
خبرنگار سرویس تلنگر حلقه وصل، در راستای تبیین و آسیبشناسی ترفندها و انتقادات معارضین و مخالفان حکومت اسلامی ایران -که مدعی هستند جمهوری اسلامی با تحمیل دین به دولت قصد تزریق اجباری مباحث فرهنگی و اخلاقی به جامعه را دارند-، با حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدجواد نوروزی، دکترای علومسیاسی (گرایش جامعهشناسی) از دانشگاه امام صادق(ع) و عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گپ و گفتی انجام داده که قسمت دوم آن را منتشر کردیم. در این قسمت به شبهات ایجاد شده معارضین درخصوص احکام و فرهنگ اسلامی، نظارت استصوابی و گزينش ايدئولوژيک میپردازیم.
خبرنگار حلقه وصل در این گفتوگو سعی کرده مصاحبه را به سمتی هدایت کند که ضمن پاسخگویی به شبهه مذکور، به تحلیلی جامع و درستی درباره وضعیت مطلوب فرهنگی و اخلاقی یک حکومت اسلامی دست یابیم.
دکتر محمدجواد نوروزی در ادامه درباره برخی از شبهاتی که در زمینه نظام حقوقی اسلام از جمله مجازات سنگسار، قطع اعضای بدن و اعدام وجود دارد گفت: هر حکمی که در اسلام وضع شده چون آن حکم از طرف شارع مقدس و حاکم اسلامی ایجاد شده حتما یک حکمت و فلسفهای دارد.
وی افزود: همانطور که در سطور بالا هم اشاره کردیم هر مقولهای که در جامعه اسلامی وضع میشود باید بر اساس و معیار اسلام ارزیابی و نتیجهگیری شود و نمیتوان با نظریههای غربی و از زوایه دید حکومت سکولاری حکم به درستی و نادرستی آن داد.
این استاد حوزه و دانشگاه با تصریح این مطلب که هر نظامی برای خود شیوه و اساسنامهای برای حکومتداری دارد افزود: هر نظام حقوقی با توجه به ظرفیت ها، موقعیتها و شرایط جامعه خود قوانین را وضع و تشریح نموده و سپس اجرا میکند.
به خاطر فشار افراد معلومالحال احکام شریعت تعطیل نخواهد شد
استاد علوم سیاسی موسسه امام خمینی(ره) در پاسخ به این سوال که چرا نظام عملا نسبت به حکم شرعی سنگسار عمل نمیکند و شبهه معارضین که میگویند احکام قساوتمندانه شريعت از قبیل سنگسار، قطع اعضای بدن و اعدام به دليل تغيير دين از احکام غير قابل انکار شريعت هستند که هم در قانون مجازات اسلامی آمده و هم اجرا شده و می شوند»؛ همانطور که مشاهده میکنید به راحتی به انکار احکام مسلم شریعت نیز میپردازند تا با استفاده از آن به اهداف خود که نبودن حقوق بشر در ایران و ضربه زدن به فرهنگ اسلامی برسند، گفت: البته هنوز این حکم در نظام حقوقی اسلام وجود دارد ما برخی اوقات شرایط و اقتضائاتی پیش میآید که به مصلحت است که برخی از احکام کمرنگ شده و برای مدتی مسکوت بماند تا به وجه معرفی و تبلیغ جمهوری اسلامی لطمهای وارد نشود.
مدیرمسئول و سردبیر نشریه معرفت با اعلام اینکه در برخی از احکام اهم و مهم کردن اشکالی ندارد افزود: با توجه به مصالح نظام جمهوری اسلامی ایران و با نظر ولیفقیه احکام اهم و مهم خواهد شد و هرچند این موضوع را مدنظر داریم که به خاطر فشارهای بینالمللی و سیاسی عدهای معلومالحال، نسبت به اقامه حقوق الهی، کوتاهی صورت نخواهد گرفت.
حکومت اسلامی باید در صدد احیای علوم انسانی اسلامی باشد
این فرهیخته علوم سیاسی با طرح این موضوع که در هر خط فکری باید به فضا و اتمسفر آن توجه داشت گفت: همانطور که یک سکولار بر اساس فضای فکری خود زندگی میکند، یک مسلمان نیز بر اساس جو اندیشهایش فعالیت دارد و نمیتوان خطوط فکری را با یکدیگر یکی کرد. به عبارت دیگر وقتی جمهوری اسلامی درصدد اسلامی سازی تمام مظاهر اجتماعی و فرهنگی خود است، بدین معناست که میخواهد فضای فکری اسلام را در جامعه پیاده کند و نمیخواهد و نمیتواند به دایره فکری دیگر حکومتها اجازه نظر و دخالت دهد.
