سرویس حاشیه نگاری: غروب یکشنبه 19 دیماه، یعنی حدود یک هفته پیش ناگهان خبری غیره منتظره تمام رسانهها و جامعه را دچار شوک کرد. ابتدا خبر این بود که هاشمی رفسنجانی دچار مشکل قلبی شده و عملیات احیای ایشان با مشکل جدی مواجه شده اما بعد از چند دقیقه به صورت رسمی خبر فوت هاشمی تایید شد تا همه در شوک عجیب فوت ناگهانی ایشان فرو بروند.
در گذشت هاشمی رفسنجانی باعث شد تا دولت سه روز عزای عمومی و سه شنبه را تعطیل رسمی اعلام کند و وزارت ارشاد هم تمامی فعالیتهای فرهنگی هنری را سه روز تعطیل کرد. این مساله حتی باعث شد آلبوم محمد علیزاده و حامد همایون نیز منتشر نشود که بسیاری از علاقهمندان به این خوانندگان که مدتها منتظر انتشار این آلبومها بودند، همچنان منتظر بمانند و برخی هم به دیرتر شدن زمان انتشار آنها اعتراض کنند.
همچنین فوت اکبر هاشمی رفسنجانی باعث شد بسیاری از منتقدین وی نیز به خاطر احترام به فوت وی بسیاری از فعالیتها را به تعویق بیندازند و محترمانه درگذشت این همسنگر دوران انقلاب مقام معظم رهبری را تسلیت بگویند.
در میان این تعطیلشدن فعالیتهای فرهنگی و هنری، طنز هفتگی دکتر «سلام» که چندسالی است به یکی از پرطرفدارترین ویدئوهای فضای مجازی تبدیل شده نیز به خاطر مرگ هاشمی رفسنجانی، قسمت 137 خود را منتشر نکرد.
دکتر سلام که اوج فعالیتش از زمان انتخابات 92 آغاز شد، در اغلب قسمتهایش هاشمی رفسنجانی و خانواده اش را به عنوان سوژههای پروپاقرص رها نمیکرد. البته هاشمی رفسنجانی از طرفی هم پدرخوانده دولت یازدهم محسوب میشد چنانکه در سخنانی گفته بود که رای دولت 3 درصد بوده و بخاطر حمایت من توانسته رای بیاورد و روی کار بیاید.
دولت یازدهم هم که این روزها در چهارمین سال فعالیت خود به سر میبرد، به دلیل مشی خود باعث رکود اقتصادی، بیکاری، اعطای حقوق های نجومی به مدیران و بروز مشکلات دیگر برای مردم جامعه شده و سوژههای زیادی برای این مجموعه طنز ایجاد کرده بود. از این جهت نیز هاشمی به عنوان پدرخواند دولت، از ذرهبین نقدهای دکتر سلام پنهان نمانده بود.
در نگاه اول، عدم انتشار قسمت تازه دکتر سلام، احترامی است که سازندگان این برنامه برای درگذشت یار دیرین امام و رهبری داشتهاند که البته رفتار صحیح و شایستهای است. البته امیدواریم دکتر سلام مانند صداو سیما بعد از این همه انتقادات بجا از هاشمی رفسنجانی، حالا و پس از درگذشت وی با سریالی از حرکات احساسی از این مرد سیاست، قدیسی دوستداشتنی نسازد تا گذشته خود را با چالش مواجه کند.
در نگاه دوم اما با کمی تامل در سابقه این برنامه سوال مهمتری پیش میآید که به نظر میرسد آینده این طنز سیاسی را با یک چالش اساسی روبرو میکند. چرا که همانطور که گفته شد از سوژههای اصلی این برنامه، شخص آقای هاشمی رفسنجانی و خانواده ایشان بود که استفاده مکرر از اصطلاح «حاجآقا خاطره» و کاور کردن ترانه معروف «پشتم گرمه» برای مهدی هاشمی و ... از نمونههای این انتقادات است و حال سوالی که پیش میآید این است که با فوت ایشان تکلیف دکتر سلامیها چه خواهد شد؟!
البته با توجه به شرایط پیش آمده، برخی نیز در فضای مجازی در مطالبی طنز گونه عنوان کردهاند که شاید دکتر سلام از این به بعد حامی دولت شود و از آن حمایت کند تا در دوران بعد از انتخابات 96 نیز سوژههای نابی برای پرداختن داشته باشد و ادامه کار آن با چالش مواجه نشود!