تصمیمات و اقدامات ایران با چنین خبری تحتالشعاع قرار گیرد. یک: نکته مهمی که ایران از ابتدا درباره آن تاکید ویژهای داشته، این است که سامانه اروپایی باید کاری کند تا محدودیتهای تحریمی توسط آمریکا عملا شکسته شود، به این معنا که INSTEX نباید تاییدکننده تحریمهای آمریکا و عامل به رسمیت شناختن وضعیت تحریمی یکجانبه و زورمدارانه باشد...»
روزنامه «جوان»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «آفتابه لگن اینستکس» نوشت:
«...اینکه عملیاتی شدن اینستکس بتواند تصمیم ایران برای برداشتن گام دوم کاهش تعهدات ایران در برجام را معلق کرده یا به تعویق بیندازد مشخص نیست، ولی نه تنها اکثر کارشناسان بلکه مقامهای اروپایی نیز تأیید میکنند که کارکرد «ابزار حمایت از تجارت و تبادل» معروف به اینستکس در مرحله کنونی به شدت محدود خواهد بود. «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه روز جمعه بعد از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام از سایر طرفهای توافق هستهای با ایران خواست در برابر تحریمهای یکجانبه امریکا علیه ایران ایستادگی کنند و «در برابر تحریمهای امریکا علیه ایران دیوار محافظتی ایجاد کنند.» این موضع ریابکف تلویحاً بیانکننده این است که از نظر کرملین اینستکس دستکم در مرحله کنونی قادر به ایجاد یک دیوار محافظی برای ایران در برابر تحریمهای امریکا نخواهد بود...»
روزنامه «کیهان»:
طی گزارشی درباره «از برجام عبرت بگیرید، فریب اینستکس را نخورید» نوشت:
«...تا پیش از اجرای ضربالاجل 60 روزه، تحریمهای ضدایرانی آمریکا- فراتر و بیشتر از پیش از برجام- برقرار بود و اروپا نیز درخصوص تعهدات نفتی و بانکی و مالی خود کوچکترین اقدامی انجام نداد- از امتناع آلمان از سوخت رسانی به هواپیمای ظریف تا بازنشدن حتی یک حساب بانکی در انگلیس- اما ایران تعهدات برجامی خود را تمام و کمال انجام میداد و این روند، هیچ هزینهای برای اروپا نداشت. ضربالاجل 60 روزه، این روند نامتعادل را به هم زد و به اروپا این پیام مهم را ارسال کرد که دوران «هزینه صفر» پایان یافته است. این ضربالاجل در کنار دیگر اقدامات ایران در حوزههای سیاسی و دفاعی میگوید، تعهد و امنیت برای همه، پیمان شکنی و ناامنی و بیثباتی نیز برای همه. تجارت امن نفتی و غیرنفتی برای همه، بیثباتی و التهاب بازار نیز برای همه. اینستکس میخواهد بدون تامین حداقل حقوق ایران، او را مثل چهار سال گذشته، همچنان معطل و منفعل نگه دارد...»
روزنامه «صدای اصلاحات»:
این روزنامه در گزارش ویژه با عنوان «کورس نابودی معیشت» درباره چرخ زندگی مردم و مشکلات اقتصادی آنان نوشت. همچنین در گزارش دیگر درباره مهاجرت جوانان ایرانی به خارج از کشور اشاره کرد.
روزنامه «وطن امروز»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «عاقبت عروس تعریفی!» نوشت:
«...با این حال اروپاییها نهتنها برای انجام تعهداتشان تضمین ندادند، بلکه تیرماه 97 بستهای اقتصادی را به ایران ارائه دادند که به تصریح حسن روحانی ناامیدکننده و مایوسکننده بود. اروپاییها پس از 13 آبان 97 و همچنین پایان سال میلادی 2018 را موعد ارائه بسته اقتصادی خود به ایران، که آن زمان بهSPV معروف بود، اعلام کردند. با این حال این دو تاریخ نیز گذشت و خبری از بسته اقتصادی اروپا نشد. در نهایت 3 کشور اروپایی باقیمانده در برجام بهمنماه سال گذشته خبر ثبت یک شرکت ذیحسابی مشترک را آن هم روی کاغذ اعلام کردند. این سامانه حداقلی که به اینستکس معروف شد یک شرکت ثبت بدهکاری و بستانکاری است، به این ترتیب که درآمد حاصل از فروش نفت ایران به کشورهای مختلف به این شرکت آمده و شرکتهای اروپایی که به ایران کالا صادر میکنند نیز با این شرکت تسویهحساب خواهند کرد. البته خود اروپاییها به کرات اعلام کردهاند موضوع این شرکت نه واردات و صادرات کالاهای تحریمی که صرفا اقلام بشردوستانه چون غذا و دارو خواهد بود...»