
به گزارش حلقه وصل، «تاکسی»، سومین ساخته پناهی پس از محکومیت او در جریان فتنه 88 است، او در حالی این فیلم را ساخته و به جشنواره برلین فرستاده است که از سوی مقامات قضایی ایران به 20 سال محرومیت از فیلمسازی محکوم شده است.
دارن آرنوفسکی، رئیس هیات داوران برلیناله در توجیح اعطاء این جایزه گفت: «محدودیتها بسیاری اوقات الهامبخش کارهای بهتری برای هنرمندان میشوند، اما بعضی اوقات هم خفهکننده میشوند و به کار هنری و روح هنرمند آسیب میزنند.»
او گفت: «جعفر پناهی به جای اینکه در هم بشکند و تسلیم شود، به جای اینکه بگذارد خشم و نومیدی او را در بربگیرند، نامهای عاشقانه به سینما ساخته است. فیلم او پر از عشقش به هنر، به جامعه و کشورش و عشق به مخاطبانش است.»
«تاکسی» فیلمی کاملا سیاسی است که روایتی تلخ از جامعه ایرانی است که هر یک از شهروندان تهرانی (ایرانی) از هر طبقهای به گونهای در مشکلات غوطهورند و سعی کرده است جامعه و وضعیت مردم ایران را همانگونه که دشمنان میخواهند، سیاه و تاریک نشان دهد و میتوان جمله آرنوفسکی را اینگونه اصلاح کرد که فیلم او پر از عشق به غرب و دشمنان کشورش است.
جعفر پناهی پیش از این نیز در سال ۲۰۰۶ با فیلم آفساید به خرس نقرهای و با فیلم جدایی نادر از سیمین نیز برنده خرس طلای جشنواره برلین شده بود.
با این حال پناهی پس از محکومیتش، به صورت غیرقانونی، با مشارکت در ساخت سه فیلم؛ این یک فیلم نیست، پرده و تاکسی در جشنوارههای بینالمللی حضور داشته است.
این در حالی است دو سال گذشته جواد شمقدری، رئیس سابق سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمان مسئولیت خود، ساخت و نمایش فیلمهای بدون مجوز در جشنوارههای خارجی را جرم دانسته است.
و همچنین حجتالله ایوبی معاون وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی در پی رفتار جهتدار دبیر جشنواره فیلم برلین درباره این فیلمساز ایرانی و پذیرش این فیلم، در آغاز به کار جشنواره امسال، طی نامهای به وی گلایه خود را نسبت به این رفتار منعکس کرده و گفت: «من هم مانند میلیونها علاقهمند به سینما، صدای مهیب پای سیاست را در جشنواره برلین میشنوم. من هم مانند همه آنها دوست داشتم برلین یادآور فرهنگ وهنر باشد. اما گویی شما سیاست را بر هنر ترجیح دادید. صدای پای سیاست میآید؛ و آجرهایی که در جشنواره شما روی هم قرار میگیرد به سرعت دیوار برلین تازهای بر گرد جشنواره شما خواهد کشید. دیواری که میتواند به مراتب بلندتر از دیوار چین باشد؛ و سیاست یعنی جدایی؛ یعنی دیوار برلین... و فرهنگ و سینما اما، یعنی برچیدن پرچینها و دیوارها...»
«پناهی» که به دلیل ممنوعالخروج بودن نتوانسته بود در مراسم امسال این جشنواره حضور یابد، خواهرزاده و همسرش را به نمایندگی از خود به جشنواره فرستاده بود که جایزه را نیز «حنا سعیدی»، خواهرزاده پناهی که در فیلم او نیز بازی کرده بود، دریافت کرد.
گفتنی است، جایزه خرس نقرهای برای فیلم باشگاه به پابلو لارایین، کارگردان شیلیایی رسیده و تام کورتینی و شارلوت رامپلینگ هم به خاطر بازی در فیلم ۴۵ سال به عنوان بهترین بازیگر مرد و زن انتخاب شدند.