به گزارش حلقه وصل، علی اکبر صالحی معاون و رئیس سازمان انرژی اتمی امروز (دوشنبه) پس از بازدید از تأسیسات غنی سازی شهید مصطفی احمدی روشن نطنز در نشستی خبری به تشریح آخرین تحولات در عرصه فعالیت های هسته ای پرداخت.
این نشست خبری در آستانه ورود ایران به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی برگزار می شود.
وی به تشریح مذاکرات برجام پرداخت و گفت: وقتی وارد مذاکره شدیم به خصوص در بعد فنی به این صورت بود که ما بنا به توصیه مسؤولان ارشد نظام به خصوص توصیه موکد رهبر معظم انقلاب از منظر ما هدف مذاکره این بود حقوق هسته ای ایران پابرجا بماند و هیچ حقوق هسته ای ما واگذار نشود.
صالحی ادامه داد: از منظر طرف مقابل این بود برجام توافقی باشد که عدم انحراف ایران به فعالیت های غیر صلح آمیز را مسدود کند. آنها محدودیت هایی را در نظر داشتند و پیشنهاد دادند و بحث در این نوع محدودیت ها بود.
وی به طور خلاصه به محدودیت ها در برجام پرداخت یکی محدودیت زمانی در برخی فعالیت های هسته ای و دیگری محدودیت تعداد برخی از تجهیزات مورد استفاده در صنعت هسته ای.
رئیس سازمان انرژی اتمی به ماشین سانتریفیوژ IR6 اشاره کرد و گفت: IR6 سال 1388 کلید خورد و اولین نمونه آن در 20 فروردین 1389 رونمایی شد. تقریبا الان حدود 9 سال است از رونمایی اولین نمونه این ماشین می گذرد. زمان قبل از برجام ما 5 سال مداوم روی این ماشین کار می کردیم.
صالحی ادامه داد: این ماشین IR6 را اگر می خواستیم به تولید انبوه برسانیم، باید سه چهار سال دیگر روی آن ماشین کار می کردیم. گفتند شما یک زنجیره میانی 20 تایی داشته باشید که 20 فروردین این زنجیره را شروع کردیم. باید 4 سال و نیم دیگر به زنجیره 30 تایی می رسیدیم با این اتفاقی که افتاد ما برای نشان دادن اقتدار ملی خود و ظرفیت صنعتی در سازمان انرژی اتمی در حوزه فناوری هسته ای بر اساس دستور مقامات ارشد نظام این کار را جلو انداختیم و این زنجیره را راه انداختیم. محدوده زمانی برای IR6 اگر آهنگ تحقیقات به طور طبیعی می خواست جلو برود ما همان زمان را می خواستیم یعنی 4 سال دیگر زنجیره 30 تایی را می گذاشتیم.
معاون رئیس جمهور به حقوق هسته ای ایران پرداخت از جمله حفظ کامل چرخه سوخت و افزود: اکتشاف و استخراج سر جایش است و با قوت و قدرت جلو می رود. یو سی اف ما حدود 10 سال خوابیده بود الان دو سال است راه افتاده و بهسازی می شود. پسمانگاه انارک را هم داریم.
وی گفت: نیروگاه بوشهر دو و سه را هفته آینده بتن ریزی آن را آغاز خواهیم کرد.
صالحی به حق دیگر ایران در زمینه تحقیق و توسعه نیز اشاره کرد و افزود: در هیچ کدام حقوقمان را واگذار نکردیم فقط محدودیت زمانی و عددی را پذیرفته بودیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به بازدید به عمل آمده از سانتریفیوژهای جدید گفت: 16 نوع ماشین سانتریفیوژ جدید ملاحظه کردید. از جمله ماشین IR9 با سوی 50 سو، ماشین IRS و IR7 و...
وی گفت: قبل از برجام حدودا سوی عملیاتی ما حدود 11 هزار سو بود. بعد از گام سوم الان سوی ما به هشت هزار و 600 سو رسیده است. یعنی نزدیک شدیم به سویی که قبل از برجام بود و این در مدت 2 ماه صورت گرفته است.
صالحی از همه پرسنل سازمان انرژی اتمی تشکر کرد و گفت: اربعین و عاشورای آنها اینجا بود. توانستند یک حرکت عاشورایی در حوزه علمی انجام دهند. 2660 سو با ماشین های جدید که در سالن سانتریفیوژ مدرن ما که چند ماه به دستور رهبری افتتاح شد، این ماشین ها در آنجا مونتاژ و ساخته شد. تعداد کل ماشین های جدید ما 490 دستگاه ماشین سانتریفیوژ جدید است که بالغ بر 2660 سو تولید می کنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما قبل از برجام تنوع 5 نوع ماشین نسل جدید داشتیم بعد از گام سوم این تعداد به 15 نوع رسیده است و این نشان می دهد صنعت هسته ای ما در 4 سال بعد از برجام با قدرت و قوت حرکت می کرد. برنامه گاز دینامیک برای IR9 چیزی متجاوز از 200 هزار خط است. اینها توسط پرسنل سازمان انجام شده است و دیگر از آستانه ها گذشتیم و هیچ چیز برای ما غیرممکن نیست. ولی اینکه این سانتریفیوژها به تولید انبوه برسد حداقل 12 سال طول می کشد.
