به گزارش حلقه وصل: نزدیک به پانصد [467] روز از جنگ تمام عیار رژیم اسرائیل علیه نوار غزه میگذرد و بیش از پنجاه هزار نفر در نسلکشی رژیم، جان باختهاند اما آنچه ذهن اسرائیل را آرام نمیگذارد و خواب را از چشمان صهیونیستهای تلآویو ربوده، وضعیت کرانه باختری است.
موضوع این است که اسرائیل پس از نزدیک به پانصد روز بمباران بیوقفه منطقه کوچک و بی دفاع غزه، هنوز نتوانسته جنبش حماس را -بر خلاف اعلام رسمی، به عنوان یک هدف اصلی جنگ- نابود کند و با جنبشی که ادعای نابود کردنش را داشت، دارد مذاکرات آتشبس میکند، اما نکته مهم دیگر، آتش زیرخاکستری به نام کرانه باختری است که هر بار زبانهای از این آتش به بیرون میزند، لرزه بر تن سران اسرائیل میاندازد.
آخرین تحولی که این ترس را نزد سران اسرائیل بیشتر و افزونتر کرده، عملیات روستای فندق در استان قلقیلیه است. اگر موقعیت قلقیلیه را در شمال کرانه باختری و نزدیکی آن به خط سبز (آتشبس 1949) را ببینید، و آن را در کنار این بگذاریم که اصلا این منطقه در طول وضعیت بحرانی اسرائیل در یک سال گذشته، در نوعی آرامش به سر برده است، آنگاه نگرانی دستگاه امنیتی اسرائیل را بهتر میشود درک کرد.
غافلگیری در قلقیلیه
عملیاتی که جوانان فلسطینی هفته گذشته در روستای فندق اجرا کردند و سه صهیونیست از جمله یک پلیس کشته و هشت نفر مجروح شدند، در نوع خود، نوید سرزنده بودن مقاومت در کرانه باختری را میدهد.
آنطور که در رسانههای فلسطینی و اسرائیلی گفته شد، اولاً این عملیات در زمان و مکانی جالب توجه رخ داد. زمان حساس، از حیث اینکه ارتش همزمان با آن، در حال عملیات فشرده در شمال کرانه باختری است و جنین را در محاصره دارد. مکان حساس، چون این منطقه در مدت جنگ غزه، از مناطق آرام کرانه بوده و اساساً از ابتدای اشغالگری، به دلیل نزدیکی به خط سبز و مناطق اسرائیلی، خط دفاع اول نامیده شده است. ثانیاً اینکه هم حماس هم جهاد اسلامی و هم شاخه نظامی فتح (شهداء الاقصی) آن را همزمان بر عهده گرفتند که این نشان از هماهنگی مهم گروههای مقاومت در کرانه باختری دارد. ثالثاً، موفقیت عملیات، که مجریان آن هم موفق به فرار شدند، حکایت از برنامهریزی دقیق و قبلی آن دارد و شاید بیشتر متوجه دقت آن شویم وقتی بدانیم که مجریان آن از جنین، روستای قباطیه و طولکرم و نابلس هستند که هر کدام دهها کیلومتر با منطقه عملیات فاصله دارند. رابعاً چرا قلقیلیه اصلا؟ سؤالی که دستگاه امنیتی اسرائیل، پاسخ آن را باید بدرستی بفهمد، شاید اگر جنایاتش در کرانه ادامه یابد، کل کرانه ، حتی نقاطی که تاکنون آرام بوده، بتواند وارد فاز عملیاتی شود.
کرانه باختری، فرصت طلایی برای اسرائیل یا مقاومت؟
همه میدانند که از زمانیکه دولت راستگرای کنونی نتانیاهو قدرت را در دست گرفت، طرحی را برای فیصله دادن موضوع فلسطین در دستور کار قرار داد که چند رکن اصلی دارد:
_ توسعه شهرکسازی در «یهودا و شومرُن/سامره» (کرانه باختری).
_ کاهش اختیارات تشکیلات خودگردان و تحریم مالی آن.
_ جداسازی کرانه باختری از نوار غزه.
_ ریشهکن کردن مقاومت.
طبق گفته برخی مقامات حماس، قبل عملیات هفتم اکتبر، این رژیم برای حمله به غزه و ریشهکنی مقاومت در حال آماده شدن بود. به هر حال طوفان الاقصی آن را از حیث زمانبندی به هم زد و هم اکنون غزه با همین هدف قبلی، بمباران شده و میشود و البته این هدف تا الان هم با وجود با خاک یکسان کردن نوار غزه، محقق نشده است.
در خصوص هدف جداسازی کرانه باختری از غزه هم مرور مواضع نتانیاهو در طول جنگ اخیر نشان میدهد که از پیش از جنگ، این هدف مد نظر بوده و برای همین، بارها از نتانیاهو شنیده شد که اسرائیل نه میخواهد حماسستانی (غزه) باشد نه فتحستانی (کرانه باختری). عملیات قلقیلیه و عملیاتهای مشابه، ثابت کرده که این هدف نیز تاکنون محقق نشده است.
دو هدفِ: تضعیف تشکیلات خودگردان (که رژیم، مبالغ هنگفتی از بودجه یا مالیات آن را مسدود کرده) و توسعه شهرکسازی در کرانه باختری؛ تنها اهداف از مجموعه اهداف مذکور رژیم است که تا اندازهای محقق شدهاند. اما نکته مهم اینجاست که رژیم که از دست بلند خود برای ترسیم نقشه خاورمیانه جدید صحبت میکند، در اثنای بزرگترین عملیاتهای خود در کرانه باختری، با عملیاتهای جدید جوانان فلسطینی، در بیخ گوش خود، غافلگیر میشود و این جوانان ضمنِ به بازی گرفتن روانِ سران تلآویو، به آنان یادآوری میکنند که اگر لازم شود، کرانه باختری به دردسر بزرگی برای امنیت و حتی موجودیت اسرائیل تبدیل خواهد شد.
و سوال این است که آیا وضعیت کنونی کرانه باختری که برخی سران اسرائیلی مثل بتسلئیل سموتریچ وزیر دارایی یا ایتمار بن گویر وزیر امنیت داخلی، آن را فرصتی طلایی برای نابودی کرانه باختری میدانند و حتی این موضوع بعید نیست جزء توافقهای کنونی تیم نتانیاهو با تیم دونالد ترامپ قرار گرفته باشد، تا دست اسرائیل در کرانه باختری باز گذاشته شود و شهرکنشینان بسط ید داده شوند، آیا نمیتواند به فرصت طلایی جوانان فلسطینی تبدیل شود؟ آیا نمیشود که هدف جداسازی کرانه باختری از غزه، به عکس خود تبدیل شود و این دو با هم دست بدهند؟
به هر حال مردم و مقاومت کرانه باختری که از هفتم اکتبر 2023 تا امروز حدود هزار شهید دادهاند (846 نفر - سازمان مرکزی آمار فلسطین)، برای آزادی خود و حفظ سرزمین که با شهرکسازی موریانهوار تهدید میشود، میتوانند فرصت طلایی اسرائیل را به فرصت حیاتی خود تبدیل کنند و حملات کنونی اسرائیل و چه بسا برنامههای آتی نتانیاهو و ترامپ برای این منطقه، این فرصت را تسریع کند.