
به گزارش سرویس استان های حلقه وصل، همایش «همسفر تا بهشت» با سخنرانی حمید حبشی، روانشناس و استاد دانشگاه به همت مرکز جامع تحکیم خانواده «سایبان مهر» با حضور زوجهای جوان در سه شهر تویسرکان، نهاوند و همدان برگزار شد.
این استاد دانشگاه در ابتدای سخنان خود به موضوع مدیریت در روابط خانواده اشاره و اظهار کرد: در مدیریت روابط خانواده دو مسیر پیش رو داریم یک روش رایج، راحت، ساده و غلط است که اکثر افراد آن را انتخاب کرده یا تجویز میکنند و دیگری مسیری سخت و خلوت.
وی به تشریح مسیر اول پرداخت و افزود: نگرش در مسیر اول نگرشی مالکیتی به همسر و فرزندان است، این مالکیت گاهی آنقدر شدت پیدا میکند که زن یا مرد بر رفتار، احساس و فکر طرف مقابل هم احساس مالکیت دارند.
حبشی گفت: روش مالکیت در این گونه خانوادهها با کنترل و نظارت دائمی حاصل میشود و افراد خانواده دائم همدیگر را کنترل میکنند، زن شوهرش را، مرد زنش را و والدین فرزندان خود را.
وی احساس حاصل از این کنترلها را یک احساس اسارت و بردگی عنوان کرد و ادامه داد: در خانوادهها افراد احساس میکنند در یک قفس گیر افتادهاند و دلشان میخواهد که رها شوند.
حبشی رفتار افراد در این گونه خانوادهها را رفتاری تقابلی دانست و بیان کرد: نتیجهای که از این رفتار تقابل در خانوادهها بوجود میآید باعث درگیری شده که البته درگیری به دو صورت آشکار و مخفی خواهد بود.
وی افزود: گاهی فرزندان یا زن یا مرد به خاطر ترس یا ملاحظاتی که دارند این درگیری را مخفی کرده و بروز نمیدهند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه هر انسانی یک ظرف روان مخصوص به خود را دارد، خاطرنشان کرد: این ظرف روان در همه یک گنجایش محدودی درد اما امان از روزی که سرریز کند که در آن زمان باید منتظر اختلالات رفتاری و رورانی باشیم.
وی با اشاره به اختلالات رفتاری در زنان که مردان باید نسبت به آن آگاه باشند گفت: این نشانهها شامل این است که زنان از آغوش گرفته شدن گریزان بوده، از پذیرایی و ارائه خدمات اجتناب کرده، با بچهها با سختگیری رفتار میکنند و شکایتهایشان از زندگی زیاد است و...
حبشی همچنین به علائم اختلال رفتاری در مردان اشاره کرد و ادامه داد: این علائم را زنان باید بشناسند و به آن توجه کنند مانند اینکه مردان از رابطه عاشقانه خودداری کرده، دائم شکایت میکنند، از تأمین و رسیدگی به امور خانه خودداری میکنند و ...
وی حاشینهنشینی و در لاک خود فرو رفتن فرزند در خانه، درگیری با والدین، افت تحصیلی و... را از علائم اختلال رفتاری ناشی از رفتار نادرست والدین برشمرد.
این روانشناس با بیان اینکه اگر این اختلال رفتاری را حل نکنیم، اختلالات وارد لایه دوم یعنی اختلال روانی میشود تصریح کرد: نتیجه این اختلال روانی مصرف داروهای روانی در کشور بوده که آمار بالایی دارد.
وی مسیر دوم را مسیر خلوت، سخت و پرهزینه خواند و افزود: بزرگترین هزینهای که انسان باید در این مسیر صرف کند حذف «منیت» و «من بودن» در زندگی مشترک است.
حبشی با بیان اینکه در خانوادهای که والدین مواظب نیاز بچه خود باشند قطعا بچهها مواظب حرمت خانواده خواهند بود گفت: خانوادهای که براساس مسیر دوم شکل بگیرد و در آن بویی از من بودن نباشد آثار خروجی آن بسیار زیاد است.
وی نگرش مسیر دوم را براساس «امانتداری» عنوان کرد و ادامه داد: در این نگرش زن و مرد اعتقاد دارند که مالک اصلی خداوند است و هیچ کدام از زوجین حس مالکیت نسبت به هم ندارند.
این مشاور تربیتی روش به وجود آمده از نگرش بالا را زمینهسازی برای رشد و کمال دانست و گفت: در این روش زن و مرد مانع پیشرفت هم نشده بلکه زمینه رشد یکدیگرند و استعدادهای بچههای خود را در مسیر رشد و بالندگی آن کشف میکنند.
وی احساس ایجاد شده از روش بالا را احساس شیرین رهایی خواند و ادامه داد: رفتار اعضا در چنین خانوادههایی همراهی و هماهنگی خواهد بود و نتیجه این میشود که فرزندان والدین خود را الگو قرار داده و زن میشود همه چیز مرد و مرد میشود همه چیز زن.
حبشی با بیان اینکه باید روش زندگی خود را عوض کنیم و از حس مالکیت به حس امانتداری برسیم تصریح کرد: ابتدا فرد باید خود را مورد ارزیابی قرار داده که چقدر این «من بودن» در او قوی است و تصمیم به تغییر خود بگیرد که البته راهکارهایی دارد.
وی مهمترین راهکار رفتن از مالکیت به امانتداری را پاک کردن مالکیت از ذهن خود خواند و خاطرنشان کرد: وقتی این حس در ذهن پاک شود در اجرا و عمل خود را نشان میدهد. در جلسات بعدی راهکار تغییر از حس مالکیت به امانتداری را ارائه خواهم داد.