به گزارش حلقه وصل: غیاث دیاب وزیر نفت و منابع معدنی دولت موقت سوریه گفت بخش نفت پس از سقوط رژیم سابق دچار مشکلات متعددی است.
دیاب در گفتوگو با خبرگزاری رسمی (سانا) توضیح داد که عوامل زیادی وجود دارد که مانع تأمین مشتقات نفتی در سوریه میشود.
وی گفت: تعدادی از چاه های نفت هنوز خارج از کنترل دولت سوریه هستند و این یکی از بزرگترین و برجسته ترین موانع است و رنج مردم را افزایش می دهد.
دیاب در خصوص موضوع تحریمهای سوریه نیز گفته که ادامه تحریمهای اعمال شده علیه سوریه پس از رژیم سابق هیچ معنایی ندارد. وی اذعان داشت که نظام بشار اسد برای تامین نفت به متحدان خود وابسته بود و تحت تاثیر این تحریم ها قرار نگرفت، اما سوریه جدید امروز تحت تاثیر قرار گرفته است.
به دنبال سقوط نظام بشار اسد در سوریه و توقف صادرات نفت خام ایران به دمشق، بحران انرژی در این کشور تشدید شده است.
وزیر نفت سوریه در عین حال تاکید کرد کرد: ادامه تحریمها باعث کمبود و بیثباتی میشود، چرا که باعث توقف واردات دریایی نفت شده است.
این در حالی است که دولت هایی که در استقبال از نظام بشار اسد طی مدت اخیر به دمشق هیات اعزام کرده اند هنوز اقدامی برای حل مشکل نفت این کشور در فصل سرمای کنونی نکردهاند.
منابع نزدیک به رسانههای عربستان سعودی اخیرا اعلام کردند که این کشور مسئولیت تأمین نفت مورد نیاز سوریه را بر عهده خواهد گرفت اما هنوز خبر رسمی در این خصوص منتشر نشده است.
منابع قطری هم از اعلام آمادگی قطر برای سرمایهگذاری در نیروگاهها و زیرساختهای انرژی سوریه سخن گفته است.
این در حالی است که به دنبال سقوط نظام بشار اسد پروژه خط لوله گاز طبیعی قطر با عبور از سوریه به عربستان بار دیگر برجسته شده است؛ پروژه ای که از طریق آن ترکیه رویای تبدیل شدن به هاب گازی منطقه و انتقال گاز از این کشور به اروپا را در سر دارد و پیشتر نظام بشار اسد با آن مخالف بوده و در عوض برای پروژه خط لوله گاز ایران،عراق به سوریه قرارداد بسته بود اما جنگ داخلی در این کشور مانع اجرایی شدن آن شد.
از زمان جنگ داخلی در سوریه ۹۰ درصد منابع نفت و گاز سوریه در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه(قسد) در شرق سوریه قرار دارد که تحت حمایت آمریکا و نظامیان آمریکایی مستقر در این منطقه هستند.
قبل از جنگ داخلی سوریه روزانه ۳۸۳ هزار بشکه نفت تولید می کرد، اما اکنون کمتر از ۹۰ هزار بشکه در روز تولید می کند. طبق گزارش بانک جهانی.» تاسیسات و خطوط لوله نفتی در سوریه، از جمله آنهایی که انرژی را به عراق، اردن و مصر انتقال میدادند تخریب یا آسیب دیدند و این کشور اکنون بیشتر از آنچه صادر می کند، نفت وارد میکند.
افزایش تحرکات ترکیه در سوریه به بهانه سرمایهگذاری
از سوی دیگر منابع ترکیه روز جمعه به نقل از آلپ ارسلان بایراکتار، وزیر انرژی ترکیه گفتند که کشورش به دنبال تامین برق سوریه و تقویت زیرساختهای انرژی آن است و افزودند که آنکارا میتواند با رهبری جدید سوریه در پروژههای نفت و گاز طبیعی نیز همکاری کند.
روزنامه حریت به نقل از این وزیر ترکیهای نوشت: ما باید به سرعت به بخشهایی از سوریه که برق در دسترس نیست، از طریق واردات در مرحله نخست برق و ظرفیت تولید را در آنجا افزایش دهیم. و در مرحله میان مدت قدرت تولید آنجا را افزایش دهیم.
وزیر ترکیه در خصوص سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز در سوریه تاکید کرد که کشورش در تلاش است تا از منابع نفت و گاز طبیعی در سوریه برای بازسازی این کشور بهره برداری کند، زیرا تولید هر دو در طول جنگ به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
سقوط رژیم بشار اسد در دمشق با حمایت ترکیه فرصت خوبی به اردوغان و هیأتهای بخش دولتی و بازرگانان کشورش برای تقویت حضور در سوریه به بهانه سرمایه گذاری در سوریه اعطا کرده است.
به گزارش رسانه های ترکیه بخش برق در سوریه بیش از ۴۰ میلیارد دلار از جنگ خسارت دیده و بسیاری از شهرها ساعت های طولانی تا پانزده ساعت از برق دولتی محرومند و از پنل های خورشیدی یا ژنراتورها استفاده میکنند.
معارضان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشار اسد از قدرت؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب، آغاز و سرانجام پس از یازده روز؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق و خروج اسد از کشور را اعلام کردند.