به گزارش حلقه وصل: زباله و پسماند اگر بهدرستی تجزیه نشوند برای سلامتی انسان و محیطزیست خطرات زیادی به دنبال دارند. فناوران یک شرکت دانشبنیان ایرانی موفق به بومیسازی فناوری کاربردی در تبدیل پسماند به انرژی پاک شدهاند. در محصول تولیدی این تیم فناور پسماند تبدیل به گازهای قابلاشتعال و ارزشمند میشود که میتوان از آن انرژی گرفت.
این شرکت مستقر در پارک علم و فناوری پردیس، دانشبنیان، فناور و پیشران است. زیرا تولید این محصول جزو پروژههای پیشران و ملی کشور است که به حل معضلات اصلی مردم رسیدگی میکند.
مسعود لطفی هجراندوست، مدیرعامل این شرکت در مورد این دستگاه گفت: محصول ما سامانه گازیساز پسماند جامد شهری است. این سامانه نیروگاه گازیسازی پسماند محسوب میشود که یکی از فناوریهای برتر دنیا است. این سیستم در دنیا به سیستم پاک معروف است و در مهد اروپا در مرکز شهر نصب میشود.
وی افزود: ما زبالههایی که بازیافت شده و بیمصرف بوده و قرار است دفن شوند و به محیطزیست آسیب میزنند را در داخل دستگاه تبدیل به ارزشافزوده میکنیم. ما با این کار هم مشکل پسماند در کشور را حل میکنیم و هم به حل ناترازی انرژی در کشور کمک میکنیم که جزو انرژیهای تجدیدپذیر هم بهحساب میآید.
از لحظه ورود پسماند به کارخانه تا امحا و تبدیل به انرژی
لطفی در توضیح جزئیات محصول گفت: ما محصول را بهصورت کارخانه مدیریت پسماند در هر شهر ارائه میدهیم. صفر تا صد از لحظه ورود پسماند به کارخانه مدیریت پسماند تا امحا و تبدیل آن به انرژی را خود ما به عهده میگیریم.
وی افزود: زباله در سیستم ما پردازش شده و وارد رآکتور گازیساز میشود و در آنجا فرایند ترموشیمیایی در دما و فشار بالا انجام میشود و گاز سنتز مثل هیدروژن، متان، اتان و بوتان و پروپان تولید میکند؛ گازهای قابلاشتعال و ارزشمندی که میشود از آن انرژی گرفت. یعنی پسماندی که به محیطزیست آسیب میزند را تبدیل به گازهای ارزشمند میکنیم که میتوان تبدیل به انرژی کرد.
لطفی عنوان کرد: ما در این محصول، سیستم فیلترینگ داریم. این گازها را داخل یک جداکنندهای برده و رطوبت را از آن میگیریم و بعد وارد قسمتی میشود که هیدروکربنهای سنگین را از آن میگیریم که بهعنوان رنگدانه در صنایع آسفالت هم میشود استفاده کرد. مابقی آن گاز تمیز را پس از فیلترنیگ وارد ژنراتور گازسوز میکنیم و آنجا از آن برق میگیریم.
تولید انرژی از پسماند در کمتر از پنج دقیقه
وی این محصول را دارای مزیت نسبت به مشابه خارجی دانست و گفت: زمانی که زباله وارد نیروگاه گازیساز پسماند میشود، در زمان کمتر از پنج دقیقه به حالت پایا میرسد و از آن تولید انرژی میکند درحالیکه محصولات مشابه چند ساعت طول میکشد که سیستم آنها به حالت پایا برسد. چنین فناوری در ایران نیست و این فناوری را ما برای اولینبار در کشور بومیسازی کردهایم. علاوه بر این مزیتهای بسیار زیادی را نسبت به کالاهای اروپایی در این محصول ایجاد کردیم.
