
به گزارش حلقه وصل، برنامه شب شعر دوشنبه شب شبکه 4 با اجرای محمود اکرمی فر و موضوع «ارتباط شعر با مرثیه و تئاتر و همچنین تاثیر شعر بر سایر هنرها» از جمله خوشنویسی و تعزیه روی آنتن رفت.
مهمان اول برنامه دکتر منصف پور، خوشنویس و پژوهشگر حوزه هنر، در پاسخ به این سوال که چرا اولین سرمشق خوشنویس «ادب آداب دارد» است گفت: اگر ادب را به 3 دسته معنایی تقسیم کنیم، در محور اول ادب به معنای عام دانش، به معنی خاص معانی، صرف، نحو و غیره که جمع آن می شود ادبیات است. در محور دوم ادب به معنای نزاکت و محور سوم بدین معناست که فرد برای رسیدن به یک مقصد باید طی طریق وتلاش کند. ادب آداب دارد شامل همه این معانی است و آموزش دهنده باید به آموزش گیرنده بگوید که این مسیر باید با ادب طی شود.
کوپال و سیار مهمانان بخش دوم برنامه با موضوع رابطه هنر و تاتر بودند.
کوپال درباره رابطه شعر گفتن و نمایشنامه نوشتن گفت: از زمان تولد تئاتر در یونان، تمام نمایشنامههایی که روی صحه میرفت در آنجا به شعر نوشته میشد برای اینکه نمایش نامه نویسی از دل شعر برخاسته بود. در دوران رنسانس این امر دوباره احیا شد و شکسپیر از صنایع شعری برای تاثیر گزاری بیشتر استفاده میکرد تا اینکه به دوره رئالیسم میرسیم و این زبان به نثر روان و نزدیک به گفتار بهره میگیرد.
سیار در پاسخ به این سوال که شعر چقدر از ویژگیهای تئاتر برای اثرگزاری خود استفاده کرده گفت:«شعر، هنرِ هنرهاست». تلقی مردم از هنر بسیار به شعر نزدیک است. شعر به هیچ ماده جسمانی نیاز ندارد، بقیه هنرها شعری هستند که با مواد مختلف درآمیخته اند.
کوپال در تایید سخنان دکتر سیار گفت: شعر جوهر و دست مایه فضیلت است. وقتی کسی شعر میسراید، همین کافی است که او را فاضل بدانیم.
اکرمی در ادامه برنامه از سیار پرسید که چرا تعزیه به شعر است و ایشان پاسخ داد: تعزیه در ایران هنر کمال یافته ای است. موضوع متعالی دارد و همه هنرمندان سعیشان بر این بوده تا هر چه دارند در خدمت خاندان نبوت و برای بیان این تعالیم خرج کنند و شاید زیباترین چیزی که میتوانستند هدیه دهند کلام منظوم بوده است تا این گفتگوها گفتگوهای ماندگار تر و اثرگزارتری باشند. هنر تعزیه تلفیقی است ازنمایش و موسیقی وشعر در کنار آیین.
سیار افزود : این شعرها دارای شاعران گمنامند یا به صورت گروهی سروده شده اند و در طول تاریخ صیقل خوردهاند. ایشان این سوال را مطرح کرد که آیا هنوز شعر تعزیه گفته می شود و کوپال در پاسخ گفت: از نسخه جدید استقبال نمیشود اما چون امروزه هنر مورد توجهی است لازم است نسخههای جدید نوشته شود و آموزشهای جدید داده شود. ایشان از صدا و سیما درخواست کرد که بابی در مورد تعزیه گشوده شود.