
گروههای جهادی یک ظرفیت تمام نشدنی برای نظام مقدس اسلامی هستند که دیروز در قالب بسیج مردمی در جبهههای دفاع مقدس و بعد از جنگ در قالب جهاد سازندگی و امروز در قالب گروههای جهادی در جهت اجرای منویات مقام معظم رهبری خدمت میکنند.
گروه جهادگران گمنام قم از جمله گروه های فعال در عرصه های مختلف خدمت رسانی و محرومیت زدایی ست که تاثیرگذاری بر فرهنگ و سبک زندگی افراد جامعه را در جهت اسلامی و انقلابی تر شدن جزء چشم انداز خود قرار داده است و در این راستا نیز فرهنگ «آتش به اختیار» را در بین گروه های مردمی ترویج می کند.
رضا کاظمی مسئول گروه جهادی جهادگران گمنام قم در خصوص فعالیت های این گروه با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی بیان داشت: گروه جهادگران گمنام وابسته به موسسه فرهنگی «مطاف عشق» قم ، در جهت ترویج فرهنگ «آتش به اختیار» در بین نیروهای مردمی، از ابتدای سال 1397 شروع به فعالیت کرده است و در طی این مدت تلاش کرده، تا با طراحی و عملیاتی کردن فعالیت های مردمی در بستر فضای مجازی و جامعه، در راستای نیازمندی های جبهه انقلاب اسلامی و پایداری حرکت کند.
کاظمی ادامه داد: چشم انداز گروه تاثیرگذاری روی فرهنگ و سبک زندگی افراد جامعه (مذهبی و غیر مذهبی) در جهت اسلامی و انقلابی تر شدن افراد است و رسالت ما حفظ، تعميق و همگانی کردن فرهنگ انقلابی-اسلامی به ويژه فرهنگ پایداری (ایثار، جهاد و شهادت)، بعنوان اصلی ترین عنصر فرهنگ انتظار، در سطح ملی و بینالمللی، از طریق تبلیغ بلیغ محتوای متقن به روشهای نوین و همچنین ساماندهی و هدایت تشکلهای مردمی و افراد فعال در حوزه فرهنگی ست.
این فعال جهادگر تصریح کرد: قبل از شروع فعالیت گروه، اهداف کوتاه مدت و بلندمدتی را برای خود ترسیم کردیم که اهداف کوتاه مدت یک برنامه ی پنج ساله است و اهداف بلند مدت نیز شامل تکامل ساختار گروه جهادی، خودکفایی اقتصادی، مقابله با تهاجمات دشمن، تأمین منابع مورد نیاز، تولید و ترویج محتوای بلیغ و فعالیت به اصطلاح موج گونه که متناسب با مسائل روز جامعه است می شود.
وی در ادامه به جذب اولیه جهادگران اشاره کرد و گفت: پس از جذب اولیه، جهادگران گزینش و با توجه به نیازمندیها و توانمندیهای جهادگر، اقدام به سازماندهی آن ها در پروژهها کردیم و جهادگر را برای آموزشهای لازم به بخش عملیات وصل می کنیم که قابلذکر هست تا واحد جذب به روشهای مختلف اقدام به جذب نیروی مردمی جهادی می کند که در نتیجه آن بیش از 1000 نفر نیروی جهادگر با پر کردن فرم اولیه ثبت نام به عنوان جهادگر ثبت نام کرده اند.
مسئول گروه جهادگران گمنام قم اضافه کرد: در حال حاضر، فرآیند آموزشی جهادگران مردمی که به چرخه فعالیت ها وارد میشوند، با استفاده از بستر شبکههای اجتماعی و فضای مجازی طراحی و اجرایی شده است و تا امروز بیش از 200 ساعت آموزش به جهادگران داده شده است.
کاظمی خاطر نشان کرد: واحد نظارت و گزارش، فعالیتهای افراد و میزان پیشرفت روی پروژه ها را به صورت هفتگی، ماهیانه و فصلی رصد کرده و اعضای مشغول در گروههای عملیاتی را تحت نظر داشته و ضمن تهیه گزارش از فعالیت اعضا، در صورت مشکل فوراً ضمن اطلاع رسانی به واحد مربوطه اقدامات لازم را در جهت کنترل و بهبود شرایط انجام می دهد.