لطفی در ادامه گفت: قبل از استفاده از محصول، تنها زبالههای فلز و شیشه و سنگ جداسازی میشود و این محصول قابلیت امحای هر نوع زباله و تولید انرژی از آن را دارد. باتوجهبه وضعیت پسماند در استانهای شمالی کشور محصول ما میتواند بسیار کمککننده باشد زیرا زباله هم امحا میشود هم تولید انرژی و برق میکند هم بهعنوان رنگدانه در صنایع آسفالتسازی استفاده میشود.
وی افزود: زمانی که رانندگی میکنید آسفالت یک سفیدی دارد که خیرگی در چشم ایجاد میکند. با اضافهکردن این محصول به آسفالت این خیرگی از آن گرفته میشود. از خاکستر آن نیز در صنایع ساخت لولههای بتنی و جدولسازی استفاده میشود که استحکام آن بتن را بالا میبرد. در دنیا هم از این محصولات برای این موارد استفاده میشود.
لطفی عنوان کرد: به انرژیهای تجدید پزیر یا زیستتوده انرژی پاک میگویند. در استفاده از سوختهای فسیلی ردپای کربن ایجاد میشود، این روش از این امر جلوگیری میکند و از سوختهای تجدیدپذیر(از بازیافت یکسری مواد) تولید انرژی میکند که در واقع میشود انرژی پاک که از سوخت فسیلی استفاده نشده است.
این فعال فناور در ارتباط با ظرفیت تولید این شرکت گفت: در تناژهای مختلف ما قابلیت تولید را داریم. هر شهری بنا بر جمعیت و فرهنگ مصرف آن سرانه تولید زباله دارد. مثلا شهری در روز 10 تن زباله تولید میکند ما میتوانیم در کارخانه مدیریت پسماند خود آن را امحا کرده و از آن تولید انرژی میکنیم.
وی افزود: ما بر اساس ظرفیتهای مختلف بهصورت ماژولار(پودمانی) تولید میکنیم و حتی این امکان را داریم که طرح توسعه بگذاریم. مثلا در شهرهای شمالی در زمانی که مسافرپذیر هستند، زباله بیشتری تولید میشود. در این شهرها ما میتوانیم بر حسب تولید زبالههای روزانه خود شهروندان دستگاهی را تولید کنیم و بر اساس آن میزان افزایش در زمان مسافرپذیری آن را توسعه دهیم که فقط در زمان پیک کار کند.
لطفی اظهار کرد: هفت سوله در کارخانه داریم که آمادگی تولید با تناژهای مختلف و تعداد بیشتری را داریم. ما در عمل دو قرارداد در کشور در تناژهای مختلف انجام دادهایم و در حال گسترش قراردادها هستیم. حدود ده شهرداری از ما درخواست داشتند که در بحث تأمین مالی و مسائل مختلف است.
وی در ارتباط با دلیل احساس نیاز در کشور برای ساخت این محصول نیز گفت: باتوجهبه بازدیدهای مختلف از مراکز دفن زبالههای مختلف دیدیم که وضعیت پسماند بسیار حاد شده و مدام روبهافزایش است و هیچ چاره و راهحلی برای آن پیدا نکردند. خواستیم با مافیای زباله و موارد مختلف مبارزه کنیم و این را به نتیجه برسانیم.
لطفی اظهار کرد: نهاد پیشران که پروژههای پیشران کشور تحتنظر این نهاد است، در عمل به ما خیلی کمک کرد. درواقع نهاد پیشران و دفتر فناوریهای نوین سازمان انرژیهای نو دو ارگانی بودند که دلسوزانه پایکار ما بودند. پارک پردیس نیز از ما حمایت کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: متولی اصلی این طرح سازمان شهرداریها و دهیاریهای کل کشور است که تاکنون هیچ کمکی نکرده و تنها جایی که کار ما را در بروکراسی اداری قرار داده، سازمان شهرداریها بوده است که کار را به تعویق انداختند.