
سرویس حاشیه نگاری: نمایشگاه کتاب فرانکفورت، مهمترین نمایشگاه بازرگانی جهانی در زمینه کتاب است با بیشترین بازدیدکننده و بیشترین شمار شرکتهای نشر. شمار قراردادهای نشر اعم از ترجمه یا تألیف که در این ایام بسته میشوند، بر اهمیت این نمایشگاه میافزاید، طوری که به بخش قراردادها لقب «خونی در رگهای این نمایشگاه» لقب دادهاند و در سالهای گذشته، ارقام آن مدام رو به افزایش داشته است. هفتادمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت از 17 مهرماه آغاز شده و ایران نیز مانند هرسال غرفه ای پر از کتابهای مختلف در آن برپا کرده است.
یکی از اتفاقاتی که هرساله در ایام این نمایشگاه برای غرفه ملی ایران رخ میداد حضور منافقین در این نمایشگاه بود که باعث ایجاد خلل در کار غرفه و غرفه داران می شدند. اما این بار با ورود بموقع پلیس آلمان و تذکرات مسؤولان جمهوری اسلامی ایران، منافقین نتوانستند در فعالیت غرفه ملی ایران و کار ناشران کشورمان خلل ایجاد کنند.
هر سال برگزاری این نمایشگاه فرصتی را برای حضور منافقین در آن فراهم میکند تا ذیل غرفهای در فضای باز نمایشگاه، تبلیغات خود را آغاز و در روز معینی، هر سال وارد غرفه ایران شده و در کار ناشران و نمایندگان ایران اخلال به وجود آورند. حضور هر ساله منافقین در نمایشگاه فرانکفورت با عنوان آزادی بیان تعبیر میشود اما این بار با ورود بموقع پلیس آلمان و تذکرات جمهوری اسلامی ایران منافقین نتوانستند در امر فعالیت ناشران ایرانی در غرفه ملی ایران اخلال به وجود آورند.
فعالیت های غرفه ملی ایران در نمایشگاه فرانکفورت
مدیران مختلف رسانهای و نمایندگان نویسندگان میکوشند تا موکلان خود، یعنی همان نویسندگان را، به ناشران جدید متصل کنند تا کتابشان به زبان دیگری منتشر شود. از آن طرف هم، افرادی در حال استعدادیابی هستند تا ببینند کدام نویسنده را میتوانند به زبان کشورشان ترجمه و معرفی کنند. خلاصه آنکه فرانکفورت بیش از آنکه نمایشگاه باشد، بازار کتاب است.
حضور پررنگ کتاب های صوتی
امسال کتابهای صوتی در این نمایشگاه جایگاه ویژهای داشتند، چون پژوهشگران گفتهاند که آینده در اختیار کتابهای صوتی است، بخصوص ضبط کتاب با صدای نویسنده. یکی از مدیران انتشارات، میشل اوباما را به عنوان شخصی مثال زده است که از اهمیت این موضوع آگاه بوده است: «میشل اوباما شش روز و نیم را به طور کامل در استودیوی ضبط گذراند تا کتاب خاطراتش را به صورت پروندهای صوتی ضبط کند و در اختیار ناشر قرار دهد.»
غرفه ملی جمهوری اسلامی ایران در این دوره از نمایشگاه، همانند سالهای گذشته از طریق مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و با مشارکت تشکلهای صنفی نشر و ناشران در دو غرفه با متراژ ۲۲۲ مترمربع برپا شده است. در طراحی غرفه ملی ایران در سال جاری طرحها و رنگهایی بر مبنای هنر اسلامی درنظرگرفته شده است. بر اساس چیدمان غرفه، به هریک از ناشران و تشکلهای نشر یک فضای مستقل اختصاص داده شد و برای نمایش کتابهای منتخب تشکلها علاوه بر غرفه، استندهای ویژه ای نیز برای نمایش کتاب طراحی شده است.
انتشارات سوره مهر، انتشارات شهرستان ادب، انتشارات ققنوس، انتشارات ثالث، انتشارات نگاه، انتشارات هرمس، انتشارات نوید شیراز، انتشارات پیدایش، بنیاد پژوهشهای قرآنی برکات، انتشارات هزاره ققنوس، موسسه فرهنگی هنری ماهور، کتاب الکترونیک ایران، انتشارات خانه هنرمندان، انتشارات ساپرا، بنیاد سعدی، انتشارات نحل و مجله Printed in Iran، آوا نامه دانشگستر، انتشارات کامل ناشرانی هستند که در غرفه ملی ایران حضور خواهند داشت و به فعالیت میپردازند و در کنار آنها آژانسهای ادبی پل، تماس و کیا نیز در کنار ناشران در غرفه ایران فعالیت میکنند.
مجمع ناشران انقلاب اسلامی، به نمایندگی از ناشران حوزه دین و انقلاب در نمایشگاه حضور خواهند یافت. در این دوره نمایندگان این مجمع علاوه بر مذاکره با ناشران بینالمللی به گفتوگو باعلاقه مندان در خصوص ادبیات ضد سلطه در جهان، ادبیات پایداری ایران و منطقه، انقلاب اسلامی و ادبیات کودک و نوجوان و نقش زنان در خلق و روایت حماسه دفاع مقدس میپردازند. ارائۀ آثار ویژه دفاع مقدس، به مجمع ناشران دفاع مقدس واگذارشده است.