
سرویس معرفی: اختتامیه سومین جشنواره حقوق بشر آمریکایی با حضور آیت الله اراکی دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی، محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری، اسماعیل آجرلو دبیر جشنواره، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان و جمعی از شاعران و چهره های فرهنگی در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم،حجت الاسلام محرابی، معاون فرهنگی سازمان بسیج مستضعفین با طرح سؤالی گفت: چرا حقوق بشر در نظام توحیدی، اصل حکومت برای خارج کردن انسان از شرک به سوی نور است؟ در همه اعصار، طواغیت ابزارهایی برای مدیریت و استعمار داشته اند.
وی ادامه داد:حقوق بشر آمریکایی یکی از ابزارهای استعمار نو برای سرکوب انسانهای مستقل، تضعیف ادیان الهی و توسعه لیبرالیسم است.
حجت الاسلام محرابی تصریح کرد: امسال در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، همه دشمنان ما و به خصوص آمریکاییها دست به دست هم داده اند و میگویند میخواهیم انقلاب اسلامی ایران را سرنگون کنیم، کسانی که ادعای حقوق بشر دارند، مردم را سرکوب و بازداشت می کنند.
وی با بیان اینکه آمریکا هیچ یک از بندهای حقوق بشر را رعایت نمی کند، افزود: در آمریکا حقوق سایر اقلیتها نادیده گرفته می شود، هالیوود در دو دهه گذشته بیش از 180 فیلم علیه سرخپوستان ساخته است؛ نزدیک 40 میلیون سیاه پوست که در آمریکا زندگی می کنند، کمترین سطح سواد را دارند، کمترین خدمات بهداشتی به آنها ارائه می شود و بیشترین آمار کشته شدگان را دارند.
حجت الاسلام محرابی گفت: جنبش 99 درصدی همیشه به یک درصد حاکم بر آمریکا معترض بوده است، اما آمریکا، این دولت ظالم ضد حقوق بشر، چماق حقوق بشر را بر سر ما می زند و برای تغییر در ایران از دومین جریان بزرگ تروریستی جهان، یعنی منافقین حمایت می کند.
وی خاطر نشان کرد:به فضل خداوند، ایران حقوق بشر اسلامی را در دنیا گسترش می دهد و با سلطه آمریکایی مبارزه می کنیم و مهمترین سیلی ما به حقوق بشر آمریکایی، حذف غده سرطانی اسرائیل از خاورمیانه است
در ادامه این مراسم عزیزی؛ حقوقدان به نمایندگی از مسئولان برگزاری نشستهای علمی و سمینارهای پژوهشی این جشنواره گزارشی از برگزاری این نشستها ارائه کرد و گفت: پیش از برگزاری این مراسم سه نشست در قالب سه پنل شامل «ماهیت، مفهوم و مبانی حقوق بشر امریکایی»، «نقد عملکرد حقوق بشری ملت امریکا در جهان» و «نقد عملکرد حقوق بشر امریکا نسبت به دولت و ملت ایران» ارائه شد.
اسماعیل آجرلو دبیر سومین جشنواره حقوق بشر آمریکایی، در ادامه این مراسم گفت: سومین دوره جشنواره حقوق بشر آمریکایی با هدف بیان واقعیت متناقض گونه آمریکا شکل گرفت و دبیرخانه به شکل مردمی و مستقل فعالیت خود را با حضور جمعی از فعالان فرهنگی آغاز کرد.
وی در ادامه ضمن قدردانی از تمامی نهادها و اشخاصی که در برگزاری این جشنواره همکاری کرده بودند از جمله مجمع تقریب مذاهب اسلامی، حوزه هنری، سازمان فرهنگی سراج،سازمان بسیج مستضعفین و ...گزارش مختصری از رویدادهای سومین دوره این جشنواره ارائه کرد و گفت: یکی از اتفاقات خوب این جشنواره، استقبال هنرمندان خارجی از موضوع حقوق بشر آمریکایی بود؛ 40 کشور خارجی در این جشنواره شرکت کردند که نشان می دهد چقدر حساسیت و وجدانهای بیدار در سطح کشورهای دیگر وجود دارد که وظیفه هنری و انسانی و فرهنگی خود را به انجام می رسانند.
آیتالله محسن اراکی؛ دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در این مراسم با اشاره به مبانی حقوقی در فقه و فلسفه اسلامی به ذکر نکاتی در مورد ویژگیهای حق و عدل از دیدگاه اسلام پرداخت و گفت: نخستین پرسشی که در اسلام مطرح میشود، این است که مبنای حق چیست و اینکه چرا فرد یا نهادی ذیحق است؟ که در فلسفه اسلامی پاسخی متقن و اساسی به این موضوع داده شده است.
وی ادامه داد: اساساً بر دو پایه اصلی و برهانی این مسئله مطرح میشود که اگر حق به شکل ذاتی تعلق به ماهیتی داشته باشد، لذا این امر نیازی به علت ندارد و در صورتی که ذاتاً دارای حق نباشد و از برون آن چیز باید بررسی شود، اینجاست که نیاز به علت داریم.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ادامه گفت: در قاعده و پایه دوم بحث بر سر این است که حق و عدل دو واژه ملازم یکدیگرند و حق وجه نظری عدل است و عدل وجه عملی حق و هر حقی در عین حال عدل است و عدل معلول حق، لذا عدل نیاز به اتصال به حقی دارد که از جمله صفات ذاتی است و لذا نیاز به اثبات ندارد.