وی به واحد اندیشه ورزی گروه نیز اشاره کرد و بیان داشت: یکی دیگر از قسمتهای مهم در گروههای جهاد، واحد اندیشه ورزی ست که وظیفه مشاوره و ایده پردازی در همه واحدها را دارد. مهم ترین وظایف این واحد، ارائه مشاوره در زمینه مشکلات موجود در تمام بخش های جهادگران و ارائه راهکار برای حل مشکلات است. ایده عضویت جهادگران در اتاق اندیشه ورزی (اتاق فکر)، بسیار مورد استقبال نیروهای جهادگر قرار گرفت به شکلی که تقریبا در تمام مباحث شرکت کرده و نظرات کارگشایی ارائه می کنند. در حال حاضر، در این واحد 13 نفر از خوشفکرترین نیروهای جهادی عضو هستند .
این فعال فرهنگی یادآور شد : واحد ارتباطات گروه نیز وظیفه ارتباطگیری با ارگانها و اشخاص مؤثر را در جهت تأمین منابع مختلف، به عهده دارد و واحد ارتباطات با اولویتبندی بین 355 ارگان و نهاد، تاکنون با 25 ارگان در جهت تامین منابع مورد نظر ارتباطگیری داشته است.
وی ایجاد انگیزه و روحیه جهادی را وظیفه ی واحد انگیزش گروه عنوان کرد و افزود: این واحد وظیفه دارد برنامه ریزی لازم را برای ایجاد انگیزش در افرادی که به عنوان جهادگر ثبت نام کرده اند و افرادی که هنوز ثبت نام نکرده انجام دهد.
کاظمی با بیان اینکه جهادگران گمنام، با حمایت معنوی و مادی موسسه فرهنگی مطاف عشق، با ایده ایجاد یک سازمان انقلابی مردم نهاد در فضای مجازی و حقیقی شروع به فعالیت کرده است ادامه داد: به همین خاطر در جهت دستیابی به این مهم برنامه ها، واحدها و فعالیت های کوتاه مدت و دراز مدتی را در دستور کار قرار داده و با توجه به گذشت نزدیک به دو سال از شروع فعالیت این گروه ضرورت برگزاری همایش در جهت افزایش انگیزش برای جهادگران احساس میشد.
وی ادامه داد: به همین خاطرآبان ماه سالجاری با همکاری شبکه ملی وارثون، سازمان فضای مجازی سراج، مؤسسه روایت سیره شهدا و سازمان تبلیغات اسلامی، اولین همایش برای جهادگران برگزار گردید.
این جهادگر خاطر نشان کرد: ایجاد انگیزش در فعالین جهادی، اعلام موجودیت گروه جهادگران گمنام، آشنایی بیشتر جهادگران با گروه و حامیان مستقیم گروه، آشنایی چهره به چهره جهادگران با یکدیگر، برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی لازم برای جهادگران (ضرورت فعالیتهای جهادی، اهمیت فعالیتهای گروهی، ویژگی نیروهای جهادی و...)، راه اندازی عملی اتاق فرماندهی گروه با حضور فرماندهان گروه،اعلام آمادگی شرکت کنندگان در جهت جذب حداکثری و استفاده از ظرفیت هر کدام برای تبلیغ و جذب برای گروه از جمله اهداف دیگر برگزاری این همایش بود.
