
به گزارش حلقه وصل، چهارمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی با حضور آیتالله اعرافی رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور، حجج اسلام حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و شمسالله مریجی رئیس دانشگاه باقرالعلوم (ع) و جمعی از اندیشمندان و دانشجویان از سراسر کشور در مرکز همایشهای غدیر استان قم عصر روز گذشته (جمعه ۱۲ مرداد ماه) افتتاح شد.
*آیتالله اعرافی: دستیابی به علم انسانی ـ اسلامی نیازمند تعمیق در حوزه علوم اسلامی است
آیتالله اعرافی با بیان اینکه اسلام دینی تمدنی است، ابراز داشت: اسلام میتواند برای همه ابعاد و عرصههای زندگی انسان برنامه ارائه دهد و ما بنابر مفروضات معتقدیم بر مبنای قرآن یک تمدن وجود دارد. معارف قرآنی قافلهای از فکر و اندیشه درست کرده است.
وی افزود: اندیشه اسلامی صرفاً تک بعدی و تعلیق و پیوست زندگی بشری نیست و توانایی این را دارد که برای همه جنبههای زندگی بشری راهحل و نسخه ارائه دهد. البته این به معنای تعطیل کردن عقل بشری نیست و اسلام میتواند با تحولات بشری هماهنگ شود و نقش هدایتگری داشته باشد.
رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور با اشاره به نسبت اسلام با علم تصریح کرد: آنگاه که سخن از علم انسانی- اسلامی است، به معنای دخالت اندیشههای دینی در مبانی و مبادی علم است. زیرا علم جدا از ریشههای خود نمیتواند باشد و ذهن هر دانشمند محاط به مجموعهای از مبادی و مبانی است.
وی ادامه داد: عقل دینی در روش و متدلوژی دانش نیز میتواند اثرگذار باشد. کشف حقایق در جهان چند روشی است و عقل و نقل نیز در کشف حقایق میتواند مؤثر باشد و نیز برای کشف ابعاد وجودی عالم نمیتوان بر یک عصا تکیه کرد. اندیشه دینی همچنین میتواند در گزارههای علمی دخالت کند و نیز علوم انسانی از منظر اسلامی قابل نقد و ارزیابی است. برای دستیابی به علم انسانی و اسلامی نیاز به تحولات، تطورات و تعمقات در حوزه علوم اسلامی است.
*حجتالاسلام پارسانیا: دانشجویان در «طرح گفتمان» با نظرات متنوع علوم انسانی آشنا میشوند
حجتالاسلام پارسانیا با بیان تفاوت طرح ملی گفتمان با سایر طرحهای در حال اجرا در کشور ابراز داشت: طرح ملی گفتمان از چند جهت بر سایر طرحهای در حال اجرا برتری دارد. یکی از تمایزهای گفتمان با سایر طرحها؛ بلندمدت بودن این طرح است. مدت زمان سایر طرحها حداکثر تا دو هفته میباشد این در حالی که فاز آموزشی طرح گفتمان یک برنامه بلندمدت پنج ساله است.
وی افزود: وجه تمایز دیگر گفتمان به نحوه گزینش دانشجویان مربوط میشود. در سایر طرحها دانشجویان با رشتههای تحصیلی مختلف و پراکنده شرکت میکنند، در حالی که در طرح ملی گفتمان فقط دانشجویان نخبه رشتههای علوم انسانی شرکت میکنند، از دیگر مزایای این دوره آشنا شدن دانشجویان با طرحها و نظرات مختلف و متنوع است.
بر اساس این گزارش، این دوره با حضور بیش از ۴۰۰ دانشجو نخبه رشتههای علوم انسانی و اساتید برجسته حوزه و دانشگاه در دهکده وسف به مدت ۱۰ روز برگزار میشود.