به گزارش حلقه وصل، داشتن تغذیه صحیح و گنجاندن مواد غذایی مفید در سبد غذایی روزانه از جمله میوهها و سبزیجات تازه یکی از راههای موثر در جلوگیری از انواع بیماریها به ویژه سرطان است.
سید ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، درپاسخ به این پرسش که «مهمترین غذاهایی که میتوان با استفاده از آنها از بروز سرطان جلوگیری کرد؟»، اظهار داشت: با توجه به گستردگی انواع سرطانها و اینکه بسیاری از آنها در کشورها در حال افزایش است، این موضوع ناشی از آلودگی محیط زندگی توسط افراد، دور شدن از سفرههای سنتی و روی آوردن به برنامه غذایی وارداتی است.
وی ادامه داد: بررسیها و آمارهایی که گرفته شده به این صورت است که بین ۳۰ تا ۴۰ درصد سرطانها را میتوان از طریق تغذیه جلوگیری کرد. تغذیه در ۲ بعد تاثیر دارد؛ یکی نیازهای بدن به آنتیاکسیدان است.
این متخصص تغذیه افزود: نوع دوم، در جوامعی که از منابع فیبر نامحلول و محلول استفاده نمیکنند و گرایش به مصرف گوشتهای فرآورده شده دارند؛ در نتیجه فیبر لازم وارد بدن آنها نمیشود. این فیبرها با جذب آب، به مواد دفعی حجم میدهند و این حجم باعث حرکات روده و ایجاد لغزندگی شده و باعث زیاد شدن سرعت خارج شدن موادی که حاوی رادیکالهای آزاد هستند میشوند.
مظهری با بیان اینکه رادیکالهای آزاد از طریق تنفس، مایعات و جامدات وارد بدن میشوند، گفت: از طرف دیگر چیزهایی که در آب محلول هستند میتوانند سرعت جذب قند و چربی را کند کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید از هرم غذایی طبیعی و از جمله نان، غلات و سبزیجات استفاده کنیم، بیان داشت: باید بین ۶ تا ۱۱ واحد غلات استفاده کنیم؛ ضمن اینکه باید ۳ تا ۷ واحد سبزیجات استفاده کرده و بیشترین نیاز بدن را از سبزیجات تامین کنیم.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: سبزیجاتی که در زمین و آب سالم پرورش یافتهاند از جهت دارا بودن روی، منیزیم، پتاسیم، فیبرها و رنگهایی که دارند، ترکیباتی هستند که به سیستم هضم و جذب کمک میکنند و میتوانند رادیکالهای آزاد را قبل از حمله کردن به سلول کند کرده و از سرطانی شدن آنها جلوگیری کنند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه روزانه باید ۲ تا ۵ واحد میوه مصرف کنیم،گفت: هر واحد میوه شامل ۱۰۰ گرم است و هر ۱۰۰ گرم میوه نیز ۶۰ کالری ایجاد میکند؛ البته باید بدانیم اگر در مصرف میوه زیادهروی کنیم، فروکتوز آن باعث افزایش تریگلیسیرید شده و بر روی کبد اثر میگذارد.
مظهری با تاکید بر مصرف میوهجات و سبزیجات رنگی در سبد تغذیهای روزانه، خاطرنشان کرد: میوهها و سبزیجات رنگین ترکیباتی دارند که ضد زنگ هستند؛ مانند طالبی، زردآلو، انبه، انواع توتها و تمشک که بهترین میوهها برای سلامتی هستند.
وی ادامه داد: میوههایی که در فصلهای مشخص عرضه میشود نیاز بدن ما را به ویتامینها و آنتیاکسیدانها تامین میکنند. مرکبات منابع آلی ویتامین c هستند و این ویتامین مواد معدنی همچون منیزیم و پتاسیم دارند.
این متخصص تغذیه یادآور شد: هر انسانی با هر توان اقتصادی که دارد با آگاهی که نیاز است کسب کند، میتواند نیازهای بدن خود را تامین کند. ویتامین C عاملی است که میتواند آهن موجود در سبزیجات و غلات را جذب کند و در انتقال اکسیژن از هوا به داخل سلولها و انتقال گاز کربنیک به خارج از بدن نقش داشته و باعث تولید و توزیع انرژی و مواد غذایی برای سیستم دفاعی بدن شود.
مظهری با تاکید بر اینکه هرچه مصرف گوشت و فرآوردههای آن کمتر باشد، بهتر است، اظهار داشت: میتوان با استفاده و مصرف حبوبات و غلات و همچنین غذاهایی مانند تخم مرغ و سیبزمینی این پروتئینها را جایگزین گوشت کرد.