به گزارش حلقه وصل: « برخی افراد با استفاده از تصویب CFT و پالرمو به دنبال توجیه مشکلات اقتصادی هستد و در صورت تصویب این مسائل، ممکن است بهانههای جدیدی برای پوشش ناکارآمدیها مطرح شود، اما تصویب این موارد نهتنها مشکلات اقتصادی را حل نخواهد کرد، بلکه ممکن است بهانههای جدیدی برای عدم حل مسائل واقعی کشور ایجاد کند.» این مطلب شاید مهمترین بخش از اظهارات بسیاری از کارشناسان، نمایندگان مجلس و دانشگاهیان باشد که به روشهای مختلف طی روزهای گذشته، مطرح شده است.
این روزها کمیسیونهای مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی لوایح پالرمو و CFT هستند، بررسیهایی که قرار است نتیجه آنها طی گزارشی برای جمعبندی و اظهار نظر در اختیار کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت که متشکل از اعضای منتخب مجمع است، قرار گیرد.
همین موضوع هم موجب شده تا طی روزهای گذشته و با اعلام خبر بررسی پالرمو وCFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام، بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس نسبت به مخاطرات پذیرش این کنوانسیون ها، هشدار بدهند.
پذیرش FATF بی فایده است
در یکی از این موارد بیش از 120 نماینده مجلس نامه ای به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشتند که در بخشی از این نامه آمده است: در بندهای مختلف FATF، اطلاعات کامل تجاری، اقتصادی و مجاری دورزدن تحریمها با ذکر کامل مشخصات آنها از ایران درخواست شده است، که ممکن است منجر به مسدود کردن آن راهها از سوی دشمنان ملت ایران شود نمایندگان مجلس در بخش پایانی نامه خود تأکید کرده بودند که پذیرش FATF، CFT و عمل به تمامی درخواستهای مطرح شده در برنامه اقدام توافق شده (Acction Plan) میان ایران و FATF، هیچ فایدهای برای ملت ایران نداشته و بر مشکلات تحریمی ملت ایران از قبیل کشف تمام راههای دورزدن تحریمها و در نتیجه مسدود کردن آنها، افزوده و نیز برای امنیت کشور مشکلات گوناگونی را ایجاد خواهد کرد.
خروجی پیوست به FATF نابودی امنیت ایران است
«خروجی برجام، نابودی اقتصاد ایران بود، خروجی پیوست به پالرمو و CFT، نابودی امنیت ایران است.» این را هم حجتالاسلام نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفته است.
این نماینده مجلس همچنین در پیامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی تاکید میکند که « پذیرش FFTF به معنای پذیرش ارائه اطلاعات تمام روابط تجاری و مالی مردم ایران و نیز ارائه تمام اطلاعات راههای دور زدن تحریمها به اعضای FATF یعنی آمریکا و انگلیس و ... و نتیجه آن بستن راههای تنفس در اقتصاد ایران است.»
وی ادامه میدهد که اگر FATF را بپذیریم، یعنی پذیرفته که نقل و انتقالات فیزیکی پول به ایران ممنوع شود و روشن است که در شرایط تحریمی از سوی رژیم تروریست آمریکا، بخشی از نقل و انتقالات، به صورت فیزیکی انجام می شود. ممنوع شدن آن، ضربه اساسی به تجارت ما خواهد زد. یعنی پذیرفته ایم که با حامیان گروه های مقاومت در ایران مانند اکثریت مردم ایران، نیروی قدس و فرماندهان آنها برخورد شود و حتی باید همکاری قضایی کامل با دادگاههای غربی در خصوص فرماندهان نیروی قدس و تحویل دادن آنها به کشورهای غربی داشته باشیم.»
نبویان تاکید می کند که « حتی اگر کل این تعهدات را انجام دهیم هیچ تحریمی از بانکهای ما برداشته نخواهد شد زیرا مشکل اساسی، تحریمهای ثانویهی آمریکا است که مانع ارتباط بانکهای خارجی با بانکهای ایران می شود و مسایلی مانند FATF صرفا امور فرعی هستند.»
نبویان در پایان مسعود پزشکیان رییس جمهور را خطاب قرار میدهد و تاکید می کند: « آقای پزشکیان! مواظب باشید از کسانی که خانوادههای آنها تابعیت آمریکا دارند یا در آنجا ساکن هستند، مشورت نگیرید. مهم منافع ملت ایران است نه منافع بخشی از خانواده دولتمردان شما.»
اعضای مجمع تشخیص رأی خود درباره FATF را شفاف و علنی اعلام کنند
امیرحسین ثابتی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی هم گفته که شفافیت در اعلام رأیهای اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در مسائل مهم و حساس مانند FATF ضروری است و باید بهعنوان یکی از حقوق بدیهی مردم در نظر گرفته شود.
وی ادامه میدهد: مسئولین و اعضای مجمع باید رأیهای خود را بهطور شفاف و علنی اعلام کنند و استدلالهای خود را برای مردم توضیح دهند. این اقدام نهتنها به رشد فرهنگ سیاسی کشور کمک میکند، بلکه موجب آگاهی بیشتر مردم از تحلیلها و دیدگاههای اعضای مجمع در فرآیند تصمیمگیری خواهد شد.
ثابتی در نهایت تاکید می کند حل مشکلات اقتصادی ارتباطی به پیوستن به FATF و پالرمو ندارد. این مسائل بیشتر بهانههایی هستند که برخی مسئولین برای عدم توانایی در حل مشکلات اقتصادی و ساختاری کشور مطرح میکنند. حتی وزیر اقتصاد دولت آقای روحانی بیان کرده بود که تا زمانی که تحریمها برداشته نشوند، عضویت در FATF تأثیری در وضعیت اقتصادی نخواهد داشت.
نمیتوانیم دیگر به آنها اطمینان داشته باشیم
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره علت مخالفت تعداد زیادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی مجدد لوایح مرتبط با FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: موضوع FATF چند مرتبه در صحن مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی و با آن مخالفت شده است. علت اصلی این مخالفت نیز از آن است که وقتی توافق برجام حاصل شد، قرار بود که براساس این توافق، دو طرف اقداماتی را انجام دهند، ایران هم به تعهدات خود در راستای برجام عمل کرد، ولی استکبار جهانی شامل آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه نهتنها تعهدات خود را انجام ندادند، بلکه در ادامه آمریکا از برجام خارج شد و تحریمهای سنگینتری نسبت به قبل علیه ایران وضع کرد.
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: غربیها و در راس آنها آمریکاییها، نهتنها به تعهدات خودشان در برجام عمل نکردند، بلکه میخواستند این موضوع را با قلدری پیش ببرند و ما هم در همین راستا عکسالعمل نشان دادیم. الان هم مساله ما این است که تصویب FATF تنها یکی از خواستههای دولتهای غربی از ما است و تجربه به ما نشان داده که چون غربیها به تعهدات خودشان عمل نمیکنند، نمیتوانیم دیگر به آنها اطمینان داشته باشیم؛ به همین دلیل، بسیاری از نمایندگان مجلس مخالف بررسی مجدد این لایحه در مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اگر جمعی از نمایندگان مجلس با FATF مخالفت میکنند، به این خاطر است که به هیچ وجه نمیتوان به حرف غربیها اعتماد کرد و اگر کشورهای غربی به تعهدات خودشان عمل میکردند، کار اصلا به اینجاها کشیده نمیشد.