به گزارش حلقه وصل، پس از مدتها انتظار و چشم به راهی، سرانجام لیست نهایی انتخاباتی جبهه موسوم به اصولگرایی در تهران منتشر شد. سیاههای که نه تنها انتظارها را برآورده نکرد بلکه واکنشهای منفی زیادی را در میان فعالان سیاسی و کاربران فضای مجازی برانگیخت. واکنش و نقدهایی که قطعاً در بهبود عملکرد نهایی شورای ائتلاف مثمرثمر واقع خواهد شد.
لیست ناامیدکننده
ساعات پایانی روز دوشنبه (21بهمن) بود که بالاخره لیست نهایی شورای ائتلاف نیروهای انقلابی برای انتخابات مجلس یازدهم بیرون آمد؛ لیستی که ابداً نتوانست در میان حتی مخاطبان حرفهای خود، هوادار و هواخواه جلب کند چه رسد به اقشار و گروههای وسیعتر مردمی که قصد انتخاب افرادی شایسته از میان لیست جریانات مختلف سیاسی را دارند. شاید واکنشهای سرد و منفی به این لیست باعث شد تا متولیان امر ائتلاف، به سرعت لیست انتشار یافته را نه نهایی بلکه مقدماتی عنوان کنند. این در حالیست که نیروهای انقلابی عضو شورای ائتلاف از مدتها پیش اعلام کرده بودند که روز دوشنبه، نتیجه ماهها تلاش برای ارائه لیست 30نفره تهران، ارائه خواهد شد. واکنشهای منفی به لیست بیرون آمده، بیشتر معطوف به غفلت از عنصر شایستهسالاری و تخصصگرایی بود؛ منتقدان بر این باورند که افرادِ خارج از لیستمانده، به مراتب نسبت به تعداد قابل توجهی از افراد درون لیست، از وجاهت و وزانت بیشتری برخوردار هستند و حق آن است که در ترکیب لیست نهایی، تجدید نظر عاجل صورت بگیرد.
یکی از چهرههایی که به این لیست واکنش نشان داد و آن را تکذیب کرد، محمدباقر قالیباف، شهردار پیشین تهران بود. او در توییتی اعلام کرد: «من به شما وعده داده بودم که دغدغه مجلس آینده همان دغدغه مردم یعنی اقتصاد است. لیستی که به نام بنده اعلام شده است مورد تأیید نیست.»
همانطور که اعلام شد آنچه در روز دوشنبه انتشار یافت، در واقع لیست نهایی جبهه انقلابی بود اما بهدلیل بازخوردهای منفی وسیع، سریعاً تکذیب شد. چنین لیست دور از انتظاری، جریان انقلابی را در میان افکار عمومی، به جداماندگی از سلیقه جامعه متهم خواهد کرد؛ مسألهای که چهار سال است اصلاحطلبان در قالب لیست امید و سپس فراکسیون امید، به آن متهم هستند. به بیانی دیگر با این لیست انتشاریافته از سوی جبهه انقلابی، امید مردم به وجود جریانی توانا، دلسوز و متخصص برای نمایندگی دغدغههای واقعی آنها که عمدتاً رنگ و بوی معیشتی دارد، قطعاً به ناامیدی بدل خواهد شد. همین ناامیدی خطرناک نیز لازم مینماند تا متولیان کار ائتلاف، در فهرست مزبور تغییرات لازمه را اعمال کنند.
برخی واکنشها
سیداحسان خاندوزی از کارشناسان اقتصادی در واکنش به فقیربودن لیست شورای ائتلاف از نظر دربرگیری چهرههای آشنا به موضوعات تخصصی اقتصادی، در توییتی نوشت: «اگر حقیر هم منتخب شده بودم اما وضع لیست اینطور بود، باز فرقی نمیکرد. فعلاً خداحافظ ای اصلاح بودجه، بانک، مقاومتی، مالیات.» سیدمحمود رضوی از فعالان فرهنگی و تهیهکننده سینما نیز درباره لیست تهران جبهه انقلاب در توییتی تصریح کرد: «آقایان محترم شورای ائتلاف، اگر آخرت برایتان معنا دارد، وجدان دارید و هنوز انقلابی هستید فقط به برخی از این اسامی بیرون مانده نگاه کنید؛ وحید یامینپور، احسان خاندوزی، سیدامیر سیاح، ابوالفضل عموئی، فرشاد مهدیپور، مصطفی زمانیان جوابی برای شب اول قبر خود دارید؟» جلیل محبی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر نیز در توییتی به کنایه نوشت: «این لیستی که برای جریان انقلاب زحمت کشیدید تهیه کردید به شدت نیازمند نهی از منکر هست.» او در توییت دیگری با انتقاد از تخصصی نبودن لیست تهران انقلابیون، تاکید کرد: «۱۵ساله کارشناس هستم در مجلس. سیاسی بازی و غیرکارشناسی بودن قوانین به ستوه آورده همه رو. تا کی باید بازی بخوریم. با همین جور لیست بستنها. خسته شدیم اونقدر نتونستیم با نماینده دو کلمه حرف کارشناسی بزنیم.» در این میان، برخی چهرههایی که در لیست 90نفره اصولگرایان بودند اما اسمشان برخلاف انتظارها در لیست نهایی 30نفره تهران حضور نداشت، از کنارنکشیدن خود و باقی ماندن تا لحظه آخر سخن گفتند.
