میثم مرادی بیناباج رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی پیرامون اجرای روضه نمایش«بانوی بینشان» در حرم مطهر رضوی به حلقه وصل گفت: در مساله توجه دادن جامعه به بهرهگیری از معارف اسلامی و تعمیق هویت دینی، هنر بهترین امکان و بستر برای انتقال معارف و مفاهیم عالی انسانساز است.
وی بیان داشت: برای اولین بار در تاریخ فعالیتهای فرهنگی آستان قدس رضوی، نمایشی آیینی در حرم مطهر رضوی اجرا شد. روضه نمایش«بانویبینشان» با سبکی خلاقانه که ترکیبی از خوانش و نقالی بود که به مدت 3 روز در حرم مطهر رضوی اجرا شد.
مرادی تصریح کرد: در این برنامه بازیگرانی نامآشنا از سه نسل تئاتر مشهد و هنرمندان مطرحی از تهران حضور داشتند. اجرای روضه نمایش «بانوی بینشان» در حاشیه رویداد «چله نمایش مردم انقلاب» و به همت حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی اتفاق افتاد.
وی ضمن بیان اینکه این اثر در زمانی کوتاه و با اخلاص همه دستاندرکاران نمایش آماده شد، گفت: در حاشیه رویداد فرهنگی هنری «چله نمایش ما» با همکاری موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، زائران برای اولین بار شاهد اجرای یک نمایش مذهبی و آیینی در حرم مطهر رضوی بودند. اجرای نمایش در حرم مطهر رضوی هنر نمایش را اعتلا میبخشد.
هنر در کنار منبر
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی با بیان مستعد بودن خیل زائران حرم مطهر رضوی برای دریافت پیامهایی مبتنی بر معارف رضوی افزود؛ قطعا اجرای نمایشهایی با مضمون شناخت سیره امامان و تاریخ دین اسلام، بر کیفیت زیارت زائران خواهد افزود و هنر نمایش در این زمینه میتواند نقش مهمی را ایفا کند.
مرادی بیناباج با اشاره به تشرف سالانه بیش از 20 میلیون نفر به حرم امام هشتم، تصریح کرد: با توجه به چنین ظرفیتی شایسته است در داخل یا مجاور محدوده حرم مطهر، فضاهایی برای اجرای فعالیتهای هنری فراهم شود.
وی با بیان اینکه هنر، زبان بسیار مؤثری در انتقال و ماندگاری مفاهیم دارد، خاطرنشان کرد: میتوان از زبان هنر در همراهی با مجالس مرسوم مانند منبر و سخنرانی بهصورت مکمل استفاده کرد و این تجربه در حرم مطهر با اجرای روضه نمایش«بانوی بینشان» محقق شد.
بیناباج افزود: باور داریم روضه نمایش «بانوی بینشان» جز با عنایت حضرت رضا(ع) اجرا نمیشد و این مهم نشاندهنده روشنبینی و نگاه بلند مسئولین آستان قدس رضوی به لزوم استفاده از ظرفیتهای هنری در محدوده حرم مطهر رضوی است.
هنر برای دعوت به فلاح
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی با بیان این که هنر بهترین امکان و بستر برای انتقال معارف دینی و مفاهیم عالی انسانساز است به روایتی از امام صادق(ع) اشاره کرد که فرمود: «مردم را با غير زبان خود، به دین دعوت كنید...».
وی افزود: قالب هنر نمایش و سایر هنرها از ظرفیت دعوت مردم به راه فلاح و رسم زندگی صالحانه به شرط پیوند با معارف دینی برخوردارند و هنرمند مومن بیش از هر کسی مشتاق عرض ارادت به ساحت نورانی امامان معصوم و ایفای نقش خود در ساختن جامعه ایمانی است.
چرا سالنهای نمایش در ایام عزاداری تعطیل است!
وی در انتقاد از این که چرا سالنهای نمایش شهر در ایام مناسبتهای مذهبی بسته و تعطیل است، گفت: وقتی مساله امروز نمایش، دعوای عِلم و کلیسا در دوران انگیزاسیون یا کشف ینگهدنیاست!، روشن است که سالنهای نمایش در روزهای عزای ائمه هدی علیهمالسلام تعطیل میماند. متاسفانه جریان هنر نمایش در ایام مناسبتهای مذهبی نظیر دهه فاطمیه و ماه محرم، آثار شایستهای تولید نمیکنند! در حالی که مضامین دینی و اعتقادی و باور مردم به آنها بهترین دستمایهها برای تولید آثار فاخر هنری مورد علاقه عموم است.
وی با بیان اینکه قاطبه هنرمندان ما باورمند به دین و دوستدار اهل بیت علیهمالسلام هستند، گفت: با این حال متأسفانه سالهاست که تولید آثاری با مضامین دینی و مذهبی از سوی جامعه هنری با عنوان «هنر سفارشی» شناخته میشود و این یک تلقی ناصواب است، چرا که معتقدیم، تولید و اجرای نمایش با مضمون سیره و زندگی اهل بیت علیهمالسلام و معارف دینی، عنایت و سفارش خود ایشان است.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تجربه نشان داده در صورت تولید آثار هنری با مضامین دینی و مذهبی، با استقبال جامعه مواجه خواهد شد، تصریح کرد: در مناسبتهایی مثل ایام عید و عزای معصومین علیهمالسلام، میلیونها نفر در ایران برای اجرای مناسک و آیینهای مذهبی در کنار هم جمع میشوند و رفتارهای اجتماعی مردم تحت تأثیر آن مناسبتها قرار میگیرد. اگر این ظرفیت در هر نقطه از جهان بود، جریان هنری آنجا به بهترین شکل از آن استفاده میکرد و سالنهای نمایش، همراه با مردم فعال میشد. اما متأسفانه به نظر میرسد برخی از فعالان هنری با این که دایم از تولید آثار هنری برای مردم سخن میگویند، دانسته یا نادانسته نگاه و الگوی سخنان و تولیداتشان، تحت تأثیر جریانات روشنفکری غربگرا است و صرفا مترجم مکاتب و نظریات ادبی هنری غرب هستند و به باورهای مردم خود توجهی ندارند.