مسئول گروه جهادگران گمنام قم به دیگر فعالیت های گروه اشاره کرد و اظهار داشت: از دغدغههای همیشگی پژوهشگران و فعالان جبههی فرهنگی انقلاب اسلامی، نبود منبعی معتبر و جامع در مورد فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت است. فعالیتهای صورت گرفته در این زمینه در سطح وب، نتوانسته این نیاز را برطرف نماید. هرکدام یا در بخش جامعیت و یا در بخش اعتبار و یا هر دو دچار ضعف بودهاند و بر این مبنا طرح دانشنامه فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت شکل گرفت که مبنای آن ایجاد سایتی با محتوای جامع، معتبر و بهصورت چندزبانه جهت گردآوری تمام محتوای مرتبط با این موضوع به جهت ترویج این فرهنگ در جامعه و تبیین این موضوع در جهان اسلام است. از دلایل دیگر این عملیات، تربیت جهادگرانی مسلط به قواعد فعالیت در دانشنامه میباشد تا در آینده دانشنامه هایی مثل ویکی پدیا را تحت تسلط محتوایی درآورند.
کاظمی اضافه کرد: جهادگران در سایت دانشنامه شهدا، در 8 بخش اصلی و به صورت تیمی فعالیت می کنند و از ابتدای سال 97 تا پایان آبان ماه سالجاری، بیش از 12000 مقاله، توسط خادمین گمنام شهدا در دانشنامه بارگزاری شده است، در حال حاضر، خادمین توانایی بارگزاری 100 مقاله در روز را هم دارد.
وی در ادامه تصریح کرد: برای مدیریت هرچه بهتر افکار عمومی، توجه بیشتر به بسترهایی که ظرفیت بالایی در گردآوری منابع انسانی دارند، امری ضروری به نظر میرسد. یکی از این بسترها، شبکههای اجتماعی است. این شبکهها به دلیل قدرت جذب بالا و دسترسی آنی و سریعی که ارائه میدهند، باعث تجمع افراد زیادی در این بستر میشوند. ولی به دلیل عدم سازماندهی و هدفمندسازی مناسب نیروهای انقلابی، بهصورت بهینه از انرژی فکری و زمانی افراد واردشده در این حوزه استفاده نمیشود.
این فعال فرهنگی خاطر نشان کرد: از طرفی یکی از بهترین قالبهای ارائه محتوا به مخاطب، قالب محتوای مناسبتی و متناسب با موضوع روز می باشد. از این رو راهاندازی پروژهای که به ایجاد شبکهای هماهنگ بین تولیدکنندگان و توزیع کنندگان محتوا در شبکه های اجتماعی درراستای محتوای مناسبتی کمک کند، امری ضروری است.
* جعبه مهمات
مسئول گروه جهادگران گمنام افزود: پروژه جعبه مهمات از تیرماه سال 1397 در گروه جهادگران گمنام شروع شد. در طی این مدت تلاش شد، تقویم مناسبتی جامعی تولید شده و برای هر مناسبتی در تقویم، محتوا جمعآوری و توزیع شود و از سال 1397 تا پایان آبان ماه سال جاری بیش از 1000 بسته مناسبتی در قالبهای عکس نوشته، فیلم، صوت، متن، نرم افزار جمعآوری و در شبکههای اجتماعی (ایتا، سروش، تلگرام و اینستاگرام) توزیع شده است.
کاظمی به راه اندازی کانالی برای شهدا در آپارات نیز اشاره کرد و بیان داشت: با بررسی موضوع شهدا در فضای مجازی، خلأهای زیادی میبینیم که یکی از این موارد، بحث نبود پایگاه ویدیوی عمومی و تخصصی برای شهداست. در همین راستا با توجه به بستری که در آپارات وجود داشت اقدام به راهاندازی کانالی برای شهدا در آپارات کردیم.
وی ادامه داد: در طی این مدت تلاش شده تا حد توان به صورت موضوعی (مثلا مدافعان حرم)، پروژه توسط نیروهای مردمی پیش برود. طی روزهای گذشته اقدام به برنامه ریزی 3 ماهانه هدفمند با اولویتبندی 5 موضوع (3 شهید، مفاهیم بنیادی جهاد و شهادت، آموزش روایتگری و تبلیغ) اقدام به فعالیت های محتوایی تازه ای برای کانال کرده ایم. در صورتیکه از این پروژه حمایتهای لازم صورت گیرد ظرفیت توسعه بسیار بالایی را دارد. مثلا تمام ویدیوها میتواند با زیرنویس زبانهای بینالمللی ازجمله عربی، انگلیسی، ترکی و... ارائه شود. همچنین میتوان با برنامهریزیهای ویژه بحث تلویزیون شهدا را نیز در همین عملیات در دستور کار قرارداد.
