حلقه وصل: آیتاللّه سیدمرتضی مستجاب الدعواتی مشهور به «مستجابی» در سال در ۱۳۰۲ به دنیا آمد؛ وی که از علمای سرشناس شهر اصفهان است، بهواسطه نسبت خانوادگی با خاندان صدر، از جوانی رابطهای نزدیک و صمیمی با امام موسی صدر داشته است.
روز دوم بهمن ماه بود که با انتشار مصاحبهای از وی در فضای مجازی، موضوع اقامه اذان در منازل مورد بحث واقع شد و در همین راستا با حضور فعالان فرهنگی استان و کشور نشستی مجازی در این باره برگزار شد.
احمد مقیمی، فعال فرهنگی در این نشست با بیان اینکه آیتالله مستجابی معتقدند اذان پرچم اسلام است که از آن غفلت کردیم و نیاز است به آن توجه کنیم اظهار داشت: وی معتقد است ما ۲ گود داریم، یکی گودی محراب و یکی گودی زورخانه؛ خودشان از نوجوانی در ورزش پهلوانی حضور داشتند و روحیات پهلوانی که در کتابها خواندهایم در او قابل مشاهده است و هرگاه درب خانه او را بزنیم درب را باز میکند.
حجتالاسلام سیدصادق ابطحی، مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان نیز در این نشست اظهار داشت: نیاز است که از برکات وجودی چنین علمایی نهایت استفاده را ببریم و امیدوارم خدا سایه آنها را مستدام بدارد.
وی با بیان اینکه آیتالله مستجابی از افتخارات اصفهان هستند، یادآور شد: سالهایی در محضر ایشان بودیم، حافظه قوی و خاطراتشان از شهید نوابصفوی و ارتباطشان با رهبر معظم انقلاب و علمای بزرگ شیعه همه نشان دهنده یک ذخیره بزرگ از این عالم بزرگوار است.
ابطحی با اشاره به موضوع اهمیت اقامه اذان گفت: در واقعه عاشورا امام حسین(ع) در لحظه به لحظه حرکاتشان شعار «الله اکبر» را بر زبان داشتند و چه خوب است که متدینین و علاقهمندان به اهلبیت این شعار را زنده کنند.
در ادامه این نشست، اکبر پاکزاد از پیشکسوتان جهاد و مقاومت در ۸ سال دفاع مقدس درباره خصوصیات اخلاقی آیتالله مستجابی اظهار داشت: هر زمانی که خدمت آیتالله مستجابی میرسیدم روحیه پهلوانی، روحانی و انسان واقعی را در سرشت ایشان میدیدم.
وی یادآور شد: یکبار که نزد ایشان رفتم دوست داشتم نزدیک او بنشینم و با خودم گفتم کاش مرا به جلو دعوت میکردند و همین اتفاق افتاد و کنارشان نشستم.
پاکزاد با اشاره به اینکه آیتالله مستجابی از همپایان شهید نواب صفوی و امام موسی صدر بوده است، توضیح داد: او برای من آیتالله، عزیز و پهلوان است؛ پهلوانی که به زورخانه نمیرود بلکه به ذکر خانه میرود و گودی زورخانه را گودی قتلگاه و سنگ زدن را سپر در برابر دشمن میداند؛ این پهلوان برکتی برای استان و کشور و پوریای ولی زمان ما است.
مشاور استاندار در امور هیاتهای مذهبی استان اصفهان با اشاره به دغدغه آیتالله مستجابی درخصوص اقامه اذان تصریح کرد: ۴۳ سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و پیشنهاد این عالم بزرگوار درخصوص پخش و اقامه اذان برکت و نورانیت را در جای جای شهر ایجاد خواهد کرد زیرا این مورد باعث رفاقت با خدا و ترویج روحیه پهلوانی میشود.
آیتالله مستجابی صندوقچه اسرار است
در ادامه نجمالدین شریعتی، مجری برنامههای تلویزیونی با بیان اینکه آیتالله مستجابی مانند صندوقچه اسرار است، اظهار داشت: کافیست با او همکلام شویم، بسیار مهماننواز، متواضع و جزء شخصیتهای دوست داشتنی است.
وی با اشاره به اینکه دغدغه آیتالله مستجابی در خصوص اقامه اذان درستی است، بیان داشت:معتقدم در کنار کم کاریهایی که در ایام مختلف صورت گرفته است نیاز است توجه ما نسبت به معنویت افزایش پیدا کند.