وی به گام های قبلی کاهش تعهدات برجامی پرداخت و گفت: در گام اول 18 اردیبهشت ماه محدودیت غنی سازی و آب سنگین برداشته شد در گام دوم در 16 تیر ماه سقف سطح غنی سازی برداشته شد و فعلا بچه ها تصمیمشان به 4.2 درصد است. 15 شهریور ماه نیز محدودیت تحقیق و توسعه را کنار گذاشتیم که در این 2 ماه شاهد بودید چه عظمتی برپا شد.
صالحی با بیان اینکه افتخار می کنیم در بستر انقلاب اسلامی حرکت می کنیم که بچه های ما غرور آفرینانه حرکت کنند، اظهار داشت: الان طرف مقابل خیلی بالاتر از متحیر است.
وی اضافه کرد: ما در برجام یکسری سانتریفیوژها را برداشته بودیم مثل IR4 و IR2M را که گفته بودند با لگد برداشته بودند که با چشم خود مشاهده کردید که دو زنجیره 164 تایی این ماشین ها مجددا نصب شدند. حدود 320 و خرده ای از سانتریفیوژها مجددا نصب شده اند و فقط چهار تا پنج عدد از آنها آسیب دید.
صالحی افزود: ملت ایران بداند صنعت هسته ای با قدرت و قوت به پیش می رود. البته نیاز به حمایت های دولت به خصوص در حوزه مالی داریم و هر گامی نیاز مالی دارد. امیدواریم دولت عنایت لازم را داشته باشد که با قدرت و قوت به پیش برویم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: علاوه بر نصب سانتریفیوژها و اقدامات صورت گرفته، در دو ماه اخیر بهینه سازی در نحوه برق رسانی به زیرساخت ها انجام شده است و اقدامات دیگری انجام شده که الان زمان آن نیست و در زمان مقتضی کارهای بزرگی که انجام شده را اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره هدف ایران از ساخت IR9 خاطرنشان کرد: این نیازمند بحث علمی مفصلی است. هر سانتریفیوژی خصوصیات خود را دارد. ما زمانی در این صنعت وارد شدیم با کمک کسی وارد نشدیم و به غیر از سانتریفیوژ اولی که از بازار سیاه خریداری شده بود به نام P1 که 17 سال طول کشید سر هم شود. بعد از آن بچه های سازمان روی بحث سانتریفیوژ کار کردند. ما در ابتدا مهندسی معکوس می کردیم. از سال 1385 نطفه اولیه ورود به کار بومی شروع شد که ماشین های IR2M و IR4 شروع شد. در سال 1388 به بچه ها در سازمان گفتیم باید کار را به صورت علمی پیش ببریم و قوانین را در نرم افزارهایی در بیاوریم و بعد خودمان طراحی کنیم. ما برای هر سانتریفیوژ قریب 2500 سند علمی تولید می شود، قبلا اینها نبود.
صالحی افزود: ما چند تا از این سانتریفیوژها را انتخاب و بعد تولید انبوه می کنیم. IR8 و IR9 را خودمان طراحی کردیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره مکانیسم انتخاب گام ها و نقش سازمان انرژی اتمی در این زمینه گفت: برای تصمیم گیری راجع به گام ها، سازمان انرژی اتمی مجموعه ای از پیشنهادات فنی را می دهد. یک هیأت نظارت بر برجام است که این هیأت از تعدادی از مسؤولان کشور هستند و مسائل بین المللی رصد می شود. تناسبی بین گام و تحولات بین المللی جمع درباره آن به نتیجه می رسد و تصمیم را بعدا آقای روحانی به سازمان ابلاغ و ما گام را برمی داریم. این سه گام تا الان این گونه بوده است.
وی درباره انتقادات وارده مبنی بر اینکه این گام ها بیشتر جنبه نمایشی دارد اظهار داشت: در رسانه های ما آمده که صنعت هسته ای کشور ما نابود شده است. این چه صنعتی است که نابود شده و در عرض 2 ماه 2660 سو با سانتریفیوژهای پیشرفته انجام شده است؟
صالحی با بیان اینکه انتقاد باید درست و چاره ساز باشد، گفت: اینکه اعلام عمومی کردند که سانتریفیوژها را با لگد جمع کردند. یعنی ما در این وضعیت قرار گرفتیم که با لگد آنها را جمع کنیم؟ ای کاش اگر عزیزان انتقاد می کنند، انتقاد علمی باشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه این نشست خبری افزود: اگر صنعت هسته ای نابود شده 15 هزار پرسنل صنعت هسته ای هستند، اگر نابود شده پس اینها چه می کنند. مقام معظم رهبری قبل از عملیاتی شدن برجام یک فرمان 9 ماده ای دادند که ما 4 بندی که به ما مربوط بود ما مو به مو اجرا کردیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: انتقادهای غیرمنصفانه و غیر مطالعه شده است اثری در روحیه و اراده بچه های ما نخواهد گذاشت و با قدرت و قوت و منویات رهبری و دستور رئیس جمهور انجام می دهیم و این صنعت هسته ای پابرجاست.
معاون رئیس جمهور درباره گام چهارم هم گفت: تحولات بین المللی را هیأت نظارت بر برجام رصد می کند. این کاری به شورای عالی امنیت ملی ندارد. این موضوعات به هیأت نظارت بر می گردد و هیأت از طریق وزارت خارجه رصد می کند و ما هم پیشنهادات خود را می دهیم و بعد هیأت بررسی و نظر می دهد و یکی از پیشنهادات سازمان را می پذیرد و رئیس جمهور نیز ابلاغ می کند.
وی افزود: ما اعلام کردیم که خود را مقید به سویی که از قبل کرده بودیم، نمی کنیم.