* فروش محصولات فرهنگی در فضای مجازی
این فعال جهادگر به فعالیت دیگر این گروه اشاره کرد و یاداور شد: از سالهای گذشته تا به امروز، برای فروش محصولات فرهنگی، سیستم سنتی توزیع و پخش، فعالیت میکند. با توجه به بالا رفتن هزینههای این سیستم سنتی، استفاده از بستر فضای مجازی در جهت توزیع محصولات فرهنگی امری ضروری شده است. ایده ترویج و توزیع محصولات فرهنگی (مخصوصا کتاب) توسط جهادگران در فضای مجازی، یکی از راهکارهایی است که می تواند بسیار کارآمد باشد. این پروژه چند شاخص اصلی و قابل تامل دارد که در نمونههای مشابه (مانند مقرکتاب، مجمع توزیع کنندگان خوشه) لحاظ نشده است از جمله اینکه فعالیتها توسط نیروهای مردمی و دغدغه مند صورت می گیرد، به دلیل حذف واسطههای پر هزینهای مانند مراکز پخش و مغازهها، هزینههای توزیع به شدت کاهش مییابد و در حد حداقلی خواهد بود.
وی افزود: همچنین بحث ترویج محتوای فرهنگی و فروش محتوای فرهنگی، به صورت همزمان صورت می پذیرد. ولی پایه و هدف اصلی این پروژه فعالیتهای تبلیغی-ترویجی خواهد بود و توزیع هر چه هدفمندتر محصولات فرهنگی در بستر فضای مجازی انجام می گیرد.
کاظمی اظهار داشت: اجرای آزمایشی پروژه ترویج و توزیع محصولات فرهنگی از ابتدای سال 98 شروع شده است و با استفاده از نیروهای جهادگر مردمی، در حال پیشروی میباشد، در این مدت تلاش شد با تشکیل تیمهای تولید محتوای تبلیغی برای محصولات فرهنگی، در جهت توزیع محتوای تبلیغی برای محصولات فرهنگی در شبکههای اجتماعی و فضای حقیقی جامعه، گامهایی برداریم و در حال حاضر 51 نفر جهادگر به صورت مستقیم در این طرح فعالیت میکنند. با توجه به ارتباطات گرفته شده، و چشم انداز پیش روی این طرح، ارتباط گیری برای اجرای این طرح در سطح مساجد قم، کتابخانه های منتخب مساجد قم، مدارس سطح کشور، هیئت های سراسر کشور و افراد فعال فرهنگی با محوریت کتاب شروع شده است و امید داریم در طی مدت دو سال آینده، با حمایت هایی که صورت میگیرد موفق به ارتباط گیری و تعامل با تمام بخش های مورد نظر شده باشیم.
این جهادگر درپایان به برنامه های آتی گروه اشاره کرد و گفت: پروژههای مختلفی از ابتدای سال 1397 تا پایان سال 1401 در نظر گرفته شده است، در همین راستا اگر هر کدام از این عملیات ها مد نظر شما باشد در همان زمینه ریز طرح به همراه هزینه های طرح را ارائه کرد و در صورت تامین منابع مادی و معنوی، آن طرح ها را به صورت گسترده تر و خارج از نوبت اجرایی و عملیاتی کرد.فرای از نیازمندیهایی که داریم، معرفی افراد صاحب تصمیم و اختیار و یا افراد صاحب فکر که بتوانند در زمینه رفع نیازمندیهای بالا ما را یاری کنند، نیز میتواند کمک معنوی خوبی برای گروه جهادگران باشد.
لازم به ذکر است؛ علاقه مندان می توانند برای آشنایی بیشتر و یا عضویت در گروه جهادگران گمنام به سایت www.jahad.mataf.ir مراجعه کنند.