
جنگ که تمام شد، دوم آذرماه 1۳۶۷ امام خمینی(ره) در پیامی عارفانه، روشنگرانه و مثل همیشه توام با آیندهنگری دقیق که برگرفته از بینش عمیقش بود، فرمان تشکیل بسیج دانشجویی و طلبه را به عنوان یکی از ضروریترین تشکلها صادر کرد و ضمن درخواست دفاع از انقلاب و اسلام در مراکز دانشگاهی و حوزوی، خواستار پاسداری از اصول تغییر ناپذیر «نه شرقی و نه غربی» شد. به این ترتیب با فرمان پیر خمین، بسیج به دانشگاهها هم راه یافت.
امام(ره) ضمن دعوت به اتحاد و یگانگی حوزه و دانشگاه، چشمانداز ایجاد حکومت بزرگ اسلامی و فتح جهان توسط اسلام را فراروی مشتاقان و رهروان اسلام ناب محمدی(ص) قرار داد. امام(ره) تشکیل بسیج دانشجو و طلبه را بر عهده بسیج مستضعفین سپاه پاسداران گذاشت. پس از رحلت امام(ره)، رهبر معظم انقلاب هم حمایت همه جانبه خود را از بسیج دانشجویی اعلام کرد و آن را از ضروریات دانسته و همواره با رهنمودهای ارزنده خود متولیان این نهاد مقدس را راهنمایی کرده و میکند.
فتح سنگرهای کلیدی جهان
پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، از سیزدهم دی ماه ۱۳۶۹ مرکز بسیج دانشجویی تهران تاسیس و مسولیت تشکیل دفاتر بسیج را در دانشگاهها عهدهدار شد. با شکلگیری قانونی بسیج دانشجویی در دانشگاهها براساس توان بالای متکی بر ایمان دانشجویان بسیجی، بسیج دانشجویی به سرعت در این محیط مقدس تشکیل و گسترش یافت و فرزندان خمینی کبیر(ره)، آغازگر حرکت بنیادینی شدند که رسالت آن از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نوید دهنده فتح سنگرهای کلیدی جهان اسلام بود.
از سال ۱۳۷۴ به بعد، موافقتنامههایی بین نیروهای مقاومت بسیج با وزارت فرهنگ و آموزش عالی در ۱۳ مهرماه ۷۵، دانشگاه آزاد اسلامی در ۲۵ فروردین ۷۶ و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ۱۷ تیر ۷۶ به امضا رسید که طرفین در آن نسبت به تقویت و گسترش فعالیتهای بسیج دانشجویی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تصریح کرده و برای تحقق آن اعلام آمادگی کردند.
دیدارهایی برای تحول
پس از طی دوره اولیه ایجاد و رشد سختافزاری در بسیج دانشجویی، همت دانشجویان بسیجی علاوه بر توسعه کمی، معطوف به افزایش هر چه بیشتر کیفیت و تحول نرمافزاری شد.
در سال ۱۳۷۶ جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه تهران توفیق دیدار با مقام معظم رهبری را یافتند. رهبر معظم انقلاب در این دیدار صمیمی و معنوی سخنان مهمی بیان کردند که سرآغاز تحولی بنیادین در بسیج دانشجویی به ویژه در عرصههای فرهنگی و سیاسی شد.
سال ۱۳۷۹ یکی دیگر از سرفصلهای تحولی بسیج دانشجویی آغاز شد و در این سال شرکتکنندگان در نهمین نشست سالانه بسیج دانشجویی سراسر کشور توفیق دیدار با مقام معظم رهبری را یافتند. از اواخر همان سال فعالیتهای جدی مبتنی بر رویکرد آیندهنگر و استراتژیک آغاز شد که منجر به تغییرات بینشی، نگرشی، روشی و ساختاری در این تشکل شد.
جلوه های این تحول وجود بالغ بر دو هزار و پانصد دفتر بسیچ داشنجویی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور بود که با گذشت زمان بر انسجام، اثربخشی و پویایی آن در راستای نقشآفرینی شایسته در عرصههای دانشگاه، اجتماع و فرای مرزهای جغرافیایی در ابعاد اعتقادی، فرهنگی، علمی، سیاسی، ورزشی، صنفی و آمادگیهای دفاعی است.
