به گزارش حلقه وصل، گلعلی بابایی رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس، نویسنده و پژوهشگر ادبیات داستانی دفاع مقدس درباره این اعتقاد برخی منتقدان که میگویند «آثار «هنر انقلاب اسلامی» در انطباق با نیازهای روز مخاطبان دچار ضعف است» گفت: یکی از عوامل عدم انطباق آثار هنری هنر انقلاب اسلامی با نیازهای روز جامعه کنونی که گاهی در نظر مخاطبان بزرگ هم جلوه میکند، برمیگردد به نوع جذابیتهایی که در زمانه ما ایجاد شده و محدودیتهایی که هنر انقلاب در پرداختن به آنها وجود دارد.
وی ادامه داد: باید پذیرفت که در دوران جدید هنر انقلاب اسلامی در ارائه برخی مضامین و موضوعات محدودیتهایی دارد، اما این محدودیتها را نباید به عنوان نقصان یا ضعف برای این هنر در نظر گرفت؛ هنر انقلاب اسلامی به دلیل تقیدش به ارزشهای اخلاقی نمیتواند و نباید به برخی از این جذابیتهایی که بیشتر آنها موید غفلت و ابتذال هستند، ورود پیدا کند.
بابایی با اشاره به هنر کشورهای غرب اظهار کرد: هنرمندان غربی به دلیل عدم تقیدشان از هر چیزی که می خواهند حرف میزنند و همه چیز را نشان میدهند، اما ما محدودیتهای ارزشمندی داریم که دین و اخلاقمان برای ما تعیین کردهاند؛ از این نظر وقتی خودمان را مجاز به ورود به همه مسائل نمیدانیم این به خودی خود آثار هنریمان را با نوعی از محدودیتها و بدینترتیب با عدم جذابیتهای مد روز که پسندیده نیستند مواجه میکند.
این نویسنده ادبیات داستانی دفاع مقدس گفت: یکی از دلایلی که باعث شده ما در دوران انقلاب اسلامی نتوانیم در حوزه رمان موفقیتهای چشمگیری داشته باشیم، یا موفقیتهای گاه به گاهمان را به راحتی تکرار کنیم و آثار شاخص زیادی در این زمینه نداریم، وجود همین محدودیتهای ارزشی دینی و اخلاقی است که خودمان آنها را پذیرفتهایم.
وی توضیح داد: رمان در معنایی که امروز تا حدودی پذیرفتهشده است باید ظرافتها و جذابیتهایی داشته باشد که مخاطبان، آنها را دنبال میکنند. اما رمان انقلاب اسلامی به دلیل برخی محدودیتهای مقبول و موجه نتوانسته آن جذابیتها را در خود جای دهد و شاید هیچ وقت هم نتواند جذابیتهایی از آن جنس را بپذیر و در خود ایجاد کند. به همین دلیل از نگاه برخی منتقدان و مخاطبان امروزی که میخواهند آثار این هنر متعهد را با آثار نویسندگان غرب مقایسه کنند، رمانهای ما فاصله زیادی با رمانهای غرب دارد.
بابایی گفت: به همین دلیل من تصور میکنم یکی از کارهایی که ما به شدت به آن نیاز داریم، مطالعه و بررسی و کاوش در حدود و ثغور، تکالیف و وظایف هنر انقلاب اسلامی و هنر غیرانقلابی است، تا با تفیک این دو حوزه بتوایم اولا هنرمندانمان را در خصوص فعالیتهایشان به خودآگاهی نزدیک کنیم. و در ثانی نوع هنر خودمان را معرفی کرده و تکلیف آن را با جذابیتهای پذیرفتهشده ولی مبتنی بر غفلت روشن سازیم. اتفاقا فکر میکنم ذکر این تفکیکها خودش میتواند در جای خود از جذابیت زیادی برخوردار باشد که کمتر کسی به این کار پرداخته است.