حسینی: لیست، مقبولیت لازم را ندارد
سیدمحمد حسینی، فعال سیاسی با بیان اینکه انتظاری که در میان نیروهای انقلاب وجود داشت، بیش از لیستی بود که ارائه شد گفت: با توجه به همین مسأله، شاهد حمایت جدی از این لیست نبودیم و نقدها و گلایههای متعددی از این لیست انجام شد که امیدواریم بررسی مجدد صورت بگیرد و افرادی که مقبولیت بیشتری دارند و در بین مردم شناختهشدهتر هستند مشخصاً کسانی که در مقاطع مختلف، موضعشان روشنبوده و در جریانهای مختلف فعال بودهاند و حضور جدی داشتهاند، به این لیست اضافه شوند تا اعتماد مردم جلب شود. وی افزود: در شرایطی که مردم از لیست امید و جریان اصلاحات، تا حدود زیادی رویگردان شدهاند لااقل بتوانند به یک لیست جدیتر و شایستهتر از نیروهای انقلاب اعتماد کنند و مجلسی را تشکیل بدهند که به گفته مقام معظم رهبری، مجلسی قوی باشد که حضور نیروهای کارآمد، متخصص، انقلابی، شجاع و کسانی که پرچم عدالت را به دست بگیرند، لازمه آن است. وزیر فرهنگ و ارشاد دولت دهم درباره علت واکنشهای منفی به لیست منتشر شده، اظهار داشت: قرار بود یک رأیگیری هم از مردم انجام شود که این کار صورت نگرفت؛ اگر این نظرسنجی از مردم انجام میشد، این لیست حتماً واقعبینانهتر بسته میشد.
نظرسنجی هم که از مناطق 22گانه تهران انجام دادند، مبنا قرار نگرفت؛ بالاخره این نظرسنجی میتوانست در نوع خود یک جامعه آماری باشد که متاسفانه نتایج آن نظرسنجی هم کنار گذاشته شد. حسینی اضافه کرد: یک عدهای نشستند و براساس نگاه خودشان، این لیست را بستند که تفاوتی با دورههای قبلی انتخابات نداشت. در دورههای قبل هم 20نفر دور هم مینشستند و یک لیست میبستند. اینبار که چندین هزار نفر را بسیج و رأیگیری کردند، باز هم از صفر شروع کردند و دوباره یک عدهای برای خودشان تصمیم گرفتند؛ لذا این لیست مقبولیت لازم را ندارد.
مسیر شورای ائتلاف برای لیست 30 نفره تهران
شورای ائتلاف نیروهای انقلابی بهعنوان اصلیترین متصدی تمشیت امور انتخاباتی جبهه انقلابی، در حوزه انتخابیه تهران برای اولینبار فراخوان گستردهای داد تا هر شخص حقیقی یا حقوقی در جبهه نیروهای انقلاب اسلامی بتواند نامزدهای مدنظر خود را به دبیرخانه تهران معرفی کند تا چتر شورای ائتلاف با جهشی کاملاً محسوس نسبت به گذشته کاملاً باز و فراگیر باشد. در پی این فراخوان، تعداد 332نفر که حدود 50درصد بیشتر از پیشبینیها بود، معرفی شدند و پس از بررسی سوابق آنها مشخص شد که بسیاری از چهرههای جوان و متخصص کمتر شناختهشده نیز در مظان انتخاب قرار دارند.
پیشبینیهای اولیه حاکی از آن بود که از حدود 200نفر معرفیشده، 120نفر و پس از آن با رأیگیری از اعضای مجمع نیروهای انقلاب تهران، دو برابر نیاز یعنی 60نفر احصا شوند اما پس از معرفی بالغ بر 300نفر در فراخوان عمومی و با توجه به شایستگیهای زیادی که طی اجرای روش شناختهشده و علمی «کانون ارزیابی شایستگی» و نیز بررسی دقیق رزومهها با حدود 10شاخص اصلی و دهها زیرشاخص به دست آمد، تصمیم گرفته شد که امکان حضور در فرایند از سایر افراد شایسته سلب نشود و لذا 159نفر به مجمع تهران معرفی شدند تا سهبرابر ظرفیت یعنی 90نفر را به ائتلاف معرفی کنند. با مراجعه به ذائقه مردم تهران و اولویتهای مورد نیاز مجلس از تهران، مقرر شد 3روحانی، 6خانم، 8چهره شناختهشده یا 50سال به بالا و 13چهره جوان و جدید 49سال به پایین در فهرست 30نفره قرار بگیرند.
در این میان، تمامی نامزدهای تهران از جلسات مربوط به تصمیمگیری در خصوص تهران کنار گذاشته شدند و مقرر شد تا 10نفر دیگر از شخصیتهای انقلابی و موجه با رأیگیری باز از اعضای مجمع تهران انتخاب شوند و به جمع هیات انتخاب فهرست تهران اضافه شوند. این کار همزمان با انتخاب فهرست 90نفره صورتپذیرفت که جناب آقایان حجتالاسلام مسعود عالی، یاسر جبرائیلی، حجتالاسلام غلامرضا قاسمیان، حجتالاسلام حیدر مصلحی، نادر طالبزاده، منوچهر متکی، حجتالاسلام بیآزار تهرانی، کامران دانشجو، رضا روستاآزاد و سرکار خانم معصومه آباد انتخاب و به جمع اعضای غیرنامزد شورای مرکزی ائتلاف، برای تشکیل هیات انتخاب فهرست تهران افزوده شدند. در حقیقت مسوولیت انتخاب 30نفر نهایی تهران، به عهده این 10نفر بهعنوان «هیات انتخاب» نهاده شد.
منبع: صبح نو