وی تصریح کرد: بر این اساس ما برای عدل و حق یک زیرساخت ادلهای و برهانی داریم، چیزی که براساس منطق اسلامی و فلسفه وحیانی قابل اثبات است و از دیدگاه غربی این امر و این رابطه علت و معلولی مطرود بوده و از آنجا که سردمداران غربی اعتقادی به این معنا ندارند، لذا در عمل شاهد هستیم که حق و عدل در دیدگاه غربی مساوی با قدرت است.
اراکی افزود: به عبارتی دیگر حقوق بشر غربی مبتنی بر قدرت است، چرا که اساساً مبنایی برای اثبات حق در نگرش و بینش آنها وجود ندارد و اینگونه است که به طور مثال در سازمان ملل و شورای امنیت آن ۵ کشور قدرتمند به لحاظ تسلیحاتی و فناوری هر جا که مصالح خود را در خطر ببینند چون قدرت و غلبه بر کل جهان در دستان آنهاست، لذا حق وتو نیز به آنها داده میشود.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ادامه گفت: مسائلی که حداقل در یک قرن اخیر به عنوان فجایع انسانی از آن یاد میشود، نظیر تجاوز و اشغال سرزمینهای اشغالی از سوی رژیم غاصب اسرائیل همگی بر این منطق پوچ و ضدبشری استوار هستند، به این معنی که چون قدرت داریم و زورمدار هستیم، ولو شده به قیمت از بین رفتن جان و مال و ناموس عدهای ذی حق در جهان، این حق را به خود میدهیم که به حقوق آنها تجاوز و تعدی داشته باشیم.
وی تأکید کرد: نکته جالب توجه اینکه حتی ما به عنوان مسلمان که به وعده الهی پایبند هستیم که قطعاً نباید زیر بار زورگویی و چپاول دول قدرتمند و زورگو برویم، اگر حتی بر فرض محال پایبند به آن چیزی باشیم که به طور مثال در سازمان ملل در جریان است و منطق سیاسی دولتهای زورگو را باور داشته باشیم، باز اینجا با پدیده شوم و حیرتآوری مواجه هستیم و آن حقوق بشر امریکایی است، چرا که امریکا نشان داده است در بسیاری از مقاطع و برههها حتی با منطق سیاسی و ادعای حقوقی هم پیمانانش در سازمان ملل به عنوان نهادی که اساساً برخاسته تا احقاق حق نماید نیز مخالف است و اخیراً شاهد هستیم که خود را از بسیاری از معاهدهها و کنوانسیونهای جهانی نیز خارج کرده است.
اراکی اظهار داشت: به راستی در این غوغای جهانی که حق و ناحق دچار گرد و غبار شده است، تکلیف چیست و چگونه میتوان اطمینان داشت در بسیاری از مذاکرات و وعده و وعیدهای دولتهای غربی و در رأس آنها امریکا، طرف مقابل زیر قول و وعده خود نخواهد زد؟ پاسخ به این پرسش این است که ما به عنوان مسلمان و متعهد و ملتزم به قرآن و عترت براساس نص صریح قرآن در سوره انعام که میفرماید: «اوفو بالعقود» خود را پایبند و ملزم به رعایت عهد و قول خود خواهیم دانست، هرچند که ممکن است طرف مقابل کافر و مشرک و غیرمسلمان نیز باشد که البته قرآن در این باره نیز گفته است که هر جا طرف مقابل بدعهدی کرد تو نیز مجاز هستی که عهد خود را بشکنی. با این وجود مسئلهای که بسیار اهمیت دارد اینکه در مورد مسائل اخیر در عرصه سیاسی طرف مقابل که خود را ملزم به رعایت فرامین الهی نمیداند، با این اوصاف پس تکلیف چیست؟
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پایان سخنان خود گفت: پاسخ روشن است، از آنجا که مبنای حقوق بشر امریکایی و غربی قدرت و غلبه است، لذا ما نیز باید به چنان قدرت و نیرویی دست پیدا کنیم که هر جا مشاهد شد طرف مقابل قصد شیطنت و برهم زدن معاهدات و وعدههای خود را دارد، با استفاده از حربه قدرت و اعمال فشار او را مجاب به رعایت حقوق ما نماید؛ امری که ما بر رسیدن آن بسیار تأکید داریم و مسئولان نظام نیز هوشیارانه به آن میپردازند و تجهیز موشکی و اصرار بر تبدیل شدن به قدرت هستهای در منطقه از جمله مصادیق آن است.
سپس در بخش علمی و پژوهشی از نفرات زیر با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی تقدیر به عمل آمد:
جواد حاجیپور از البرز، محمد صدری، محمدحسین زاهدیان، حسین قاضیزاده، مرتضی رفیعی، محمدصادق کوشکی، محسن ابوالحسنی از تهران.
در ضمن مهدی سعیدی از تهران نیز به خاطر تألیف کتابی در این مضمون مورد تقدیر قرار گرفت.
در ادامه این مراسم از محمد گلریز؛ خواننده انقلابی و خانم معصومی اصلی؛ فعال فرهنگی جوانان و بانوان در حوزه استکبارستیزی با اهدای تندیس جشنواره قدردانی شد.
در بخش جنبی نیز برگزیدگان به شرح زیر مورد تقدیر قرار گرفتند:
محمد مرادی، مهدی صالحزاده(اپلیکیشن موبایل و فضای مجازی)، مسعود حسنلو، جلال عربنژاد، محمدمهدی خیراندیش، حامد فقهی نجفآبادی (ایده پردازی بازیهای رایانهای) و امید استیلی، ابوالفضل کرمانینسب و مهدی بکایی (کلیپ و نماهنگ)
در نهایت پیش از تقدیر از برگزیدگان بخش هنری و ادبی جشنواره از کتاب «گزارش نقض حقوق بشر توسط امریکا در سالهای ۲۰۱۶ و۲۰۱۷» با حضور آیت الله اراکی رونمایی شد.