خدامی ، مدیر کانون فرهنگی هنری حضرت سیدالشهداء(ع) زرقان با بیان اینکه این مراسم آیینی به دلیل منحصر به فرد بودن با تلاش اداره کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی وگردشگری فارس در فهرست میراث معنوی ایران به ثبت رسیده است افزود: صدها سال است در روز ۲۷ ذیالحجه مردم شهر مذهبی زرقان در کوس عزا دمیده و خود را برای عزای حسینی آماده میکنند و در این روز قبل از طلوع خورشید در ۳ حسینیه شهر به تناسب محله زندگی خود جمع میشوند و پس از قرائت زیارت عاشورا، چادرهایی بزرگ با قدمتی چند صدساله با آدابی خاص بر حیاط حسینیهها بر افراشته و با ساز و دهل و شعار «یاحسین» به استقبال عاشورا میروند.
وی در ادامه با اشاره به این که سوگواره تعزیه همه ساله به صورت کشوری در زرقان برگزار میشودگ فت : سه سوگواره تعزیه کشوری طی سالهای گذشته با حضور اساتید و تعزیهخوانان برتر استانهای فارس، بوشهر، قم، تهران، اصفهان، مرکزی، خراسان رضوی، تبریز، مازندران، کرمان و خوزستان در حسینیه حضرت ولیعصر (عج)زرقان در گستره ملی برگزار شده است و امسال نیز این مراسم با حضور استان های اصفهان ، قزوین، یزد، تهران و فارس برگزار خواهد شد .
وی با بیان اینکه این مراسم با یک حرکت خود جوش مردمی برگزار می شود گفت: تمامی هزینههای این مراسم از محل کمک و مشارکت شیفتگان ابا عبدا...الحسین (ع) پرداخت می شود و از نگاه جامعه شناختی و از نظرمشارکت اجتماعی در عالیترین سطح برگزار میشود. دبیر ستاد سوگواره تعزیه کشوری زرقان قدمت تعزیهخوانی در جنوب کشور به ویژه زرقان را به سالهای بسیار طولانی نسبت داد و گفت: تعزیه هنر ناب ایرانی ودارای سابقه تاریخی طولانی است که در کتاب "تعزیه در ایران "نوشته استاد صادق همایونی نیز قدمت تاریخی تعزیه فارس و زرقان مورد بررسی قرار گرفته است .
وی در ادامه به اهمیت استقرار نخستین پژوهشکده هنرهای آئینی و عاشورایی و موزه تجهیزات تعزیه در شهر زرقان اشاره کرد و خواستار تشکیل دبیرخانه دائمی سوگواره تعزیه در مهد تعزیه جنوب کشور شد. خدامی عنوان کرد: با توجه به اینکه در بحث مراسم سنتی برپایی خیمه های عاشورایی، در زمینه IT فعالیت گسترده صورت نپذیرفته است، متخصصان جوان و علاقهمند زرقانی اقدام به طراحی اولین نرمافزار (خیمه ها) نموده اند .
خدامی در پایان افزود مراسم برپایی خیمه های عزاداری در حسینیه حیدر ساعت 14 میباشد که از همه عزیزان و هم استانی دعوت بعمل می آید.