به گزارش حلقه وصل، با شروع واکسیناسیون علیه کرونا در جهان، مسئولان بهداشت و درمان کشورمان نیز در تکاپوی تامین واکسن معتبر و موثر برای جمعیت کشور بودند و بر همین اساس هم وزارت بهداشت تاکید کرد که تامین واکسن کرونا در کشور را از سه طریق واردات، تولید داخل و تولید مشترک به شرط انتقال دانش فنی، پیگیر است.
آنچه در واکسیناسیون علیه کرونا گذشتدر عین حال اعلام شد که برای دستیابی به اهداف نهایی واکسیناسیون و قطع گردش ویروس، باید نسبت به مصون کردن حداقل ۷۰ درصد جامعه اقدام کرد و بر این اساس باید نزدیک به ۶۰ میلیون نفر در کشور واکسینه شوند. بنابراین اگر مبنا دریافت حداقل دو نوبت واکسن به ازای هر فرد باشد، نیازمند ۱۲۰ میلیون دوز واکسن برای کشور خواهیم بود.
به موازات این مباحث، سند ملی واکسیناسیون برای تعیین اولویتها و فازبندیهای تزریق واکسن کرونا در کشور تدوین شد و چهار فاز زمانی را برای واکسیناسیون ایرانیان تعیین کرد که به ترتیب شامل کادر بهداشت و درمان، سالمندان بالای ۶۵ سال، بیماران خاص، مشاغل حساس و در نهایت عموم مردم بود.
همچنین طبق اعلام وزارت بهداشتیها برآورد شده بود که برای کشور ۲۷۰ میلیون دوز واکسن کرونا از طریق همان سه استراتژی تامین شود و حتی گفته شده بود که در صورت تحقق ۴۰ تا ۵۰ درصدی این برنامه نیز میتوان ۱۲۰ میلیون دوز واکسنی را به عنوان نیاز کشور برای انجام واکسیناسیون همگانی برآورد کرد و واکسیناسیون را به صورت کامل انجام داد، اما این عدد و رقم ها به دلیل آنچه که مسئولان وقت بهداشت و درمان کشورمان بدعهدی کشورها و شرکت های واکسن ساز می خواندند، با گذشت هفت ماه از شروع برنامه ملی واکسیناسیون علیه کووید-۱۹ هنوز محقق نشده است. به طوری که تاکنون ۱۹ میلیون و ۴۶۷ هزار و ۸۵۸ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۹ میلیون و ۶۸۴ هزار و ۶۶۹ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۲۹ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۵۲۷ دُز رسیده است.
از سوی دیگر عدم توفیق بخش خصوصی در واردات واکسن و در عین حال تولید کم دو واکسن کووایران برکت و پاستوکووک که مجوز مصرف اضطراری را دریافت کردند، از دیگر عوامل سرعت پایین واکسیناسیون در کشور محسوب میشود که در برخی بازههای زمانی منجر به تاخیر در واکسیناسیون گروههای هدف یا کمبود دز دوم واکسن و تغییراتی در زمانبندی فازهای واکسیناسیون در کشور شد.
هرچند که به گفته علیرضا رییسی- معاون بهداشت وزارت بهداشت، با پایان فاز اول واکسیناسیون برای کادر بهداشت و درمان، تاکنون در فاز دوم ۸۷ درصد گروه سالمندی، یعنی افراد ۶۰ سال به بالا، واکسینه شدند. همچنین در فاز سوم نیز تقریبا بالای ۸۰ تا ۹۰ درصد واکسیناسیون بیماران خاص و مشاغل حساس به پایان رسیده و به موازات این گروهها مراحل پایانی واکسیناسیون عشایر بالای ۱۸ سال در کشور سپری میشود و در برخی از جزایر کشور نیز افراد ۱۸ سال به بالا واکسینه شدند.
در عین حال در حال حاضر موعد واکسیناسیون گروههای سنی ۵۰ سال به بالا فرا رسیده است و حتی در برخی استانهای جنوبی و مرزی افراد ۴۰ سال به بالا هم واکسن کرونا را دریافت میکنند. همچنین واکسیناسیون صنایع و مراکز تولیدی هم در کشور آغاز شده است. با این حساب، به گفته وزارت بهداشتیها، عملا ایران وارد فاز چهارم واکسیناسیون علیه کرونا شده است.
قولهای رییس دولت سیزدهم برای سلامتحالا اما، دولت جدید وعدههای امیدوارکنندهتری برای واکسیناسیون علیه کرونا داده است. به طوری که رئیس جمهور ابراهیم رییسی، از ابتدای ورودش به کارزار انتخابات ریاست جمهوری یکی از اولویتهای مهمش را مهار کرونا دانست و حالا هم که در کسوت رییس جمهور سوگند یاد کرده است، همچنان بر این موضوع تاکید میکند. به طوری که شب گذشته در اولین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم مقابله با کرونا را یکی از موضوعات اصلی کشور دانست و وعدههایی نظیر واردات واکسن، تامین مالی واکسن، تسریع واکسیناسیون، پرداخت معوقات کادر درمانی و... را مطرح کرد.