مبارزان جبهه فرهنگ
در عصری که به فرموده رهبر انقلاب آن را ناتوی فرهنگی و جنگ نرم از سوی دشمنان نظام برای کشور میدانند، بسیج دانشجویی پررنگترین نقش را در عرصه فرهنگی دانشگاه، در معرض دیدگان قرار داده است.
یکی از مهمترین فعالیتهای بسیج دانشجویی در این زمینه زنده نگاه داشتن یاد و خاطره شهیدان هشت سال دفاع مقدس در ذهن نسلهای آتی انقلاب است. اردوهای راهیان نور که هرساله برگزار میشود و بسیج دانشجویی هم متولی بخشی از آن است و سرکشی از خانوادههای شهدا بخشی از کار فرهنگی انجام شده در بسیج دانشجویی است.
بخش دیگر به تولید محتوا برمیگردد؛ چیزی که در درون آن، کتابهای غنی از فرهنگ اسلامی و جلسات نقد تاکتیکهای فرهنگی دشمن در جنگ نرم دیده میشود. در این عرصه، معاونت خواهران سازمان بسیج دانشجویی در راستای تعلیم و تربیت دختران دانشجو از سال ۱۳۸۶ اقدام به راهاندازی کانونهای مطالعات زنان و خانواده در دفاتر بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور کرد. این کانونها با همت و تلاش دانشجویان علاقهمند در این عرصه، محفل ظهور و بروز فعالیتهای فرهنگی- تبلیغی در حوزههای خاص دختران و زنان هستند.
سنگر علم
فعالیتهای علمی با محوریت تحقق جنبش نرمافزاری و تولید علم، در کانونهای علمی-پژوهشی در شاخههای مختلف علوم انسانی، فنی، علمی، پزشکی و هنر صورت میگیرد. از دیگر فعالیتهای علمی میتوان به برگزاری جشنوارهای با نام «حمایت از مبتکرین و مخترعین بسیجی» اشاره کرد که این جشنواره هر ساله برای حمایت از مبتکران بسیجی، شهید و ایثارگر در مراحل استانی و ملی برگزار میشود و دارای شان و اعتباری در حد جشنوارههای علمی- ملی کشور است. مراکز اسلامیسازی علوم انسانی مانند مرکز علوم انسانی امام صادق(ع) که توسط بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) تاسیس شد و پیگیری شدید کرسیهای نظریهپردازی و آزادفکری دلالت بر همت این تشکل در زمینه پیشبرد فرامین ولایت دارد.
عرصه خدمت
کانونهای جهاد خدمترسانی در هر دانشگاه به منظور محرومیتزدایی از کشور و تربیت نیروهای متخصص و خدمترسان برای نظام در بسیج دانشجویی تشکیل شده است.
گروههای جهادی ابتدا به شناسایی مناطق محروم و مشکلات و کمبودهای این مناطق میپردازند و در ایام تعطیلات عید نوروز و تابستان به این مناطق عزیمت میکنند و خدماتی در تمام عرصهها اعم از عمران، پزشکی و مشاوره خانواده به خانوادهها ارائه میکنند.
به پهنای ایران
در حوزه آموزش، برگزاری کانونهای مطالعات فکری و محتوایی است که از آن جمله میتوان به دوره آموزشی طرح ولایت و دوره آموزشی علم و دین اشاره کرد. طرح ولایت ۱۷ سال است که برگزار و در آن مبانی اندیشه اسلامی به دانشجویان آموزش داده میشود.
این تشکل دانشجویی به مرکزیت سازمان بسیج دانشجویی کشور دارای نواحی زیادی در استانهای کشور است و دفاتر و حوزههای بسیج دانشجویی در دانشگاهها بازوان قدرتمند آن به حساب میآیند و آنچه که منبع این قدرت است، وجود بسیجیان ناب ایران اسلامی است که به عنوان افسران جنگ نرم با حضوری شهادتگونه پشت سر آرمانهای امام و رهبری چون سرو، قامت راست نگاه داشتهاند.