حلقه وصل: جشنواره فیلم رشد را میتوان قدیمیترین جشنواره سینمایی ایران نامید. جشنوارهای که در سال 1342 آغاز شد و در اولین دوره آن 21 کشور جهان شرکت کردند. آخرین دور این جشنواره قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1356 بود که 14امین دوره آن برگزار شد. بعد از آن برای چند سال متوقف بود تا اینکه در سال 1364 در هفته معلم بار دیگر آغاز به کار کرد.
این جشنواره با حمایت آموزش و پرورش برگزار میشود و هدف از برگزاری آن توجه به موضوع آموزش و پرورش در عرصه هنر، سینما و رسانه است. به تعبیر سادهتر شاید بتوان گفت این جشنواره با نگاهی تربیتی برگزار میشود که مخاطبینش معلمان، مدیران آموزشی و دانشآموزان کشورند.
بنابراین جشنواره فیلم رشد را میتوان جشنوارهای با قدمت طولانی و اصیل نامید که در دنیا طرفداران زیادی دارد. دراین باره سال گذشته در اختتامیه پنجاه و یکمین دوره، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی در سخنانی بیان کرد: که این جشنواره روزگاری جزو 10 جشنواره برتر علمی و پژوهشی دنیا بود و از کشورهای گوناگونی در آسیا برای حضور در این جشنواره به ایران میآمدند. 10 سال قبل برای سفری به ترکیه رفتم که در آنجا از من خواستند که نحوه و متد برگزاری جشنواره رشد را در اختیار آنها بگذارم تا جشنوارهای با این ابعاد در منطقه و عرصه بینالمللی برگزار کنند. نباید از کاربرد و اهمیت چنین جشنواره مهمی در منطقه و جایگاه آن در عرصه جهانی غافل شویم که این غفلت باعث تسخیر این جایگاه توسط کشورهای همسایه میشود.
البته این طور که دبیرخانه جشنواره اعلام کرده است، تا کنون تعداد آثار دریافتی در بخش بینالملل چهار برابر بخشهای داخلی بوده که از اهمیت و جایگاه این جشنواره در سطح جهانی خبر میدهد. بنابراین میتوان به چشمانداز بینالملل جشنواره تا اینجای کار امیدوار بود.
اما این جشنواره کمی از روزگار طلایی خود فاصله گرفته است و باید بار دیگر با حضور فراوان فیلمسازان مطرح و فیلمهای مطرح جان دوباره بگیرد. در این مورد نیز معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته بود: متأسفانه این جشنواره بخاطر حمایتها، سیاستها و برنامههای وزارت آموزش و پرورش دچار فراز و نشیب شده است. البته مدیران این جشنواره این رویداد را زنده نگه داشتهاند، اما عدم اهتمام جدی یا شناخت کافی نسبت به جایگاه و کارکردهای جشنواره باعث شده در این زمینه سرمایه گذاری کمتری انجام شود.
او در پایان سخنانش از وزیر آموزش و پرورش خواست تا با تشکیل کارگروه سینما در این وزارتخانه برای حمایت از فیلمهای مناسب دانش آموزان و سرمایهگذاری در این زمینه، برنامه نویسی جدی داشته باشیم. البته خزاعی خود مسئولیت برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوانان را در نهاد تحت أمرش در اختیار دارد که هنوز خبری از آن منتشر نشده است.
امسال نیز پنجاه و دومین دوره این جشنواره برگزار میشود؛ طبق فراخوان منتشر شده قرار بر پایان زمان ارسال آثار در تاریخ 9 آبان بود. اما امروز بر اساس اعلام دبیرخانه دائمی جشنواره، مهلت ارسال آثار به پنجاهودومین دوره این جشنواره تا 19 آبانماه تمدید شد.
دبیرخانه جشنواره در طی خبری امروز علت این مهلت را استقبال و درخواست فیلمسازان اعلام کرده و گفته که به این خاطر مهلت ارسال آثار و شرکت در پنجاهودومین جشنواره فیلمهای علمی، آموزشی و تربیتی رشد، تا 19 آبانماه تمدید شد. مهلت قبلی ارسال و بارگذاری آثار تا 9 آبان ماه بود.
این جشنواره در حالی برگزار میشود که به تازگی جشنواره فیلم کوتاه تهران دوره 39 خود را به پایان رسانده است و حالا آثاری که با محوریت آموزشی در آن جشنواره بودند میتوانند در جشنواره فیلم رشد هم شرکت کنند تا زنجیره سینمایی ایران در زمانی که بیش از هر چیز کشور ما به صحبت و گفتوگو از مسیر فرهنگ و هنر نیاز دارد، تدام داشته باشد.
این جشنواره امسال در سه بخش اصلی بینالملل، معلمان فیلمساز و دانشآموزان فیلمساز توسط سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی برگزار میشود.
در این دوره سه جایزه ویژه به آثاری در موضوعات «مدرسه، مبدأ پیشرفت اسلامی-ایرانی و الهامبخش جهان اسلام»، «نشان ویژه معلم»، «نشان ویژه ایثار و ازخودگذشتگی (شهید علی لندی)» اهدا خواهد شد.
به گفته مسئولان برگزاری این دوره، فیلمهای دارای طراحی آموزشیِ هدفمند و کاربردی، با بیانی خلاقانه و اثربخش برای پشتیبانی از نظام تعلیم و تربیت و برنامه درسی ملی به طور ویژه مورد توجه قرار میگیرند.
پنجاه و دومین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای علمی، آموزشی و تربیتی رشد از هفتم تا پانزدهم آذرماه در مجتمع فرهنگی سینما فلسطین برگزار خواهد شد.
اخبار و رویدادهای مربوط به این دوره جشنواره در پایگاه اینترنتی به نشانی eff.roshd.ir برای علاقمندان در دسترس است./تسنیم