وعده ورود ۴۰ میلیون واکسن کرونا تا پایان شهریوروی با بیان اینکه در دولت اعلام کردیم همه مردم واکسینه شوند و با قوت این کار دنبال خواهد شد، اعلام کرد که تولید داخلی نمیتوانست نیاز داخلی را تامین کند و برآوردمان این بود که برای مصرف داخلی نیازمند ۱۰۰ میلیون دوز واکسن هستیم. بر این اساس تا آخر شهریور ۴۰ میلیون دوز قطعی است و برای تامین واکسن، وزارت خارجه و بهداشت نیروهای خود را بسیج کردهاند.
رییسی اعلام کرد که تامین منابع ریالی و ارزی برای واردات واکسن در اولویت بوده و انجام شده است و قول داد که با افزایش واردات واکسن و تقویت تولید داخلی طی روزها و هفته های آینده کار واکسیناسیون با شتاب بیشتری انجام خواهد شد.
وی انجام هر نوع اقدامی مانند بازگشایی مدارس را هم در گرو واکسینه شدن حد قابل قبولی از مردم دانست.
معوقات کادر درمان سریعا پرداخت شوندرییس جمهور همچنین از دستورش مبنی بر پرداخت سریع معوقات کادر درمان خبر داد.
وعدهها و برنامههای شانزدهمین وزیر بهداشت جمهوری اسلامی در گیرودار کرونادر عین حال اکنون دکتر بهرام عیناللهی- به عنوان شانزدهمین وزیر بهداشت جمهوری اسلامی و سومین وزیر بهداشت چشم پزشک، در اوج طوفان دلتا کرونا که مرگهای ۵۰۰ تایی و ۶۰۰ تایی را در کشور رقم زده است، بر مسند دومین وزارتخانه بزرگ دولت تکیه زده است.
از ناامیدی تا آمدن به میدان دفاع از سلامتعیناللهی در جلسه بررسی صلاحیتش در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که من دشواریهای بیماری کرونا را با پوست و گوشت و استخوان حس کردم. در اسفند ۹۸ از نخستین پزشکانی بودم که کرونا گرفتم و مرگ را به چشمانم دیدم. امیدی به زنده ماندن نداشتم و جز تصویری از پرستاران و پزشکان بیمارستان مسیح دانشوری که برای زنده ماندنم تلاش میکردند، چیزی در ذهنم ندارم. خداوند دستانم را گرفت و جانی دوباره داد تا به میدان دفاع از سلامت بیایم و اجازه ندهم پرچم سفید روی زمین بماند پرچمی که ۴۰ سال قبل در دفاع مقدس در بهداری کل سپاه در دست گرفتم.
سلامت نباید معطل تصمیم گیری این و آن شودوی معتقد است که وزیر بهداشت وقتی وزیر است که در کنار مردم ایستاده باشد و خود را برای حفظ سلامت مردم به آب و آتش بزند تا بیماران بهبود یافته و رنج بیماری شان پایان یابد و اعلام کرد که من یک طبیب و نه صنعتگر و نه تاجر هستم. من دوشادوش مدافعان سلامتم. نمی توان سلامت مردم را معطل تأخیر و تعطیل در تصمیم گیری این و آن کرد. دفاع از سلامت مردم نباید معطل شخص و چیزی دیگر شود. حفظ جان مردم مهمترین اولویت دولت است. سلامت مردم خط قرمز ماست.
وزیر بهداشت برنامه اصلیاش را واکسیناسیون گسترده و تامین واکسن به عنوان مهمترین عامل کنترل کرونا، اعلام کرد و حتی قول داد که تا ۲۲ بهمن امسال واکسیناسیون کرونا تمام خواهد شد. قولی که همه امیدوار به تحقق آن هستند؛ چراکه تنها راه کنترل کرونا در همه دنیا، قطع زنجیره انتقال از طریق واکسیناسیون و البته ادامه رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
اقدام برای واردات واکسن از هر طریقبه گفته عیناللهی، در کشور۶۰ میلیون جمعیت بالای ۱۸ سال داریم که به هر نفر باید دو دوز واکسن تزریق شود پس به ۱۲۰ میلیون واکسن نیاز داریم. طبیعتا میزان تولید داخل واکسن به ۹۸ میلیون دوز نمی رسد، پس ناچار به واردات واکسن هستیم. وی در همین راستا گفت: از همه کسانی که بتوانند این کار را انجام بدهند کمک میگیریم و حتی از بخش غیردولتی استفاده می کنیم منتها وزارت بهداشت باید نظارت داشته باشد چون واکسن چرخه سرما دارد و باید واکسن هایی که انجام میشود نیز ثبت شود.