شریعتی یادآور شد: در روزهای اول کرونا زمانی که رهبر معظم انقلاب خواندن دعای هفتم صحیفه را توصیه کردند، مردم با تضرع آن را میخواندند اما با مرور زمان و آمدن واکسنها از این حالت فاصله گرفتیم و یا در مسأله خشکسالی در کنار بحث مدیریت راههای رو به آسمان را فراموش کردیم.
این مجری تلویزیون با بیان اینکه نیاز است در مسأله اذان کاری اساسی صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: یعنی از فلسفه اذان بگوییم، اگر چنین اتفاقی صورت بگیرد نگاهها تغییر پیدا خواهد کرد.
اذان نوعی همآوایی و همصدایی است
وی تأکید کرد: اذان نوعی همآوایی و همصدایی است و با توجه به «یدالله معالجماعت» قطعا چنین اقدامی موجب خیر و برکت خواهد بود.
سید رضا نریمانی، مداح اهلبیت در ادامه این نشست گفت: مدتی قبل با حاج منصور ارزی خدمت آیتالله مستجابی رسیدیم و این دیدار، اولین دیدار آقای ارزی بود و پس از آن شیفته ایشان شدند و به من گفتند که علما مظلوماند و نیاز است آنها را از این مظلومیت خارج کنیم.
وی با تأکید بر اینکه مواردی در وجود علما نهفته است که اگر نزد آنها برویم و در برابرشان زانو بزنیم، میتوانیم آنها را دریافت کنیم، توضیح داد:سختیهایی که در این روزها با آن دچاریم بهعلت دوری از علما است و نیاز است از علما بخواهیم برای رفع مشکلات دعا کنیم.
نریمانی با بیان اینکه نباید علما را تنها بگذاریم و نیاز است به آنها سر بزنیم، تصریح کرد: در اصفهان خدا نعمت علما را در اختیارمان گذاشته است اما قدر آنها را نمیدانیم، خصوصاً آیتالله مستجابی که درب خانهشان برای همه افراد در همه ساعات باز است و این مورد برای ما یک درس است.
این مداح اهلبیت با اشاره به اهمیت اقامامه اذان یادآور شد: زمانی که درباره پخش اذان صحبت میکنیم، اولین مرحله این است که خودمان در خانههایمان و برای خانوادهمان به آن پایبند باشیم تا فرزندانمان هم این کار را یاد بگیرند.
تأثیر اقامه اذان در روایات
وی با اشاره به روایاتی درخصوص اهمیت اذان گفت: در روایات آمده است که اگر در خانهای بیماری وجود داشته باشد، پخش اذان در بهبودی او مؤثر است، همچنین بیان شده است که اذان گفتن دائمی در گوش نوزاد باعث مهربان شدن او میشود در صورتی که فقط یکبار در گوش نوزاد اذان میگوییم و در روایتی دیگر آمده است که مؤذن در قیامت شافع است و میتواند دست ۴۰ هزار گناهکار را بگیرد.
در پایان این نشست نیز عباس شاهزیدی، شاعر و نویسنده اصفهانی اظهار داشت: حدود ۳ دهه قبل با آیتالله مستجابی آشنا شدم و با الطاف و روحیه پهلوانی او،که جذب شخصیتشان شدم.
وی با اشاره به اینکه در این سالها تا بهحال برای شخصی شعر نگفتم، توضیح داد: اما در حدود سن ۲۳ سالگی قصیدهای برای او سرودم، پس از سالها یک روز به منزل ایشان رفتم ولی متوجه حضور من نشدند و گفتند در این مدت اشعار زیادی برای من گفتهاند ولی چیزی از آنها به یاد ندارم اما شخصی به نام شاهزیدی شعری برای من گفته است که آن را قاب گرفتهام.
شاهزیدی تأکید کرد: دغدغه ایشان درخصوص اقامه اذان به دغدغه معصومان باز میگردد و در این راستا شاهد سفارشات ائمه درباره اذان هستیم.
این شاعر و نویسنده در پایان با اشاره به حدیثی از پیامبر(ص) بیان داشت: در این روایت آمده است اگر مؤمنان میدانستند چه برکاتی در اذان وجود دارد برای آن قرعهکشی میکردند.