به گزارش حلقه وصل، سیدامیر جاوید کارگردان و نویسنده مجموعه تلویزیونی «بزرگ راه همت» از شبکه افق سیما، پیرامون ایده شکلگیری این مجموعه مستند بیان داشت: ایده «بزرگ راه همت»، آبان ماه 1393 شکل گرفت. دیداری داشتم با آقای رمضان نژاد مدیر محترم شبکه افق. ایشان ایده ای داشتند برای یک مجموعه مستند تلویزیونی که راوی به همراه خانوادهاش به شهرهای مختلف سفر میکند و از عملکرد موسسات فرهنگی گزارش تهیه میکند.
وی افزود: بنده نیز مدتی بود که درگیر دغدغهای بودم و آن پیداکردن راهی برای شکلدهی یک شبکه پویا و کارآمد از فعالان فرهنگی سراسر کشور و حتی سراسر جهان بود. شخصیتهای حقیقی و حقوقی بسیاری در این وادی دست به شناسایی و رصد زده بودند، اما تقریبا تمامی آنها راهی برای متصلکردن افراد بهم نداشتند، یا رصد و شناساییشان محدود به برخی موسسات و گروههای تابلودار بود. مشکل دیگر آنها نیز نگاهشان به فرهنگ بود. آنها فرهنگ را به معنی الاخص انتخاب کرده بودند، نه به معنی الاعم. لاجرم دایره وسیعی از فعالیتهای فرهنگی مردمی از چشمشان پنهان مانده بود و بیشتر درگیر فعالیتهای اختصاصی مانند طراحی گرافیک، فیلمسازی و ... شده بودند.
این کارگردان و نویسنده در ادامه بیان داشت: بنده و دوستانم در «گروه هنری رسانهای جماران» در پی راهی بودیم تا اندازه قد و توان خود بتوانیم دست فعالان فرهنگی مردمی را در دست هم بگذاریم تا ضمن آشناشدن با یکدیگر، از تجربیات هم استفاده کنند و حتی به فراخور اقدام به فعالیتهای مشترک کنند. جمع این ایده و دغدغه موجب شد تا به فکر یک بهانه رسانهای برای دغدغهمان باشیم.
جاوید خاطرنشان کرد: طرحی که تهیه کردیم با ایده اولیه آقای رمضاننژاد تفاوتهای بسیاری داشت که همان طرح هم وقتی در مسیر شدن قرار گرفت با مشورتهای فراوانی که از گروه مشاوران برنامه دریافت میکردیم، تغییرات فراوانی کرد و تبدیل شد به «بزرگ راه همت».
وی «بزرگ راه همت» را آیینه تمام قد مردم دانست و گفت: مردمی که با تکیه بر همت و توکل خود و بدون نگاه به نهادهای حکومتی و دولتی از جایگاهی عزتمند، بار فرهنگ را از زمین برداشتهاند.
کارگردان مجموعه «بزرگ راه همت» درباره هدف برنامه اشاره کرد: میخواهیم از دیدن همدیگر در نقاط مختلف کشور کیف کنیم و از دیدار هم لذت ببریم مثل هر دو آشنایی که همدیگر را ملاقات میکنند. «بزرگ راه همت» واسطه کوچکی است برای وعده مردم با مردم.
جاوید درباره شعار این برنامه، «در مسیر شدن» توضیح داد: مسافران «بزرگ راه همت» بدون هیچ تعارف و اغراقی در مسیر شدن جامعه و تمدن آرمانی خودشان قدم بر میدارند و تلاش میکنند. یک حرکت پویا و پرانرژی مردمی که در مسیر تکمیل میشود و به پختگی میرسد.
وی افزود: اما سویه دیگر این شعار به خود برنامه بر میگردد. سعیمان ایجاد طعم و حال و هوایی متفاوت و خلاق در کار بود. این اتفاق یک شبه و یک ساله رخ نمیدهد. عرقریزان روحی میخواهد، تدوام و تدریج میخواهد تا اگر خدا عنایت کرد طعم متفاوتی شکل بگیرد. از سویی خود ما نیز در مسیر شدن هستیم، خصوصا حقیر که عملا اولین تجربهام در این عرصه است.
جاوید دربراه سابقه کاری خود عنوان داشت: سابقه چندانی نداشتم. تجربههای خورد و مقطعی به دست آورده بودم ولی بیشتر تمرکز و زمانم به مطالعه و نقد این عرصه معطوف بود. امیدوارم فرصت سوزی نکنم تا راه برای دیگران سخت نشود.
وی درباره این تغییر فضای کاری بیان داشت: این تغییر برای بنده سختیهایی هم دارد. بالاخره مدتی با صراحت لهجه و بیتعارف کار دیگران را نقد کردهام. این انتظار را از حقیر بالا میبرد. به بنده حق اشتباهکردن نمیدهند حتی اگر کار اولم باشد. میگویند تو که لالایی خوب میخواندی، حالا چرا خودت خوابت نمیبرد. خودت هم که پر از ایرادی و ... . ولی ان شاءالله همه اینها موجب تلاش بیشتر می شود. البته بنا نیست عرصه نقد را رها کنم. سعی ام بر آن است که این دو عرصه را به قوت و کنار هم ادامه دهم.
این کارگردان افزود: تولید مجموعه از اردیبهشت 94 آغاز شد ولی در ادامه به دلیل برخی موانع و مشکلاتی که به گروه تحمیل شد، حدود دو ماهی کار متوقف شد و عملا بعد از ماه مبارک رمضان روند تولید شتاب گرفت.
جاوید همچنین درباره عوامل این مجموعه بیان داشت: عقیده ام به ترکیب عوامل حرفهای، نیمه حرفهای و کم تجربه بود. سادهترین راه کار با عوامل کاملا حرفهای است. هم به کار سرعت میبخشد و هم ضعفها را پوشش میدهد. اما نهایتا موجب رشد و ارتقای سطحی دانشی و فنی کارگردان میشود. اما در مدل ترکیبی که عرض کردم با وجود سختیهای بسیاری که دارد، شرایط را برای تربیت محیطی و ارتقای کلیه عوامل فراهم میکند. کار گروهی، سعه مدیریتی و یاریگری سه ستون اصلی این فرآیند هستند. نگاه به تیتراژ پایانی «بزرگ راه همت» این مساله را تا حدی روشن می کند.
وی نهایتا بیان داشت: سفرهای ما برای فصل نخست مجموعه تا پایان مهرماه ادامه دارد. فصل نخست شامل سیزده روایت است. بنای اولیه شبکه و گروه بر ادامه مجموعه و تولید فصلهای بعدی بوده است، اما هنوز هیچ چیزی معلوم نیست. بعد از اتمام تولید باید در خصوص آینده کار حرف زد.