وی به تبیین ادعای معارضین نظام اسلامی ایران درباره تحکم و اجبار دولت به یکسان سازی فرهنگ جامعه ایران پرداخت و اظهار داشت: آنچه که مطرح است این موضوع مهم است که ما میخواهیم نظام علومانسانی اسلامی در جامعه ایجاد کنیم؛ یعنی اسلامی کردن بدین معنا نیست که ما میخواهیم همه چیز و همه کس را تغییر دهیم .
دکتر نوروزی خاطر نشان ساخت: درد ما نبودن جریان اسلامی در رگهای علوم انسانی از جمله هنر و فرهنگ ماست. آیا این مساله بدین معناست که میخواهیم فضای زندگی را برای افراد مختلف از جمله مخالفان مبانی فکری تنگ کنیم؟ شاید کسانی که تفکر سکولاریستی دارند این رویه فرهنگی را نپذیرند و مقاومت کنند. اما هرکس که میخواهد یک شهروند آبرومند جامعه باشد، با احیای ارزشهای دینی در علوم انسانی میتواند شفاف و راحت زندگی کند و توانمندیها و تجربیات خود را به منصه ظهور برساند. لذا اسلامی کردن جامعه بدین معناست که ما میخواهیم علوم انسانی ما رنگ و بوی اسلامی بدهد و دنبال این موضوع هستیم از دانشی که مبتنی بر تفکر سکولاریسمی بعد از رنسانس دامن علوم انسانی جوامع اسلامی گرفت، دوری گزینیم .
نظام گزینش و فیلترینگ در میان غربیها دقیقتر از ایران است
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به بررسی شبهه دیگری که از طرف معارضین نظام درباره نظارت استصوابی و گزینش ایدئولوژیکی جمهوری اسلامی وجود دارد پرداخت و گفت: همانطور که قبلا اشاره کردم فعالیت اجتماعی در آموزههای اسلام کاملا آزاد است و نظام اسلامی نگاه مترقی و روشنی به مساله آزادی بیان و تفکر در میان مردم حتی در میان اقوام و ادیان دارد. اما وقتی که مساله پذیرش مسئولیت و قبول پستهای تأثیرگذار و کلیدی میشود، وجود یک فیلتر و صافی ضروری است.
عضو شورای بازنگری و ارتقاء علوم سیاسی شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه برخورد گزینشی و انجام ارزیابی در همه نظامهای حقوقی جهان یک امر توجیهپذیر است گفت: مگر میشود یک نفر مسئولیت و زعامت گروههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را قبول میکند مورد ارزیابی و سوال و گزینش دستگاهها و افراد حقوقی رسمی آن جامعه قرار نگیرد؟
عضو شورای علمی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری با اعلام اینکه گزینش و انجام فیلترهای اخلاقی و سیاسی در کشورهای غربی بسیار دقیق و سختگیرانهتر از ایران است گفت: در نظام سکولاریستی آمریکا یک رئیس جمهور و یک نماینده سنا وقتی موقع انتخابات میشود شعارهای خوش آب و رنگ بسیاری میدهد، اما وقتی به مقام و منصب میرسد، باید بلادرنگ و بلااستثنا در امتداد اهداف و منافع گروههای صهیونیستی منتفذ در آمریکا باشد وگرنه هیچ شانسی برای ورود به دایره قدرت در آمریکا ندارد! این بدین معناست در نظامی که مدعی آزادی و دموکراسی هستند، فیلترهایی نامحسوس هستند، نمیگذارند افرادی وارد عرصه شوند که برخلاف عقاید و اهداف کلان آنها حرکت کند.
مدیر گروه فقه سیاسی جامعهالمصطفی با بیان اینکه جمهوری اسلامی در 36 سال اخیر در گزینش افراد صالح وتمام عیار برای پستهای حساس کشور موفق عمل نکرده است گفت: چون ما نتوانستیم نظارت دقیق و فیلتر متقنی برای گزینش افراد صالح داشته باشیم، معمولا کسانی مسئولیتها را برعهده گرفتهاند که دچار ضعفهایی در حکومتداری هستند و نمیتوانند اهداف عالیه حکومت اسلامی را پیگیری کرده و به سرانجام برسانند.