تداوم بیماریابی در قالب طرح شهید سلیمانییکی دیگر از برنامههای وزیر بهداشت دولت سیزدهم، تداوم طرح شهید سلیمانی و بیماریابی فعال در قالب آن است. در عین حال قول داد که در مدیریت کرونا از نظرات نمایندگان مجلس استفاده کند تا نظرات مردم را منتقل کنند. همچنین اعلام کرد که بسیاری از اختیارات باید به استان ها واگذار شود تا آن ها با توجه به شرایط عمومی استان تصمیم گیری کنند.
کاهش هزینههای مردم در سلامتیکی دیگر از برنامههای شانزدهمین وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ایران، کاهش هزینههای مردم در حوزه سلامت به ۲۵ درصد است و وعده داد که با اختصاص منابع مالی پایدار باید این هزینههای کاهش یابند.
عیناللهی معتقد است که برای تامین سلامتی به منابع مالی پایدار نیاز داریم. برای مثال بخشی از درآمد هدفمندی یارانهها باید به این حوزه اختصاص پیدا کند. ما نمی توانیم در این محور فقط به درآمد نفت تکیه کنیم، یا می توانیم برای بسیاری از کالاهای آسیب رسان به سلامت مردم عوارض وضع کنیم و درآمد آن را به حوزه سلامت اختصاص دهیم.
افزایش پوشش بیمهای؛ از دندانپزشکی تا کرونااز سوی دیگر افزایش پوشش بیمه پایه درمان یکی دیگر از اولویتهای وزارت بهداشت دولت سیزدهم است که سکاندار آن اعلام کرده که بر اساس بند ۳ ماده ۷۴ قانون برنامه ششم و بند ۹ سیاستهای کلی سلامت باید پوشش بیمه پایه درمان را برای کل بیماران افزایش دهیم و بیمه رایگان برای اقشار آسیبپذیر را مورد توجه قرار دهیم. پوشش بیمه باید افزایش پیدا کند و بیمههای تکمیلی نیز باید ساماندهی شوند. همچنین پوشش خدمات دندانپزشکی باید افزایش پیدا کند و بیمارهای نوپدید نیز پوشش داده شود، برای مثال همه خدمات بیماری کرونا باید پوشش داده شود.
پیشگیری مقدم بر درماندر عین حال به اعتقاد عیناللهی پیشگیری نسبت به درمان اولویت دارد و با پیشگیری مخاطره درمان را شاهد نخواهیم بود. بر همین اساس هم وی اعلام کرده است که خانه بهداشت را در همه مناطق کشور تقویت خواهد کرد.
وی همچنین اجرای برنامه پزشک خانواده را هم که البته در همه دولتهای وعدههای زیادی برای تحققش داده شده، از اولویتهای اجرایی خود در وزارت بهداشت خوانده و گفته است که نظام پزشک خانواده برای ما ارجحیت دارد، نظام ارجاع در قانون برنامه و سیاستهای کلی سلامت به ما تکلیف شده است و از ما خواستهاند به موضوع پزشک خانواده توجه شود، اگر بتوانیم زیرساخت الکترونیکی و امور فرهنگی این حوزه را انجام دهیم، ایجاد این مهم هم تسهیل می شود، امروزه کشورها برای کنترل اقتصادی و بهبود خدمات نظام سلامت پزشک خانواده دارند.
ایجاد نظام سلامت الکترونیکوزیر بهداشت دولت سیزدهم معتقد است که یکی دیگر مشکلات ما این است که آمار درستی از نظام سلامت نداریم، اما وقتی این مشکل رفع می شود که نظام سلامت الکترونیک داشته باشیم. نظام الکترونیک سلامت تعارض منافع را هم از بین می برد.
بازشناسی، تببین، ترویج، توسعه و نهادینه کردن طب سنتی استاندارد و علمی در کشور، یکی دیگر از برنامهها و قولهای وزیر بهداشت است. همچنین ارائه رایگان خدمات مراکز درمان ناباروری یکی از وعدههای مهم دیگری است که به گفته عیناللهی قرار است در دوران سکانداری او بر وزارت بهداشت مورد توجه قرار گیرد.
به هر حال بهرام عیناللهی با این برنامهها و اولویتها که مهمترینش به کرونا اختصاص دارد، توانست ۳ شهریور ۱۴۰۰ در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با ۲۱۴ رای موافق، ۵۵ رای مخالف و ۱۵ رای ممتنع، اعتماد مجلسیها را کسب کند، اما باید دید که آیا میتواند با تحقق این وعدهها اعتماد مردم را هم به خود جلب کند؟.